Uncharted
Jussi U. Pellonpää, Pe, 18/02/2022 - 20:08

Elokuva

Nathan Drake (Tom Holland) on orpokodissa kasvanut ja katujen kasvattama liukasliikkeinen taskuvaras, väitetysti kuuluisan löytöretkeilijän Sir Francis Draken sukulainen, jonka intohimona on kadonneiden aarteiden metsästys. Kätkettyjen rikkauksien jahtaamiseen Nathanin rekrytoi alan veteraani Victor ”Sully” Sullivan (Mark Wahlberg), joka on päässyt Fernão de Magalhãesin suunnattoman kulta-aarteen jäljille. Samalla Nathanille avautuu mahdollisuus selvittää vuosia aiemmin kadonneen veljensä Samin (Rudy Pankow) kohtalo.

Moniosaiseksi kasvanut pleikkaripeli Uncharted saa nyt elokuvasovituksensa, tekijänään muun muassa Zombieland -elokuvillaan (2009 ja 2019) ja Venomilla (2018) mainetta hankkinut Ruben Fleischer.

Päällimmäinen verrokki on tietenkin Steven Spielbergin ja George Lucasin luoma kaikkien aikojen seikkailija Indiana Jones, vaikka toteutus muistuttaakin enemmän National Treasure -sarjaa (2005 ja 2008), mutta Indyjen tasolle ei efektiraskas ja käänteissään harmittavan yllätyksetön takaa-ajo ei nouse oikeastaan hetkeksikään. Vaikka leffan nimi lupaileekin matkaa kartoittamattomille seuduille, koordinaatit ovat kuluneita ja jo moneen kertaan nähtyjä. Uncharted on helposti katsottava ja sympaattinenkin, mutta lainojen paino käy matkalla liian raskakksi. Muutama yllätys sentään on mukaan osattu pukata, mutta sehän ei riitä liki kaksi tuntiseksi venytettyyn seikkailuun. Häpeilemättömästi legendaaristen leffaseikkailuiden jalanjälkiä seuraavan tarinan takana ovat käsikirjoittajat Rafe Lee Judkins, Jon Hanley Rosenberg, Art Marcum, Mark D. Walker sekä Matt Holloway.

Teknisesti Uncharted on toki paikoin komeaa katsottavaa, parhaimmillaan spektaakkelimaisiin toimintakohtauksiin yltävää popkornia, mutta myös hyvin pelimäinen. Globaaliksi ajojahdiksi kiihtyvä seikkailu pyörii toinen toistaan upeammissa lokaatioissa, mutta kiehtovuus ja samaistuminen jää lopulta pelkän katselun tasolle. Marvelien malliin mukaan on ympätty vielä pari pikku pätkää lopputekstien alle piilotettuina, jotka antavat hyvinkin ymmärtää myös jatkoa seuraavan. Se tosin riippuu tämän ensimmäisen yrityksen vastaanotosta.

Spider-Manina mainiosti pärjännyt Tom Holland on roolissaan hyvä, passelisti poikamainen veijari, jolta ei konstit tai yllätykset lopu, mutta sivurooliin kiinnitetty Mark Wahlberg ei sen isommin näytä toisen viulun soittajan paikasta ilahtuneen. Apuaan Nathanille tarjoaa Sophia Alin pirteästi näyttelemä seikkailija Chloe. Antonio Banderas on pehmeällä äänellä artikuloiva peruspahis Moncada ja Tati Gabrielle tämän ikävä käsikassara Braddock. Myös peleissä Nathanin äänenä toiminut Nolan North pääsee pienessä cameoroolissa kuviin.

Yhteenveto

Kovasta yrityksestään huolimatta Uncharted jää vain mekaaniseksi sarjaksi isosti lavastettuja kohtauksia, joissa tehosteet astuvat pääosaan, mutta huonompiakin pelileffoja on kyllä nähty.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016