Roni on rikki
Jussi U. Pellonpää, Pe, 22/10/2021 - 14:07

Elokuva

Lähitulevaisuudessa lasten uusin ja paras kaveri on Bubble techin innovaatio, puhuva ja kävelevä B-botti, robotti, jonka tarkoitus on digitaalisesti yhdistää koko maailma ja samalla rahastaa käyttäjiään. Jo valmiiksi ulkopuoliseksi itsensä tunteva 13-vuotias Barney Pudowski (Jack Dylan Grazer) tuntuu jäävän tyystin rajan taa, kun värikkäät B-botit valloittavat hänen ystäväpiirinsä. Pojan perhe, isä Graham (Ed Helms) ja isoäiti Donka (Olivia Colman) raapivat kokoon rahat, jolla ei kuitenkaan saa kuin jo valmiiksi sekundan tuotteen, viallisen robotin, jossa ei ole edes verkkoyhteyttä. Vaan kun hätä on suurin, Roniksi (Zach Galifianakis) nimettyyn ovaalin muotoiseen laitteeseen iskee oikosulku ja tämä pääsee mihin tahansa tiedostoon jopa ilman internetyhteyksiä. Barneyn yrittäessä korjata robottiaan, nämä saavat peräänsä myös Bubble techin ikävän ja ahneen Andrewin (Rob Delaney), joka näkee Ronissa mahdollisuuden rikastua tämän keräämää dataa hyödyntämällä.

Uuden brittiläisen animaatiostudion Locksmith Animationin esikoinen, Jean-Philippe Vinen, Sarah Smithin ja Octavio E. Rodriguezin kimppaohjaama Roni on rikki on energisen vauhdikas, paikoin hillittömän hauska ja kaiken lisäksi mitä asiallisin seikkailu nykyaikaisessa some-maailmassa, jossa verkostoituminen voi olla myös vaarallista.

Muun muassa Sacha Baron Cohenin Boratteja kirjoittaneen Peter Baynhamin ja tämän tarinan pohjalta elokuvan Artturi Joulu - Joulupukin poika vuonna 2011 ohjanneen Sarah Smithin käsikirjoituksen takana on E.T.:mäisen kaunis ja koskettava sanoma ystävyydestä ja erilaisuuden ymmärtämisestä, mutta myös varttuneemmille katsojille suunnattuja tietoiskuja verkkomaailman syvänteistä ja riskitekijöistä. Samalla se kysyy terävästi, onko yhden klikkauksen takana oleva uusi tuttavuus todella ystävä? Roni on rikki ei suinkaan ole nykytekniikkaa ja digitaalista maailmaa vastaan, vaan se tarkastelee, tutkii ja analysoi koko perheen piirretyksi harvinaisen fiksusti esittämiään asioita. Vakavammasta ytimestään huolimatta siinä piisaa pikkuisen jännääkin toimintaa ja hilpeää hassuttelua pikkuväenkin leffanälkään.

Alkuperäiset ääninäyttelijät tekevät takuutyötä. Jo Disneyn Luca -elokuvassa (2021) kuultu, nuori Jack Dylan Grazer on mainio Barney ja Kauhea Kankkunen -elokuvista läpilyönyt höpöttäjä Zach Galifianakis vallan mahdoton Ron. Suomenkielisessä jälkiäänityksessä hyvää työtä tekevät mm. Lucas Timperi (Barney), Heikki Mäkäräinen-Ikonen (Ron), Jari Virman (isä), Eija Ahvo (Isoäiti) sekä Juha Varis (Andrew).

Yhteenveto

Näennäisesti digikriittinen Roni on rikki on kelpo kuva lapsille ja näiden vanhemmille yhdessä pohtia verkkomaailman vaaroja ja todellisen ystävyyden merkitystä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016