Alkuperäinen nimi: 
Tolkien
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
112
Tolkien
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/05/2019 - 19:55

Elokuva

Mitkä asiat sytyttivät nuoren John Ronald Reuen Tolkienin (Nicholas Hoult) mielessä sen valon, joka johti lopulta yhden kirjallisuuden suurimman klassikon, Taru sormusten herrasta, -saagan syntyyn? Oliko se lapsuus orpona ja sivullisena, yliopistossa ystävien välille syntynyt veljeskunta, räiskyvä rakkaus Edith Brattin (Lily Collins) kanssa, vaiko Ensimmäisen maailmansodan kauhut, jotka J.R.R. sai omakohtaisesti kokea? Jokainen näistä, yhdessä ja erikseen sekä harvinaisen rikas mielikuvitus.

Dome Karukosken kansainvälinen läpimurto on nyt sinettiä vailla, kun miehen ensimmäinen Hollywood-elokuva Tolkien saa ensi-iltansa.

Aina ensimmäisenä laatuun satsaava tuotantoyhtiö Fox Searchlight Pictures on löytänyt oivan tulkin Karukoskesta, jolla on taito kertoa tarinat yhtä aikaa realistisesti, mutta myös elokuvan magiikkaa hyväksikäyttäen. David Gleasonin ja Stephen Beresfordin käsikirjoitus sopii hyvin Karukosken lämpimälle kerronalle, jossa nostalgia, epookki ja fantasia ovat täydellisessä tasapainossa taidokkaasti tulkittujen roolisuoritusten kanssa.

Hienoa on myös se, että Karukosken ohella Tolkien on tarjonnut töitä myös muille suomalaisille elokuva-alan ammattilaisille, kuten leikkaaja Harri Ylöselle, apulaisohjaaja Antti Lahtiselle ja tuotantokoordinaattori Jannika Öbergille. Kuvaajana elokuvassa on Karukosken Tom of Finlandin (2017) taitavasti tallentanut tanskalainen Lasse Frank. Pitkin matkaa Karukoski pudottelee asioita, hahmoja ja sanoja, jotka L.O.T.R.:insa tunteva katsoja tunnistaa palikoiksi, joista matka Keski-maahan alkaa, ja juuri nuo oivallukset ovatkin elokuvan suola. Kokonaisuus jää kohdittain kuitenkin aavistuksen laiskaksi läpiluvuksi, jonka aikana riskejä on otettu vain vähän, jos ollenkaan. Muutamasta kompastuksesta huolimatta Tolkien on kuitenkin kaunis, ajatuksekas ja inspiroiva elokuva.

Jo seitsemänvuotiaana tv-sarjoihin kiilannut, nimihenkilö J. R. R.Tolkienia näyttelevä moniulotteinen Nicholas Hoult löi suurelle yleisölle läpi mainossa draamakomediassa Poika (2002), jonka jälkeen ura jatkui tv:n hittisarjassa Skins - Liekeissä (2007-2008). Sen jälkeen vauhdilla valkokankaalle murtautuneen nuoren miehen cv on jo nyt kadehdittavaa katsottavaa, sisältäen sellaisia elokuvia kuin X-Men: First Class (2011), X-Men: Days of Future Past (2014) ja X-Men: Apocalypse (2016) sekä jättihitit Max Max: Fury Road (2015) ja viime vuonna kohahduttanut The Favourite. Hoult osaa löytää Tolkienistaan paitsi kielineron ja nokkelan älykön, mutta myös vahvasti tuntevan ihmisen, joka ammensi tarinoihinsa omia kokemuksiaan värittämällä ne fantastisilla aineksilla tavalla, johon moni muu ei ole vieläkään kyennyt.

Genesis-yhtyeen laulaja-rumpalin Phil Collinsin tytär Lily Collins on niin ikään vakuuttava Tolkienin elämän suurimpana rakkautena Edithina, ja yhtä hyvää työtä tekee myös Harry Gilby nuorena Tolkienina sekä James MacCallum tämän veljenä Hilaryna.
Vahvaa sivustatukea tarjoavat veteraanit Derek Jacobi professori Wrightina, Colm Meaney isä Francis Morganina sekä Tom Glynn-Carney Christopher Wisemanina, joka kutsui J. R. R.:n mukaan rinkiin.

Yhteenveto

Kokonaisuutena Karukoskelta vahva ja vakuuttava ensiaskel tiellä, jonka joskus kauan sitten Renny Harlin Hollywoodiin avasi. Toivottavasti Domen ei tarvitse sitä enää pitkään kulkea yksin.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016