Alkuperäinen nimi: 
Sieniretki
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
95
Sieniretki
Jussi U. Pellonpää, Pe, 30/09/2022 - 22:10

Elokuva

PJ (Martti Suosalo) on avioeronsa kanssa kipuileva elokuvakäsikirjoittaja, jonka ura, kuten mies itsekin, jumittaa pahasti. PJ:n paras ystävä on sutki autokauppias Jami (Ville Myllyrinne), joka on viisikymppisenä tulossa isäksi, tapahtuma, joka herättää miehessä monenlaisia pelkotiloja. Kaverukset päättävät nollata kaiken kerralla ja kunnolla, vuokraavat mökin Turun saaristosta tarkoituksenaan laajentaa tajuntaa ja putsata pöytää taikasienien avulla. Ja mikään ei sitten tietenkään mene, kuten alunperin oli suunniteltu.

JP Siili on moneen taipuva suomalainen elokuvantekijä, jonka ura (mm. Ganes (2007), Blackout (2008), Härmä (2012), Veljeni vartija (2018)) on ollut epätasainen, mutta kaikesta huolimatta kiitettävän kiireinen.

Miehen kirjoittama ja ohjaama Sieniretki on yhtä lailla balanssia vailla, vakavampia aatoksia ja sävyjä komediaan yhdistelevä vetäisy, jonka positiivinen lopputulema on suurimmalta osin mainiolla kemialla toimivan pääkaksikon ansiota. Enemmään draamaa kuin komiikkaa tarjoava juonenkaari lähtee turhan useasti sivuraiteelle vain törmätäkseen turhiin hidasteisiin, joka tekee rytmistä nykivän ja epätasaisen. Herkimmillään Sieniretki tavoittaa jotain varsin aitoa aikuisen miehen sisimmästä ja bondailusta, mutta heikoimmillaan sorrutaan turhiin ylivetoihin ja komelluksiin.  Varsin vapaalla kädellä suomalaista huumepolitiikkaa tulkitsevaa reissua tukee onneksi myös napakka ja yllättävän syvällinenkin dialogi, jota lauotaan suoraan sydämestä.

Martti Suosalo ja Ville Myllyrinne ovat maanmainio pari toisiaan kaikessa tukevina ystävyksinä, joilla ei ole ongelmia avautua toisilleen vakavammistakaan murheista. Hyvässä synkassa toheloivan pääkaksikon lisäksi tärkeitä tekijöitä tarinalle ovat mm. Satu Silvo, Minttu Mustakallio, Jaana Saarinen, Anu Sinisalo, Eero Ritala sekä Vesa Vierikko.

Yhteenveto

Sieniretki yrittää paikoin liikaa, unohtuu saarnaamaan ja julistamaan heittäytyäkseen hetkessä korniin komiikkaan, mutta kiitos pääkaksikolle, homma saadaan maalin plus-merkkisenä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016