Veitset esiin - Kaikki ovat epäiltyjä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 29/11/2019 - 23:30

Elokuva

Menestynyt rikoskirjailija Harlan Thrombey (Christopher Plummer) viettää 85-vuotissyntymäpäiviään, johon ottaa osaa iso liuta sukulaisia ja palvelijoita. Juhlat päättyvät kuitenkin tylysti, kun Harlan löydetään työhuoneestaan kuolleena. Itsemurha vaikuttaa ainoalta oikealta syyltä, mutta tarkkanenäinen yksityisetsivä Benoit Blanc (Daniel Craig) on asiasta eri meiltä: kyseessä on murha. Epäiltyjen lista on pitkä: Onko syyllinen Harlanin lapsenlapsi, nokkava Hugh ”Ransom” Drysdale (Chris Evans) vaiko Harlanin lapset, Linda Drysdale (Jamie Lee Curtis) tai Walt Thrombey (Michael Shannon)? Mahdollisia tekijöitä ovat myös Lindan aviomies Richard (Don Johnson), Harlanin miniä Joni (Toni Collette) sekä tyttärentytär Meg (Jaeden Martell), unohtamatta Marta Cabreraa (Ana de Armas), Harlanin henkilökohtaista hoitajaa. Yksi toisensa jälkeen naamiot putoavat, kun Blanc, apunaan paikallinen etsivä Elliot (Lakeith Stanfield), selvittää alibien ja motiivien paikkansa pitävyyttä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson on aina halunnut tehdä mysteerimestareiden Agatha Christien ja Arthur Conan Doylen perintöä kunniottavan elokuvan. Mainiolla Brick -elokuvallaan (2005) tekijämiesten joukkoon murtautuneen Johnsonin oli aikeissa tehdä genrekumarruksensa jo maanmainion aikamatkafantasiansa Looper (2012) jälkeen, mutta Hollywoodissa muuttujia on aina useita. Kalenterin kun laittoi uusiksi tilaustyö ohjata ja kirjoittaa pieni fantasia nimeltä Star Wars: The Last Jedi (2017). Nyt on vihdoin aika modernin murhamysteerin, kun ensi-iltansa saa Johnsonin kirjoittama ja ohjaama huikean viihdyttävä Veitset esiin - kaikki ovat epäiltyjä.

Johnsonin mainio käsikirjoitus tulvii osuvia anekdootteja lajityypistä, heittäen mukaan myös napakkaa huumoria ja satiirisiakin sapelin sivalluksia. Koukkuja piisaa enemmän kuin kuusipiikkisessä rapalassa, ja yllätyksetkin onnistuvat olemaan yllätyksiä.

Daniel Craigin etsivähahmo Benoit Blanc on näppärä kumarrus Hercule Poirotille ja muille legendaariselle eksentrisille nuuskijoille, joiden ulkoinen olemus peittää onnistuneesti partaveitsen terävät mielenliikkeet. Johnson tekeekin saman kuin puhkikalutulle aikamatkustukselle Looperissa, uuttaa dekkariperinteeseen aimo annoksen adrenaalinia ja hillittömän viileä pirullisuutta, jolla yhtä aikaa kunnioitetaan kuin parodioidaankin ikavanhaa genreä. Rakenne hyötykäyttää hienosti perinteistä takaumakerrontaa, jossa vuorottelevat todellinen ja kuulusteluissa kerrottu aikajana. Teknisestikin upean näköinen Veitset esiin on kuvaaja Steve Yedlinin, leikkaaja Bob Ducsayn sekä musiikista vastaavan Nathan Johnsonin saumatonta yhteistyötä. Erityismaininnan ansaistsevat myös lavastajakolmikko David Crankin, Jeremy Woodard ja David Schlesinger, joiden työn ansiosta Thrombeyn kartano on täynnä herkkuja detaljeja ja tekee tarinasta, vaikka nykyaikaan sijoittuukin, täysin ajattoman. Veitset esiin onkin yksi vuoden viihdyttävimmistä elokuvista, josta vastaavat tietenkin myös mainiot näyttelijät, joille kaikille on osattu kirjoittaa myös persoona.

Tähtitehoja tulviva nimijengi, keulilla Daniel Craig, Christopher Plummer, Chris Evans, Ana De Armas, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Michael Shannon, Toni Collette, ovat hyvässä synkassa ja tekemisen riemu välittyy hienosti katsomoon saakka. Eniten fokukseen nousee luonnllisesti Daniel Craig, joka todistaa jälleen, ettei miehellä tule olemaan hädän päivää sen jälkeen kun 007:n smokki on ripustettu kaappiin. Craigin seuraksi valokiilaan nousee myös hyvän roolin tekevä Ana de Armas, sekä tapansa mukaan vallan suvereeni Christopher Plummer. Sivummalla nähdään vielä Edi Patterson taloudenhoitaja Frania, likimykkänä isoäitinä K Callan, Frank Oz lakimies Alan Stevensina sekä vanha kunnon M. Emmet Walsh herra Proofrocina, kartanon turvallisuusvastaavana.

Yhteenveto

Kysymykseen "Kuka sen teki?" on helppo vastata. Se oli Rian Johnson. Ja hyvin tekikin.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016