Trolls
Jussi U. Pellonpää, To, 27/10/2016 - 08:39

Elokuva

On kulunut kaksi vuosikymmentä siitä, kun trollien, värikkäiden ja outotukkaisten pikkuolentojen kuningas Pepe (Jeffrey Tambor) pelasti kansansa rumien bergeniläisten vaarallisesta vankeudesta, nämä rumilukset kun uskovat, että ainoa tapaa tulla iloiseksi on syödä trolli. Nyt elo trollikylässä on jälleen yhtä laulua ja tanssia, mutta ammoin kylästään karkoitettu, kostonhimoinen bergeniläinen Kokki (Christine Baranski) ei ole unohtanut. Kun jälleen on muutamakin vyölaukullinen trolleja matkalla pataan, on prinsessa Poppyn (Anna Kendrick) ja kyynisen Risun (Justin Timberlake) aloitettava uskalias operaatio, pelastaa sukulaisensa ja opettaa samalla trolleista aidosti pitävän, herkän keittöapulaisen Bridgetin (Zooey Deschanel) avulla muille bergeniläisille, mistä oikea ja aito onnellisuus löytyy.

Mike Mitchellin ja Walt Dohrnin kimppaohjaama Trolls pohjaa hahmogalleriansa tanskalaisen Thomas Damin 1960-luvun alussa luomiin Trolli-nukkeihin, joita on aikojen saatossa myyty miljoonia. Animaation tarina sitä vastoin on Erica Rivinojan käsialaa ja sen ovat adaptoineet Jonathan Aibel ja Glenn Berger, joiden rustaama opetuksena on yksinkertaistetusti se, että onni löytyy jokaisen sisältä eikä suruunsa kannata syödä.

Trolls kuuluu siihen kategoriaan koko perheelle suunnattuja piirrettyjä, joita näkee tukussa kaapelikanavilta lauantaiaamuisin, ainoastaan sillä erotuksella, että nyt on ollut käytettävissä budjettia ja muutama iso tähti ääninäyttelijöinä. Joka suuntaa räisykyvä, värikäs, paikoin vahvasti psykedeelinen ja lukuisilla musiikki- ja laulunumeroilla ryyditetty seikkailu mekkaloi ja koheltaa paikoin hiukan liikaakin peittääkseen hahmojen persoonattomuuden, vaikka näiden ilmeikkyys osittain osuvaa onkin. Trollien omassa elokuvassa on paljon samankaltaista ärsyttävyyttä ja siirappia kuin esimerkiksi uusissa Smurffi -elokuvissa, jotka tuntuvat tehdyn pelkästään mammonan ja mainosmiesten ehdoilla. Touhu etenee lähinnä irrallisina sketseinä, Poppyn ja Risun reissun varrelta kun löytyy suuri sakki toinen toistaan oudompia asukeita, vaikka kokonaisuus onkin niin sokerisen sulkkua söpöilyä, että karkkien ohella katsomoon kannattaa varata mukaan insuliinia.

Origaanilit ääninäyttelijät, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Justin Timberlake, Anna Kendrick, sekä mm. John Cleese, Gwen Stefani ja Christopher Mintz-Plasse, ovat kotimaassaan Amerikassa suuria nimiä, ja yhtä lailla meillä dubbausta tekemään on palkattu alan tuttuja ammattilaisia. Suomeksi trolleille äänensä antavat mm. laulajalikka Evelina (Poppy), Petrus Kähkönen (Risu), Katja Aakkula (Kokki) ja Raili Raitala (Bridget), sekä Markku Huhtamo (kuninkaat Pepe ja Runko). Eikä päällepuhuminen välttämättä olekaan tällä kerralla se riipivin seikka, sillä muita ulkokohtaisia asioita ylittämään grrrr-kynnys löytyy sen verran runsaasti muutenkin.

Yhteenveto

Nähtäväksi jää kasvaako Trolls samankaltaiseksi ilmiöksi ja jatko-osia poikivaksi rahasammoksi kuin Dreamworks Animationin aiemmat esitykset, kuten Shrek, Madagascar ja Kung Fu Panda. Henkilökohtaisesti epäilen tätä vahvasti.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016