Toive
Jussi U. Pellonpää, To, 14/12/2023 - 19:49

Elokuva

Rosasin maagisessa valtakunnassa sen kuninkaalla Magnificolla (Chris Pine) on mahtavia voimia. Hän antaa jokaiselle maansa 18-vuotta täyttävälle asukkaalle yhden toiveen, jota myös 17-vuotias Asha (Ariana DeBose) jo kovasti odottaa. Kun Ashalle selviää kuninkaan petos, hän suuntaan toiveensa taianomaiselle Tähdelle, jolla onkin muutama taika tarjottavanaan. Alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan, johon ottavat osaa myös Ashan puhekyvyn saanut vuohi Valentino (Alan Tudyk) sekä monet tutunomaiset hahmot Disneyn aiemmista piirroselokuvista.

Tänä vuonna pyöreitä täyttävällä Disneylla ei mene kovinkaan hyvin. Massiiviset yrityskaupat eivät ole tuottaneet toivottua tulosta, eikä yhtiön kivijalka, elokuvatkaan ole keränneet riittävästi yleisöä, jos menestystä lasketaan viivan alle jäävällä summalla. Siksipä paineet tehdä jotain vallan erinomaista 100-vuotissynttäreiden kunniaksi ovat olleet kovat. Yhtiön järjestysnumeroltaan 62. animaatioelokuvan Toive ohjaajiksi palkattiin Frozeneilla (2013 ja 2019) tiliä tehnyt Chris Buck sekä Raya ja viimeinen lohikäärme (2021) leffalla massia takonut Fawn Veerasunthorn, mutta toiveet jättihitistä eivät tule tällä kerralla toteutumaan.

Toive on mikkihiiritehtaan takuutuote, kuvastoltaan kaunis ja värikäs ja sanomaltaan hyvyyden ja yhteisöllisyyden voimaa pahaa vastaan painottava ja tarttuvia lauluja tulviva animaatio, jossa kuitenkin kaikuu myös liukuhihnan kalkatus.
Teknikaltaan digitaalisesti työstetty Toive on tehty mahdollisimman paljon muistuttamaan piirrosjäljeltään käsityötä, joka tuokin kokonaisuuteen mukavaa nostalgisuutta. Saman tekee myös osaksi juonikodelmaa kuljettavat laulut, joista varsinkin pääteemalla This Wish on mahdollisuuksia nousta jopa hitiksi.

Käsikirjoittajat Jennifer Lee ja Allison Moore ovat tutkineet Disneyn leffakatalogia ja hahmogalleriaa uutterasti, ja Toive tulviikin referenssejä, lainoja ja silmäniskuja yhtiön elokuvia nähneille. Osansa saavat muun muassa Lumikki, Bambi, Tuhkimo, Peter Pan, Robin Hood sekä tietenkin firman perinteisin mainoskasvo Mikki Hiiri.

Originaalin ääninäyttelijät, Oscarin 2022 elokuvasta West Side Story voittanut Ariana DeBose, Alan Tudyk ja Chris Pine hoitavat hommansa hyvin, eikä pahaa sanaa ole muistakaan mukana olleistä näyttelijöistä, kuten Harvey Guillén, Evan Peters, Victor Garber ja Jon Rudnitsky. Kivasti pelittävässä suomidubissa ääneen pääsevät mm. Silja Kutvonen (Asha), Markus Niemi (Magnifico), Osku Ärilä (Valentino) ja Eero Saarinen (Sabino).

Yhteenveto

Toiveena tietenkin olisi, että Toive yhdistäisi perheet leffateattereihin ja tarjoaisi yhteistä laatuaikaa, mutta tehtaan perustuotteelta tuntuva juhlakalu on lopulta vain elokuva, ei elämys, joka sen pitäisi olla.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016