Alkuperäinen nimi: 
Beast
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
92
Beast
Jussi U. Pellonpää, Pe, 02/09/2022 - 08:19

Elokuva

Tohtori Nate Samuels (Idris Elba) matkustaa edesmenneen vaimonsa kotimaahan Etelä-Afrikkaan tutustuttaakseen tyttärensä Meredithin (Iyana Halley) ja Norahin (Leah Sava Jeffries) tämän juuriin. Vastassa perhettä on Naten vanha ystävä Martin Battles (Sharlto Copley), jonka johdolla lähdetään Mopanin kansallispuistoon. Siellä salametsästäjät ovat tehneet pahojaan, ampuneet kokonaisen leijonalauman, jonka alfauroksen missio on lopulta yksinkertainen: Ihmiset tappoivat sen heimon, joten se tappaa ihmiset, kaikki ihmiset.

Islantilaisen näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja Baltasar Kormákurin ura lähti komeaan nousuun kotimaassaan ja mies siirtyi varsin sutjakkaasti myös Hollywoodiin, missä ovat syntyneet mm. toiminalliset elokuvat Salakuljettaja (2012), 2 Guns (2013), Everest (2015) sekä Adrift (2018).

Miehen uusin, simppeli selviytymisseikkailu Beast jatkaa hyväksi havaitulla linjalla. Beast on tiukaksi puolitoistatuntiseksi puristettu toimintajännäri, jonka verrokeiksi voi vaivattaa heittää vaikkapa Lewis Teaguen Stephen King -sovituksen Cujo (1983) ja Stephen Hopkinsin Yön metsästäjät (The Ghost and the Darkness, 1996), joista ensin mainitussa perhettä terrorisoi raivotautinen koira ja jälkimmäisessä lauma reviiritietoisia leijonia. Yhtä henkilökohtaiseksi meni miehen ja eläimen taistelu myös Joe Carnahanin elokuvassa The Greay - suden hetki (2012), jossa pakkolaskun Alaskaan tehneitä öljymiehiä harvensi lauma nälkäisiä hukkia.

Teknisesti erittäin hyvän näköisessä ja äänimaailmaltaan hyytävästi jyrisevässä Beastissa (kuvaajana ranskalainen veteraanimestari Philippe Rousselot) ei liiemmin ole löysää, huippuluokan CGI:llä luotu jalopeura toimii kuuten pitääkin, suorittaa veristä tehtäväänsä kuin Terminaattori, jonka kanssa ei ole mahdollista neuvotella tai sovitella, teräväkyntinen ja -hampainen kissojen kuningas kun silppuaa ja mutiloi kaiken tielleen osuvan.

Beastin on käsikirjoittanut muutamankin vehiikkelin Liam Neesonille rustannut (Non-Stop (2014), ja The Commuter (2018)) ja The Rockin Rampage: iso kohtaa isomman -sekoilun luonut Ryan Engle Jaime Primak Sullivanin alkuperäistarinan pohjalta.

Myös Idris Elba on mies paikallaan, karismalla rooliin haltuun ottava protagonisti, jonka edesottamukset ovat uskottavia. Yhtä lailla oikealta vaikuttaa myös Sharlto Copleyn Martin, jolle on annettu myös muutama painava eläinsuojelullinen lause sanottavaksi. Iyana Halleyn ja Leah Sava Jeffriesin tehtävä on lähinnä synnyttää lisää uhkaa ja tukalia tilanteita Elban ratkaistavaksi.

Yhteenveto

Beast on oiva valinta, kun halutaan katsoa tiukaksi pakattu ja mehevästi puraiseva toimintaelokuva. Se on sitä, mitä se on, simppeli survivaali, ja se riittää vallan hyvin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016