The Creator
Jussi U. Pellonpää, La, 30/09/2023 - 08:19

Elokuva

Eletään vuotta 2055. Kun ydinpommi räjähtää Los Angelesissa, alkaa sota tuhovoimaan luottavan Yhdysvaltain ja keinoälyn ja ihmisten rauhaisaan rinnakkaiseloon uskovan Uuden-Aasian välillä. Viisi vuotta myöhemmin erikoisjoukkojen karaistunut veteraani Joshua Taylor (John David Washington) saa vaarallisen tehtävän: löytää ja tuhota mystinen Nirmata, joka on kehittänyt aseen, jonka käyttö veisi ihmiskunna sukupuuttoon. Missiosta tulee henkilökohtainen, kun Taylor saa kuulla, että hänen taisteluissa kadonnut vaimonsa Maya (Gemma Chan) liittyy siihen. Kohteeksi osoittautuu pieni robottilapsi Alfie (Madeleine Yuna Voyles) ja Joshua joutuu uudelleen punnitsemaan kaiken mitä hän tietää ja kaiken mihin hän uskoo.

Gareth Edwards löi läpi nokkelalla hirviöelokuvallaan Monsters (2010), tykitti seuraavaksi valkokankaille jättimäisen Godzillan (2014), jonka jälkeen oli aika yhden Star Wars -saagan parhaan elokuvan, Rogue One: A Star Wars Story (2016). Nyt ensi-iltansa saa taitavan teknofiilin uusin luomus, Chris Weitzin kanssa kirjoitettu The Creator, näyttävä ja yksityiskohdissaan tuhlailevan komea moderni allegoria Vietnamin sodasta. Vahva taustavaikuttaja on myös Ridley Scottin 1983 klassikko Blade Runner.

Modernisti tekoälyn uhkia ja mahdollisuuksia tutkivan ajatuksekkaan scifin taustatarina on tuttu vaikkapa Kevin Costnerin elokuvasta Tanssii susien kanssa (1990) ja sitä kierrättäneestä James Cameronin Avatarista (2009) sekä monista muista kaltaisistaan, joissa militantteja johtajiaan uskova sankari kääntyy puremaan ruokkivaa kättä, pelastaakseen maailman lisäksi myös oman sielunsa. Teknisesti vertauskuvia tulviva ja varsin raamatulliseksi kasvava The Creator on visuaalisesti komeimmista tieteiselokuvista pitkään aikaan, rumankaunis visio maailmasta, jossa mennyt ja tuleva yhdistyvät saumattomasti. Detaljeissaan kekseliään ja rikkaan runsaudensarven näyttävyyttä lisää vielä Hans Zimmerin mahtipontinen musiikki.

John David Washingtonilla (Tenet, 2020) on perimänä aimo annos isänsä Denzelin karismaa, mutta rooli Joshuana ei mahdottoman paljoa tilaa syvemmälle tulkinnalle tarjoa. Keikan varastaakin mainio Madeleine Yuna Voyles minirobottina, jonka arvokkaat ajatukset laittavat ammattisotilaan tutkimaan omaa sisintään, samalla kun se avaa tietoja perheen mysteeristä. Mukana taistojen tiimellyksessä ovat myös aina laatutyötä tekevät Ken Watanabe sekä Allison Janney.

Yhteenveto

The Creatorin monesta suunnasta lainaileva tarina ei ehkä loista omaperäisyydellään, mutta on visuaalisesti varsin huikea elämys, yksi kauneimmista elokuvista, joita on viimeiseen vuosikymmeneen tehty.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016