Black Panther: Wakanda Forever
Jussi U. Pellonpää, Ke, 09/11/2022 - 22:26

Elokuva

Koko Wakandan kansa on yhä järkyttynyt kuningas T´Challan (Chadwick Boseman) kuolemasta, mutta suruun ei liiemmin ole aikaa, sillä uusi uhka nousee meren syvyyksistä Talokanien ja näiden kuninkaan Namorin (Tenoch Huerta) muodossa. jotka tarvitsevat harvinaista vibraniumia oman maailmansa suojelemiseen. T´Challan siskon ja ädin, prinsessa Shurin (Letita Weight) ja kuningatar Ramondan (Angela Bassett) on nyt yhdistettävä voimansa entisten kilpailijoidensa kanssa, jotta Wakanda eläisi ikuisesti. Konfliktin keskiöön nousee myös nuori nero Riri Williams (Dominique Thorne).

Black Panther -elokuvan (2018) itsenäinen jatko-osa koki suuren mullistuksen, kun jo neljästi aiemmin Marvel-elokuvissa (Captain America: Civil War (2016), Black Panther (2018), Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019)) pääroolissa nähty Chadwick Boseman kuoli traagisesti elokuussa 2020. Elokuvan intro onkin koskettavan kaunis kunnianosoitus Bosemanille.

Ohjaaja Ryan Coogler ei halunnut korvata tätä uudella näyttelijällä, vaan joutui kirjoittamaan tarinan tyystin uudelleen ja tekikin tässä aivan oikean päätökseen. Myös miljoonat ja miljoonat fanit olivat asiasta samaa mieltä. Marvelin Kinemaattisen Universumin elokuva järjestynumeroltaan 30, ja samalla sen neljännen vaiheen päättävä Black Panther: Wakanda Forever ottaa siis uuden suunnan ja nostaa keulille uudet sankarit.

Black Panther: Wakanda Forever on hyvin kaksijakoinen elokuva; osaltaan se on traagista menetystä, surua ja uuden alkua kuvaava draama kuin myös täysiverinen Marvel-fantasia, jossa toiminta, vauhti ja komeat efektit ovat vahvasti mukana. Taustalla kulkee myös suurvaltapoliittinen agenda, lukuisien eri osapuolten havitellessa vibraniumin salaisuutta, mutta silti kaiken keskiössä hyvinkin henkilökohtaiset kasvutarinat, rintaman molemmin puolin.

Letitia Wright palaa Shurin rooliinsa ja tekee sen todella hyvin. Wakanda Forever onkin myös kertomus nuoren naisen kasvusta vastuuseen. Toinen vahva veto on Angela Bassettin leijonaemo, kuningatar Ramonda, joka on valmis mihin tahansa suojellakseen rakastamaansa valtakuntaa. Myös elokuvan antagonisti, Tenogh Huertan Namor on paitsi hyvin kirjoitettu hahmo, myös eläväisesti tulkittu. Paluun tekevät myös Martin Freemanin agentti Everett Ross, Lupita Nyongón Nakia sekä Winston Duken M´Baku.

Yhteenveto

Marvelin magiaan vahvaa henkilökohtaista draamaa yhdistelevä Black Panther: Wakanda Forever on hurjasta 162 minuutin kestostaan huolimatta huikean hieno elämys, varmaa tekemistä kaikin puolin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016