Alkuperäinen nimi: 
A Million Ways to Die in the West
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
123
Miljoona tapaa kuolla lännessä
Jussi U. Pellonpää, To, 29/05/2014 - 00:00

Elokuva
Vuonna 1882 Old Stubin kaupunki Arizonan rajaseulla on vaarallinen paikka elää, varsinkin jos on täydellinen nahjus ja pelkuri, kuten lammasfarmari Albert Stark (Seth MacFarlane). Tyttöystävä Louise (Amanda Seyfried) on miehen jo jättänyt, koska tämä kieltäytyi kaksintaistelusta, eikä tulevaisuus väkivaltaisen villissä lännessä näytä muutenkaan kovin lupaavalta, mutta kun kaupunkiin saapuu Anna (Charlize Theron), kaikki muuttuu. Uusi nainen rinnallaan hän tuntee pystyvänsä mihin tahansa urotekoihin, kunnes kaupunkiin ratsastaa Annan aviomies, pahamaineinen lainsuojaton ja julma tappaja Clinch Leatherwood (Liam Neeson), joka haastaa Albertin viimeiseen koitokseen.

Family Guyn luoja ja Ted -elokuvan isänä tunnetun Seth MacFarlanen Miljoona tapaa kuolla lännessä romuttaa kaikki mahdolliset western-kliseet ja lyö keikan niin yli ja läskiksi, että lopputulos osuu ja upottaa useammankin kerran. Mel Brooksin pistämätön länkkärikomedia Villiä hurjempi länsi (1974) tulee monasti mieleen hillittömiä ylilyöntejä katsellessa, samoin kuin ZAZ-ryhmän vekkulit Hei me lennetään- ja Mies ja alaston ase -spooffit. MacFarlanen, Alec Sulkinin ja Wellesley Wildin käsikirjoitus on parhaimmillaan partaveitsen terävää satiiria, irtonaista ironiaa ja hillittömän hauskaa sarjatulitykitystä, jonka vitsitulva ei rajoitu pelkästään dialogiin, vaan myös kuvassa tapahtuu koko ajan useammassakin tasossa. Äärimmäisen graafista väkivaltaa tulviva komedia loukkaa tasapuolisesti kaikkia mahdollisia piirejä, rotuja ja säätyjä, mutta tekee sen niin puhtaalla omatunnolla, että touhukas sekoilu nappaa vastustamattomasti mukaansa.

Seth MacFarlane vetää tuttuun tyyliinsä jänishousu-Albertin roolin mainion alarekisterissä, saaden hyvää tukea Giovanni Ribisin suutari-Edwardilta, joka treffailee kaupungin virallista porttoa, Ruthia (Sarah Silverman), ja säästää neitsyyttään aviovuoteeseen. Charlize Theron hurmaa katsojankin sanavalmiina Annana ja Liam Neeson murisee tutun karismaattisesti revolverisankari Clinchina. Neil Patrick Harris on viiksiliikkeen keikarimainen omistaja Foy ja Bill Maher tanssiaisissa esiintyvä stand-up-koomikko. Mike Salazar on Albert lapsena, joka saa omaperäistä opetusta yrmyltä George-isältään, jonka roolissa piipahtaa hillitön kärtty Christopher Hagen.

Hillitömän hyvien päänäyttelijöidensä lisäksi sivummalla piipahtelee toinen toistaan tutumpaa naamaa riemukkaissa cameorooleissa. Kuvissa nähdään mm. Christopher Lloyd tutussa Paluu tulevaisuuteen -roolissaan Doc Brownina, rääkyjä Gilbert Gottfried Abraham Lincolnina sekä Wes Studi intiaanipäällikkö Cochisena. Pikaroolit tekevät myös niin Ewan McGregor kuin Ryan Reynoldskin sekä Jamie Foxx, jonka roolissa on jotain kovin tarantinomaista.

Yhteenveto
Alkukesän hauskin komedia, vaikka parituntiseksi kasvatettuun kohellukseen olisi mahtunut vielä muutama vitsi lisääkin. Rennosti röyhkeä tunnelma, kontroversiaalit käytösmallit ja hillttömän rasvainen läppä pitävät meiningin hulppean puolella alusta loppuun.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016