Alkuperäinen nimi: 
Tarhapäivä
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
98
Tarhapäivä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 15/11/2019 - 23:26

Elokuva

Kaksi vuotta sitten yksinhuoltajaksi jääneen Antti Pasasen (Petteri Summanen) yösyöttö-ajat ovat jo ohi, sillä vauhdilla varttuva 6-vuotias Paavo-poika (Olavi von Bagh) on päässyt jo tarhaikään. Siinä missä Paavo kaipailee moniongelmaista Pia-äitiään (Ria Kataja), Antti kaihoaa seksiä, joista kumpikin voisi järjestyä, jos kaikki menisi, kuten ollaan suunniteltu. Arki kokee kuitenkin jälleen muutoksen, kun Antin tuen ja turvan, Ennin (Marja Salo),onnettomuuden johdosta tämän tytär, Paavon ikäinen Terttu (Ellen Herler) päätyy osaksi Pasasien miesvaltakuntaa. Rohkeasti Antti ottaa haasteen vastaan, sillä kuinka vaikeaa muka voi nykyaikaisen keski-ikäisen miehen oppia ymmärtämään pikkytytön elämänkatsomusta?

2017 sai ensi-iltansa Marja Pyykön ohjaama mainio Yösyöttö, joka perustui Eve Hietanimen saman nimiseen romaaniin. Saman myyntitykin teksteihin pohjaa myös jatko-osa Tarhapäivä, jonka ohjaajaksi on kiinnitetty muutamankin osuman megafonin takana tekemään onnistunut Tiina Lymi (Napapiirin sankarit 3 (2017) ja Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja (2018)). Yösyöttöön verrattuna Tarhapäivä on realistisempi kuvakulma yksinhuoltaja-arkeen, ja vaikka dialogi onkin nokkelaa ja hauskaakin sanailua, perusvire on enemmän surumielinen ja arjen aidosti ymmärtävää. Toinen ero Yösyöttöön on Antin luotsina toimineen sisäisen äänen vaihtuminen pelkiksi mielikuviksi, jotka eivät toimi yhtä tehokkaasti kuin verbaalinen viestintä. Joka tapauksessa Tarhapäivä tavoittaa lapsiarjen tarkasti, näyttää lattialle jääneiden Lego-maamiinojen voiman ja kaiken aamun ja illan välissä tapahtuvan kaaoksen ilman turhaa makeilua tai ylilyöntejä.

Kokonaisuus on ehdottomasti Petteri Summasen show. Melkein joka ainoassa kuvassa nähtävä taituri ottaa tilan haltuun niin vakuuttavasti, että muille jaettu valkokangasaika tuntuu melkein minimaaliselta, vaikka hyviä tekijöitä on sinnekin riittänyt.

Juha Muje on Antin ymmärtäväinen isäukko, Marjaana Maijala ja Niko Saarela naapurin rempseät Reposet, Mari Perankoski tarhantäti ja Kimmo Taavila Antin omaperäinen työkaveri Peippo. Lapsinäyttelijät, Olavi von Bagh ja Ellen Heller ovat valloittavan aitoja ilman muksuille ominaista ylinäyttelemistä. Ainoa, joka jää hiukan ilman tilaa, on muuten Enniä hyvin näyttelevä Marja Salo.

Yhteenveto

Sympaattinen ja muutenkin kaikin puolin kiva kuva.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016