Alkuperäinen nimi: 
The Twin
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
109
The Twin - Paha kaksonen
Jussi U. Pellonpää, Ke, 06/04/2022 - 20:29

Elokuva

Traagisessa auto-onnettomuudessa toisen lapsensa, nuoren Elliot-pojan (Tristan Ruggeri tuplaroolissa) kaksoisveljen Nathanin menettänyt Rachel (Teresa Palmer) haluaa jättää surun taakseen ja muuttaa miehensä Anthonyn (Steven Cree) kanssa Yhdysvalloista Suomeen. Pienessä koillisrajan kirkottomassa kylässä perhe yrittää selviytyä menetyksestään, mutta Elliotin outo käytös herättää epäilyjä jonkin yliluonnollisen läsnäolosta.

Taneli Mustosen kokopitkien elokuvien ura alkoi 2021 kivalla Ella ja kaverit -leffalla, mutta siitä edes miehen tekeleet ovat saaneet paitsi todella tylyt arviot, myös massapäin katsojia. Elokuvien Luokkakokous (2015), Bodom (2016), Luokkakokous 2 - polttarit (2016) ja Se mieletön remppa (2020) yhteenlaskettu tähtimäärä on tässäkin julkaisussa tasan 5, joten kovin hyvää keskiarvoa ei niille ole suotu.

Mutta muuttaako uusin, kansainvälisen tähden (Teresa Palmer) kanssa tehty ja kansainvälisellä rahallakin tuotettu The Twin - Paha kaksonen tilanteen? Vastaus on ei, ei alkuunkaan. The Twin - Paha kaksonen -elokuvalla luulisi olevan mahdollisuus päästä Guinnessin ennätyskirjaan, sillä tuskin missään elokuvassa ennen sitä on yhtä paljon varastettua, lainattua ja kopioitua materiaalia muista elokuvista. Jokainen käänne, säikky ja klisee on suora valokopio paljon paremmista kauhudraamoista, ja pahinta on, ettei anastuksia ole edes yritetty peitellä, vaan ne on siirretty kuvavirtaan liki sellaisinaan. Mukana on niin synkkiä soppeja, usvaisia nummia kuin outoja höpiseviä kyläläisiäkin, mutta pahinta on kaiken päälle käyvä tylsyys, kokonaisuuden ollessa kuin melatoniinia kaikille aisteille. Dialogi on turruttavan kliseistä ja finaali sitten niin typerryttävä, että se yksinkertaisesti pitää nähdä uskoakseen todeksi.

Psykologisena kauhukuvana alkava, mutta nopeasti kliseistä tukkoon tupatuksi säikyttelyksi hyppyshokkeineen latistuva tekele ei ole hetkeäkään sen suuremmin jännittävä, saatikka pelottava, vaan tylsä ja haukotuttava sarja b-tason horroria, johon suoratoistot ovat näinä päivinä tikahtua. Suomesta poiketen, muualla maailmassa The Twin saakin ensi-iltansa juuri kotikatsomoissa. Virossa kuvattu elokuva on teknisesti kelvokas ja paikoin ihan hyvän näköinenkin, joskin kuvakomppiksetkin ovat kaikki jo ennen nähtyjä.

Ei ole Teresa Palmerin vika, että Rachelin rooli on kirjoitettu niin, että sen olisi voinut vetää melkein kuka tahansa kerran näyttelijätyön tunnilla käynyt amatööri. Kaikesta huolimatta silkaksi kioskikauhuksi kirjoitettu paholaisen pannussa paistuva mutsi on vetävämpi kuin haahuilun muut komeljanttarit. Steven Creen iskä jää pelkäksi marginaalimerkinnäksi, kun taas perheen pikkupoikia esittävä Tristan Ruggeri on lähinnä ärsyttävä. Pelkistä lainoista on piirrelty myös kylähullun Helenin rooli Barbara Martenille.

Yhteenveto

Täysin persoonaton ja ennätyksellisen ennalta-arvattava kauhudraama jää pienemmäksi kuin lainojensa summa.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016