Alkuperäinen nimi: 
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
160
Hobitti: Smaugin autioittama maa
Jussi U. Pellonpää, Ke, 11/12/2013 - 00:00

Elokuva
Bilbon (Martin Freeman), Gandalfin (Ian McKellen) ja Thorin Tammikilven (Richard Armitage) johtaman kääpiötusinan matka jatkuu kohti Ereboria, yhä syvemmälle lohikäärme Smaugin hallitsemaan maahan. Reissun varrelle mahtuu paljon vastoinkäymisiä, joista pienin ei suinkaan ole Bilbon mukanaan kantaman Sormuksen voimat. Mutta löytyypä vaarallisen tehtävän tiimellyksessä myös apujoukkoja, joiden tuella pieni ryhmä rohkelikkoja tunkeutuu yhä syvemmälle Smaugin asuinsijoille.

Tutun suurta ja mahtavan massiivista on Peter Jacksonin kerronta Hobitin jatko-osassa Smaugin autioittama maa. Viimeisen päälle synnytetyt erikoisefektit ja näyttävä, mutta harkitusti käytetty 3D pitävät takapään penkissä koko liki kolme tuntisen keston ajan, mutta mitään uutta laadusta tinkimättä ja rahaa säästämättä pieteetillä tehty megastus ei tarjoa. Huikeasta tuotantobudjetistaan huolimatta Smaugin autioittama maa lipsuu kuitenkin  muutamasti jopa koomiseksi, joista syyttäminen on jokusen varsin viimeistelemättömältä näyttävän trikin. Vaikka niin Bilbo kuin Gandalfkin saavat toki omat soolonsa seikkailuna, päähuomion vie Thorin Tammikilven ja tämän kääpiöystävien tarina ja historia.

Martin Freeman on jo kuin kotonaan suippokorvaisena hobittina, eikä Ian McKellenin tarvitse edes sen suuremmin näytellä saadakseen velhonsa mystisiin puheisiin uhkaa ja synkkyyttä. Richard Armitagen rinnalla lyhytkasvuisista nousevat esiin Ken Stottin vanha ja viisas Balin, sekä Aidan Turnerin hurmuri Kili, joka sulattaa jopa haltijaneito Taurielin (Evangeline Lilly) sydämen. Orlando Bloomin esittämän Legolasin kohtaloksi jää jälleen kerran taistella elokuvan epäonnistuneimpien efektien keskellä. Luke Evans on Järvikaupungin monitaitoinen lautturi Bard ja lohikäärme Smaugin äänenä murisee Benedict Cumberbatch.

Yhteenveto
Hobitti 2
on taattua Tolkienia Jacksonin tutun tuhtina tulkintana, mutta Sormusten herroihin jää yhä matkaa.
Josko sitten finaalissa, 2015 ensi-iltansa saavassa Hobitti - Sinne ja takaisin -fantasiaseikkailussa pääsisimme takaisin todelliseen Keski-maahan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016