Bumblebee
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/01/2019 - 14:04

Elokuva

Kapina Decepticonien valloittamalla Cybertron-planeetalla on hävitty, mutta toivoksi paremmasta vastarintaliikkeen Autobotien johtaja Optimus Prime (äänenä Peter Cullen) lähettää uskollisen sotilaansa B-127:n (Dylan O`Brien) piiloon maaplaneetalle tulevien taisteluiden varalle. On vuosi 1987 ja juuri 18-vuotissyntymäpäiviään viettävä Charlie Watson (Hailee Steinfeld) suree edesmennyttä isäänsä ja ottaa jatkuvasti yhteen äitinsä Sallyn (Pamela Adlon), pikkuveljensä Otisin (Jason Drucker) ja äidin uuden miesystävän Ronin (Stephen Schneider) kanssa. Lohtua tytön arkeen tuo paikallista romista pitävä Hank-setä (Len Cariou), joka antaa tälle lahjaksi vanhan VW Kuplan. Kun mekaniikasta ja autoista kiinnostunut Charlie alkaa rempata romua, paljastuu pian, että kolhiintuneiden peltien sisällä elää hurja soturi. Mutta viholliset, Decepticonit Shatter (Angela Bassett) ja Dropkick (Justin Theroux) ovat jo paikallistaneet karkurin, kuten on myös USA:n hallituksen hämärän Sector 7-yksikön agentti Jack Burns (John Cena).

Michael Bayn tähän saakka luotsaama Transformers -elokuvat ovat jo viisiosaiseksi paisunut saaga (Transformers (2007), Transformers: Kaatuneiden kosto (2009), Transformers: Kuun pimeä puoli (2011), Transformers: Tuhon aikakausi (2014) ja Transformers: Viimeinen ritari (2017)), joka on matkan varrella paisunut aivottomaksi megatuotteeksi, joiden anti on katsojalle ollut kaikki aistit tukkineet tuhoefektit ja megalomaaniset esillepanot. Siksipä onkin kiva ylläri, että sarjan esiosa, omaperäisten animaatioiden (Kubo ja samuraiseikkailu (2016) tekijänä läpilyöneen Travis Knightin ohjaama Bumblebee on paluu alkuun, sarjan ensimmäisen, ja parhaan osan tunnelmiin ja kerrontaan.

Pohjana Chistina Hodsonin notkea ja nokkela käsikirjoitus, Knight on ymmärtänyt hahmojen, niin ihmisten kuin koneidenkin, persoonien ja olemuksen olevan se kerronnan olennaisin osa. Tokihan Bumblebeessakin piisaa mammuttiluokan rytinää ja täysillä tykittäviä tehosteita, mutta koostaan ja aihepiiristään huolimatta ylilyönnit ja kaiken irtaimen tarpeeton tuhoaminen pidetään fiksusti aisoissa. Autobotit ja Decepticonit tunteville Bumblebee tarjoaa monta mukavan nostalgista hetkeä tuodessaan esille mistä ihmisrakas robotti sai nimensä ja miksi se menetti äänensä. Ajankuvaa tehostaa vielä osaltaan näppärästi valitut kasariajan hittibiisit.

Coenin veljesten mainiossa länkkärissä Kova kuin kivi (2010) läpilyönyt, nyt 22-vuotias Hailee Steinfeld, omaa kaikki ne ominaisuudet, joilla entisestä lapsitähdestä voi kasvaa paitsi täysipäinen aikuinen, myös arvostettu alan ammattilainen. Steinfeld tekee kaikin puolin huipputyötä Charliena, Transformers -saagan ensimmäisenä naispääosan esittäjänä, jättäen kaikki muut selkeästi sivurooleihin. Pamela Adlon, Jason Drucker ja Stephen Schneider tuovat Charlien perheenjäseninä kuviin lämpöä, kun taas huumorista vastaa perheen naapurissa asuvana nörttipoika Memona Jorge Lendeborg. Ex-vapaapainija John Cena puhkuu ja puhisee aseiden voimaan luottavana Burnsina ja Optimus Primena kuullaan sitä ainoaa oikeaa ääntä, Peter Cullenia.

Yhteenveto

Komea, vauhdikas ja ennen kaikkea viihdyttävä megaleffa saa jälleen toivomaan Transformers -saagan jatkumista.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016