Supermarsu
Jussi U. Pellonpää, Pe, 26/01/2018 - 08:09

Elokuva

Nuori Emilia Laitinen-Nieminen (Ella Jäppinen) kaveeraa muiden haukuista huolimatta Simon (Viljami Lahti) kanssa, vaikka välillä leimautuminen nörttiksi kiukuttaakin tyttöä. Kaikki muuttuu, kun Emilian äiti (Essi Héllen) ostaa tälle lemmikiksi marsun, jonka tyttö saa nopeasti huomata olevankin vallan erikoinen jyrsijä. Ex-presidentin mukaan Marsu Haloseksi nimettu karvapallo kun puraisee ensitapaamisella Emiliaa sormeen, teko jolla vasta onkin oudot seuraukset. Samaan aikaan saastuneen meren poukaman silakat nousevat johtajansa (äänenä Sam Huber) kanssa kapinaan, jolloin megakokoinen jättiläismarsu (äänenä Esko Salminen) paljastaa Emilialle tämän olevan nyt supermarsu, jonka tehtävänä on estää katastrofaalisen kalabaliikin eteneminen.

Joona Tenan Supermarsu on laadukas lapsemielinen fantasiaseikkailu, joka ei aliarvioi katsojiaan eikä myöskään syyllisty koko perheen elokuvien helmasyntiin, ylinäyttelemiseen. Leikkisillä animaatiojaksoilla ja hauskoilla efekteillä ryyditetyssä seikkailussa on myös vakavampi luonnonsuojelullinen sanomansa, jonka keskiöön nousee varsinkin Itämeren saastuminen, jota alleviivataan oivasti ilman saarnaamista. Toinen tärkeä seikka, mihin Supermarsu viisaasti tarttuu, on myös koulukiusaaminen, jonka seurauksia ei kukaan kykene ennalta edes arvaamaan. Tasapaino opettavaisuuden ja silkan hauskanpidon välillä toimii kuitenkin niin mallikelpoisesti, että Paula Norosen Junior Finlandia -ehdokkaana olleen Emilian päiväkirja – Supermarsu pelastaa silakat pohjalta tehdylle vauhtiviihteelle toivoo ihan jatkoakin.

Ella Jäppinen jatkaa hyvien kotimaisten lapsinäyttelijöiden sarjaa, ollen yhtä aikaa sekä herkkä että tarkka. Moderni uusioperheteema korostuu myös Emilian kotioloissa, missä Eero Ritala on muualle muuttanut isä ja laulaja Arttu Wiskari Emilian äidin uusi poikaystävä. Sivummalla nähdää pitkä lista Suomen nimekkäimpiä näyttelijöitä, kuten Tommi Korpela (biologian opettaja), Hissu Hietalahti (rehtori), Matti Onnismaa (poliisi), Pirjo Heikkilä (eläinkaupan myyjä), Pirjo Lonka (liikunnanopettaja) sekä melkein joka paikassa näkyvät Roope Salminen ja tämän bestis Jon-Jon Geitel, sukeltajina.

Yhteenveto

Veikeää ja vauhdikasta koko perheen viihdettä ja vakavampaakin asiaa samassa paketissa. Eihän tämä lastenlokuvien tekeminen ole ollenkaan vaikeaa, jos sen vain osaa.
 

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016