Räkä ja Roiskis
Jussi U. Pellonpää, La, 20/01/2024 - 17:18

Elokuva

Kun vastakohtaiset veljekset, kaiken sotkeva Räkä (Hugo Komaro) ja siistin vastuullinen Roiskis (Urho Kuokkanen) matkaavat Suuvedelle talvilomailemaan Mumminsa (Marja Packalén) luokse, alkaa tapahtua kummia. Seudulta häviää reikiä niin linnunpöntöistä kuin lukoistakin ja taivaalta putoilee naapuripitäjässä Toisaalla outoja tavaroita. Jäljet johtavat oudon hammaslääkäri Migrén Juniorin (Pekka Strang) praktiikalle, jolla on kiero suunnitelma.

Kotimainen kokoperheen elokuva on kärsinyt jo vuosia samasta kirouksesta aikuisten tekijöiden luullessa tietävän, miten lapsikatsojat saadaan viihtymään elokuvateatterissa. Pahimmillaan tuotokset ovat olleet pikkuväen ymmärrystä ja vastaanottokykyä karmeasti aliarvioineita kompastelukomedioita, jotka ovat huvittaneet ainoastaan niiden tekijöitä, kunhan nyt ovat lomalla liukastuneet pari kertaa banaanikuoreen elokuvasäätiön tuella.

Nyt asia on onneksi tyystin toisin, sillä Teemu Nikin ohjaama ja Ilja Rautsin käsikirjoittama Räkä ja Roiskis voi hyvinkin olla paras Suomessa tehty lastenelokuva ikinä. Eikä vain lastenelokuva, sillä hillittömän hauska ja paikoin oikeastikin jännittävä, fantasiaa ja scifiä nerokkaasti yhdistelevä seikkailu sopii ihan kaiken ikäisille.

Juice Leskisen 1990-luvulla julkaisemaan lastenkirjatrilogiaan pohjaava Räkä ja Roiskis tekee kaiken eri tavalla, ja juuri siinä on sen suurin voima ja tenho. Se käsittelee vakaviakin asioita ja puntaroi niitä fiksusti reippaan anarkistisella otteella tarjoten pohdittavaa myös varttuneemmalle katsojalle kaaoksen ja järjestyksen tasapainosta, jota ei olisi ilman toista. Huumori on älykästä ja toinen toistaan osuvammat sanaleikit osuvat tarkasti maaliinsa ja kuten Nikin leffoissa aina, myös viitteitä ohjaajan omiin suosikkielokuviin piisaa. Visuaalisesti Räkä ja Roiskis on ihanan villiä menoa, Santtu Toivolan mielikuvituksellinen lavastus ja Tuomo Hintikan kekseliäät erikoisefektit toimivat erinomaisesti. Ja vielä kunniamaininta elokuvan musiikkiraidalle, jota on ollut tekemässä suuri joukko taideyliopistojen opiskelijoita ympäri Eurooppaa, joiden ohjaajana toimi Peluri - Kuolema on elävien ongelma -elokuvan säveltäjä Marco Bistrami. Tämä, jos joku, on juuri sitä rajoja ylittävää yhteistyötä, jota kaikki taiteenlajit tarvitsevat.

Vallan mainion pääkaksikon Hugo Komaron ja Urho Kuokkasen rinnalla nähdään Suomen parhaita näyttelijöitä loistavissa irtiotto-rooleissaan. Pekka Strangin dentofobiaa synnyttävä hammaslääkäri Migrén Junior on oikeastikin pelottava ja Elina Knihtilän kaupunginjohtaja Haloonen taas hillittömän hauska. Mukana touhuavat myös Kati Outinen, Sampo Sarkola sekä Nikin luottomiehet Jari Virman, Rami Rusinen ja Matti Onnismaa. Myös Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan (2021)  Petri Poikolainen piipahtaa kuvissa.

Yhteenveto

Perinteitä pepulle potkiva, kestoltaankin napakka 88 minuuttinen Räkä ja Roiskis on vallan fantastinen vaihtoehto koko perheelle viettää sitä parasta laatuaikaa elokuvissa.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016