Alkuperäinen nimi: 
Peluri - Kuolema on elävien ongelma
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
98
Peluri - Kuolema on elävien ongelma
Jussi U. Pellonpää, La, 23/09/2023 - 09:48

Elokuva

Hautauspalveluja tarjoava Risto Kivi (Pekka Strang) on peliriippuvainen addikti, jonka vaimon lisäksi myös onni tuntuu hylänneen tyystin. Riston työkaveriksi hyppäävä naapuri Arto Niska (Jari Virman) taas suree saamaansa diagnoosia, jonka mukaan hänellä ei käytännössä ole aivoja juuri lainkaan. Olosuhteiden pakosta yhteistyö sysisynkkiä bisneksiä epätoivoisten ihmisten kustannuksella hoitelevan Ullan (Elina Knihtilä) kanssa ajaa kaksikon inhimillisyyden rajoille ja vielä sen yli, sinne syvimpään päätyyn.

Aina elokuvillaan yllättävän, omaperäisen Teemu Nikin (Armomurhaaja (2017), Nimby (2020), Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titancia (2021)) ohjaama ja kirjoittama Peluri - Kuolema on elävien ongelma on huumoriltaan sysimusta draamakomedia, joka pistää katsojan kysymään, että saako tälle edes nauraa?

Makabeerin huumorin ja julman kuvastonsa keskellä Peluri on myös yllättävän koskettava kuvaus nurkkaan ajetuista ihmisistä, joille ulospääsyyn on ainoastaan yksi, lopullinen mahdollisuus. Hallituin vedoin se myös analysoi riippuvuutta, johtui se sitten peleistä tai läheisyydestä. Teknisesti Peluri on niin ikään laatutyötä, italialaisen äänisuunnittelija Marco Biscarinin musiikki ja pian kuvausten jälkeen surullisesti menehtyneen kuvaaja Jyrki Aarnikarin kompositiot luovat surrealistisen maailman ylikuumentuvalle tapahtumaketjulle. Päähenkilöt ovat tyystin toisensa vastakohtia, persooniltaan kärjistettyjä, mutta silti samaistuttavan aitoja. Mitä pidemmälle pimeyteen kaksikko astelee, sitä karmaisevammiksi tilanteet kärjistyvät, mutta Peluri ei koskaan unohda groteskeimpienkin sattumien pohjimmaista huvittavuutta, joka herättää katsomossa kätkettyjä hihityksiä: kuolemallekin on lopulta osattava nauraa. Osaltaan tässä auttaa myös nerokkaasti riisuttu, riemastuttavan hauska dialogi, sekä erinomaiset näyttelijät.

Elokuvan tuottajinakin toimineiden Pekka Strangin ja Jari Virmanin riskinotto on kannattanut, sillä kaksikko muodostaa yksinkertaisen loistavan parivaljakon. Täydellisessä synkassa ojasta allikkoon kompastelevista herroista välittää ihan tosissaan, vaikkeivat mitään erinomaisen hyviä ihmisiä olekaan. Elina Knihtilän Ullan lisäksi tärkeissä rooleissa Riston ja Arton vaimoina, Armina ja Saijana nähdään Hannamaija Nikander sekä Pihla Penttilä. Mukana ovat tietenkin myös Nikin luottoäijät Matti Onnismaa ja Jouko Puolanto.

Seuraavaksi ohjaaja Nikki ja tuottaja Jani Pösö hyppäävät jälleen uuteen tuntemattomaan, kun tammikuussa 2024 ensi-iltansa saa koko perheen elokuva Räkä ja Roiskis.

Yhteenveto

Peluri - Kuolema on elävien ongelma todistaa Nikin ja Pösön elokuvayhtiö It´s Alive Filmsin olevan kuvia kumartamaton, rohkeiden ideoiden ehtymätön aarreaitta. Herkemmät katsojat voivat vierastaa Pelurin kyynisen julmaa maailmaa ja kuvastoa, mutta riskinotto kannattaa. Nähtäväksi jää tuleeko ensi-iltaan enää tänä vuonna tätä parempaa kotimaista?Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016