Alkuperäinen nimi: 
Schindler's List
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
1993
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
187
Schindlerin lista
Jari Tomppo, Pe, 09/07/2004 - 00:00

Elokuva

Lyötyään itsensä läpi niin kauhuelokuvan (Kauhun kilometrit, Tappajahai), lastenelokuvan (E.T., Hook), vakavan Science Fictionin (Kolmannen asteen yhteys), vähemmän vakavan erikoistehostevetoisen SciFi:n (Jurassic Park) sekä ennenkaikkea vauhdikkaan seikkailuelokuvan (Indiana Jones -trilogia, olkoonkin että kyseessä oli vain George Lucasin tilaama keikkatyö) mestarina Steven Spielberg kasvatti itselleen omatunnon ja päätti ryhtyä vakavasti otettavaksi elokuvantekijäksi aiheenaan eräs ihmiskunnan järkyttävimmistä tragedioista: Toisen maailmansodan aikana juutalaisiin kohdistuneet eettiset puhdistukset. Aiheesta on toki toisen maailmansodan päättymisen jälkeen tehtailtu niin kirjoja, elokuvia kuin TV -sarjojakin enemmän kuin kukaan jaksaa edes laskea, mutta siitä huolimatta vuonna 1993 valmistunut Schindlerin lista osoittautui rajoja murtavaksi jättimenestykseksi joka kruunattiin seitsemällä Oscarilla. Joukossa myös ne arvostetuimmat eli parhaan elokuvan ja parhaan ohjaajan palkinnot.

Spielberg valitsi elokuvan pohjaksi Thomas Keneallyn tosipohjaisen romaanin saksalaisesta liikemiehestä ja natsipuolueen jäsenestä Oskar Schindleristä joka toisen maailmansodan aikana pelasti yli tuhat juutalaista kuolemanleireiltä pestaamalla heidät töihin tehtaaseensa joka valmisti metallituotteita Saksan armeijan käyttöön. Liam Neeson teki Oskar Schindlerin roolissa läpimurtonsa tähteyteen ja tekeekin roolissa hyvää työtä. Ei ole Neesonin vika että Oskar Schindler on kirjoitettu huomattavasti särmättömämmäksi hahmoksi kuin todellinen esikuvansa. Elokuva sivuuttaa lähes kokonaan niin Schindlerin epäonnistuneet liiketoimet kuin naisseikkailutkin. Ralph Fiennes kauniisti sanottuna sadistisen keskitysleirin komentaja Amon Goethin roolissa tekee hienon uransa muistettavimpiin kuuluvan roolisuorituksen. Ben Kingsley juutalaisena kirjanpitäjänä ja Schindlerin oikeana kätenä vastaa kuitenkin elokuvan uskottavimmasta roolisuorituksesta sillä sekä Schindlerin että Goethin hahmot ovat enemmän tai vähemmän karikatyyreja. Siinä missä Schindler kuvataan lähes pyhimyksenkaltaiseksi hahmoksi on Goethin osana olla suoranainen pahuuden ruumiillistuma jossa ei ole mitään inhimillisiä luonteenpiirteitä.

Schindlerin lista on tarkoituksellisen sentimentaalinen ja tunteisiinvetoava elokuva jonka koko olemassaolo perustuu olettamukselle että natsi-Saksassa juutalaisiin kohdistuneet julmuudet ovat ihmiskunnan historian suurin rikos. Valitettavasti vastaavan suuruusluokan raakuuksia on tehty kautta sivistyneen ihmiskunnan historian eikä esimerkkejä tarvitse hakea muutamaa vuotta kauempaa Euroopankaan historiasta. Tämä jos mikä asettaa kyseenalaiseksi näkemyksen että ihmiskunta olisi kykeneväinen oppimaan eilispäivän virheistä. Niinikään tuoreet tapahtumat Lähi-Idässä osoittavat konkreettisesti sen että juutalaiset itse saivat toisen maailmansodan kauhuista vain tehokkaan poliittisen lyömäaseen arabeja kohtaan suuntaamansa terrorin oikeuttamiseksi, kuten olemme aivan viime päivinä tiedotusvälineiden kautta saaneet havaita. Mutta riittäköön tämä politiikasta - takaisin tämän kirjoituksen varsinaiseen aiheeseen eli Schindlerin lista -elokuvaan ja ennenkaikkea tähän uunituoreeseen DVD -julkaisuun.

Steven Spielberg on mestari manipuloimaan katsojan tunteita haluamaansa suuntaan ja tässä elokuvassa hän asettaa peliin kaiken osaamisensa. Miljoonien ihmisten hengen vaatinut, teollisella täsmällisyydellä suoritettu tappo-operaatio on useimmille ihmisille yksinkertaisesti liikaa käsitettäväksi, mutta ovelasti Spielberg tuo kärsimysnäytelmän konkreettiselle tasolle lisäämällä pääosin mustavalkoiseen elokuvaan värillistä kuvaa, pienen punapukuisen tytön hahmoon katsojan huomio kiinnittyy väkisinkin ja tytön kohtalon kautta järjettömät mittasuhteet saanut kansanmurha konkretisoituu myös yksilötasolla. Niin mestarillinen ohjaaja kuin Spielberg onkin on hänen ongelmanaan, eritoten uransa myöhemmissä vaiheissa, ollut elokuvien lopettaminen. Niin tässäkin tapauksessa, Schindlerin listan viimeiset minuutit ovat makaaberilla tavalla yliampuvan siirappisia ja saavat katsojan kiemurtelemaan vaivautuneesti tuolissaan.

Pahimman särön elokuvan uskottavuuteen tuo kuitenkin elokuvan henkilöiden käyttämä kieli. Niin yllättävältä kuin tämä kenties voikin kuulostaa niin toisen maailmansodan aikana sen enempää Saksassa kuin Puolassakaan valtakieli ei suinkaan ollut vierasperäisellä aksentilla puhuttu englanti. Eritoten lausahdukset tyyliin "Thank you, Herr Direktor" kuulostavat tahattoman koomisilta eivätkä todellakaan sovi tämän elokuvan tyyliin.

Kuva

Kuten odottaa sopii on Universal panostanut tämän elokuvan DVD -julkaisuun ja se kieltämättä näkyy ja kuuluu. Kuvanlaatu on kautta linjan erinomaista luokkaa. Se ei kuitenkaan tarkoita tässä tapauksessa kohinatonta kuvaa sillä Spielberg ja pääkuvaaja Janusz Kaminski tietoisesti käsittelivät kuvaa lisäten siihen ns. "Kaminski -kohinaa" jolla tavoiteltiin autenttisuuden tuntua. Mustavalkoisen kuvan sävyjen toistosta on vaikea löytää huomauttamista sillä kuva on esimerkillisen sävykäs ja hienoa katsottavaa. Aivan hetkellisesti elokuvassa on havaittavissa hienoista kuvan elämistä, ei kuitenkaan häiritsevässä määrin.

Ääni

Äänipuolella tarjolla on 5.1-ääniraidat sekä dts että Dolby Digital -formaatissa. Ensisijainen valintani oli tälläkin kerralla dts. Ääniraita täyttää mainiosti kaikki siihen kohdistuneet odotukset ollen jopa referenssitasoa. Dialogin seuraaminen onnistuu helposti lukuunottamatta paria muutaman sekunnin mittaista kohtausta joissa elokuvan henkilöiden mutinasta on hieman vaikea saada selvää. Sama epäselvyys vaivasi kuitenkin jo elokuvan teatterissa esitettyä painosta joten tästä on turha syyttää DVD:n masterointia. Dolby Digital 5.1-raita on niinikään erinomaisen tasokas eikä eroa dts:n ja DD:n välillä ole helppo havaita, vaikka mieleni tekisikin julistaa dts -raita paremmaksi aavistuksen selkeämmän äänimaiseman takia.

Molemmat ääniraidat käyttävät sekä surroundkanavia että subwooferia hienosti osana elokuvan äänimaailmaa sortumatta kuitenkaan tekniseen kikkailuun. Ääniraitojen vertailua vaikeuttaa että kuunneltavaa ääniraitaa ei voi vaihtaa ns. lennosta, vaan vaihto pitää tehdä levyn päävalikon kautta. John Williamsin elokuvaan säveltämä Oscarilla palkittu musiikkiraita toimii erinomaisesti elokuvan taustalla ja kuuluu kiistattomasti tekijänsä sekä tunnetuimpien että onnistuneimpien töiden joukkoon.

Lisämateriaali

Elokuva on jaettu kahdelle levylle ja levynvaihto on sinänsä rytmitetty hyvin elokuvan kerronnan kannalta, mutta levynvaihdon yhteydessä ääniraita vaihtuu oletusarvoiseksi Dolby Digitaliksi ja mikäli elokuvan katsomista haluaa jatkaa dts-ääniraidan kanssa on ääniraita käytävä vaihtamassa päävalikossa. Dts-raidan valinnan joutuu vielä vahvistamaan jokseenkin turhan tuntuisen "Oletko varma K/E" -valinnan kautta ja tämän jälkeen on vielä katsottava toistamiseen ykköslevyltäkin löytyvä dts-traileri, jonka onneksi pystyy ohittamaan DVD-soittimen "seuraava kappale" -näppäimellä.

Tupla-DVD on pakattu pahvipakkaukseen jonka käytettävyydessä ei ole kehumista. Kun levykotelon lopulta saa ulos päällyspahvin sisältä löytyy vielä toinen pahvikotelo jonka sisätaskussa on parisivuinen suomennettu vihkonen joka sisältää kaikille tuttua mainostekstiä Schindlerin listasta ja sen tekijöistä.

77-minuuttinen Voices from the List -dokumentti antaa puheenvuoron Schindlerin listan kautta pelastuneille ihmisille, jotka pääsevät kertomaan kokemuksistaan elokuvan kuvaamalla aikakaudella. Dokumentti on kiistattoman koskettavaa katsottavaa. 11-minuuttinen The Shoah Survivors Foundation Story with Steven Spielberg sensijaan on silkassa mainosmielessä tehty pätkä, jonka tarkoituksena on saada katsoja kartuttamaan otsikossa mainitun juutalaistuhojen tutkimiseen omistautuneen järjestön kassaa.

Mitään materiaalia elokuvan tekemisestä, saati sitten tekijöiden kommenttiraitoja ei levyiltä löydy. Mukana ei ole edes elokuvan traileria, joten julkaisua voidaan hyvällä syyllä pitää lisämateriaalin suhteen melko köyhänä.

Yhteenveto

Teknisesti laadukas, mutta lisämateriaalin puolesta riisutunoloinen julkaisu eräästä kaikkien aikojen yliarvostetuimmasta elokuvasta.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu julkaistu aikaisemmin CinemaSF:ssä.
Ääni: 
DTS, Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016