Alkuperäinen nimi: 
Tom & Jerry: The Movie
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2021
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
101
Tom & Jerry
Jussi U. Pellonpää, Pe, 28/05/2021 - 09:11

Elokuva

Pätkähommista toiseen kiertävä hääsuunnittelija Kayla Forester (Chloë Grace Moretz) haaveilee työstä New Yorkin komeimmassa majoitusliikkeessä, Royal Gate Hotellissa, jonka omistaa hiukan yksinkertainen herra Dubros (Rob Delaney). Homma näyttääkin Kaylan osalta hyvältä, kun Ben (Colin Jost) ja Preeta (Pallavi Sharda) saapuvat hotellille ennen suuria seurapiirihäitään, ja tyttö pääsee sisään parempiin piireihin. Harmin paikka, sillä samaan aikaan ketale hiiri Jerry saapuu samaan paikkaan, perässään arkkivihollisensa kissa Tom. Näiden keskinäinen kiista eskaloituu pian täydeksi sodaksi, jota päättää käyttää hyväksi myös hotellin kiero pomo Terence (Michael Peña).

Tv-töillä, kevyillä komedioilla ja muutamalla heikosti menestyneellä Marvel-filkalla (Fantastic Four (2005) ja Fantastic Four: Hopeasurffari (2007)) leivänsyrjässä pysytelleen Tim Storyn ohjaama Tom & Jerry on vain ja ainoastaan pikkuväkeä hetken huvittava kyhäelmä animaatioanarkiaa ja kökösti livenä näyteltyä törmäilykomediaa. Kevin Costellon käsikirjoitus antaa legendaarisille piirroshahmoille harmittavan vähän tilaa, täyttäessään suurimman osan ajasta vaivaannuttavalla lätinällä ja kompastelulla, joka ei taatusti olisi ikinä edes päässyt valkokankaille ilman hiiren ja kissan läsnäoloa.

Jos verrokkina käyttää vaikkapa Seth McFarlanen Ted -elokuvia (Ted (2012), Ted 2 (2015)), Storyn käyttämät efektit ja kuvakieli häviävät joka rintamalla. Pahinta on kautta linjan, että Story ei luota mykkään Tomin ja Jerryn vetovoimaan, vaan keskittyy aivan vääriin asioihin. Malliksi olisi elokuvan tekijöiden kannattanut vilkaista esimerkiksi Aardmanin sanattomat energiapommit Late Lammas -elokuva (2015) sekä sen hillitön jatko-osa Late Lammas -elokuva: Farmageddon (2019). William Hannan ja Joseph Barberan klassikkoita sentään kunnioitetaan siinä määrin, että Tomin ja Jerryn kiljaisut, huuodt ja muut äänetlyt ovat alkuperäisistä lyhäreistä peräisin ja William Hannan käsialaa.

Chloë Grace Moretz tuntuu tekevän nykyään elokuvia sen suuremmin käsikirjoitusta katsomatta ja samaan syntiin syyllistyy myös aina välillä kunnollisissakin leffoissa nähtävä Michael Peña. Touhuun on saatu mukaan myös semihauska Rob Delaney sekä jo Kauheissa kankkusissa ärsyttänyt ylitulkitsija Ken Jeong.

Suomenkielisessä dubbauksessa kuullaan mm. Marketta Tikkasta (Kayla), Kris Gummerusta (Terence), Anni Kajosta (Preeta), Aaro Wichmania (Ben) sekä Lari Halmetta (Dubros). Mukana ovat myös Pete Parkkonen, Arttu Wiskari, Joonas Saartamo sekä Pasi Ruohonen.

Yhteenveto

Ollakseen komedia, Tom & Jerry vuosimallia 2021 on harvinaisen epähauska, sillä yksikään sen vitseistä ei synnytä kuin myötähäpeää.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016