Tenet
Jussi U. Pellonpää, Ti, 25/08/2020 - 17:14

Elokuva

Keikalla pahasti osumaa ottanut nimetön CIA-agentti (John David Washington) värvätään huippusalaiseen yksikköön, jonka tehtävänä on estää maailmaa uhkaava tuho. Operaatio osoittautuu nopeasti paitsi huippuvaaralliseksi, myös tyystin erilaiseksi kuin koskaan aiemmin, sillä vihollisella on keinot manipuloida reaaliaikaa.

Christopher Nolanin käsikirjoittama ja ohjaama Tenet on täydellinen elokuvaelämys, jollaista et ole ennen kokenut.

Huikean, mielikuvituksen äärimmilleen virittävän tarinan funktion keskiössä on aika, mennyt ja tuleva, mahdollisuus korjata virheet, mutta myös mahdollisuus tuhota ihmiskunnan tulevaisuus. Visuaalisesti uskomattoman upean näköinen Tenet on selkeä sukulainen Nolanin mestarilliselle Inceptionille (2010), joka sukelsi unien maailman syvimpään päätyyn vallan verrattomin seurauksin. Inceptionin lisäksi kaikuja voi löytää myös Rian Johnsonin kekseliäästä aikamatkajännäristä Looper (2012), tosin tarinalinjat ovat tyystin toisistaan poikkeavia.

150 minuutin matka Nolanin luomaan vaaralliseen ja kiehtovaan vakoilun maailmaan on jokaisen sekuntinsa väärti. Elämys, joka kestoonsa nähden tuntuu jopa lyhyeltä. Vaikka Nolanin luoma todellisuus tuntuukin aluksi täysin käsittämättömältä ja hetken jopa keinotekoiselta, sen juuresta löytyy nopeasti aivan oma partaveitsenterävä logiikkansa. Tenet onkin elokuva, joka vaatii katsojaltaan tavallista enemmän keskittymistä, mutta vaiva palkitaankin sitten moninkertaisesti.

Mittakaavaltaan Tenet on ehdottomasti yksi Korona-viruksen rokottaman elokuvavuoden suurimmista teoksista, globaali ajojahti, jossa ei ole tingitty yhdestäkään yksityiskohdasta. Jo Nolanin upean Dunkirkin (2017) kuvanneen Hoyte Van Hoyteman laajat panoraamat ja pienimmätkin, tarinan kerronnalle tärkeät detaljit paljastava kameratyöskentely, Jennifer Lamen laserin tarkka, useampaa aikajanaa päällekkäin nivova leikkaus ja Ludwig Göranssonin matalalta muriseva musiikki kruunaavat kokonaisuuden.

Vahvat geenit isältään Denzeliltä perinyt John David Washington tekee laatutyötä nimettömänä protagonistina. Yhtä tehokkaan roolin vetää myös Twilight -sarjasta maailmanmaineeseen noussut, hiukan Leonardo DiCaprion tapaan söpöstä pojasta arvostetuksi ja vakavasti otettavaksi ammattilaiseksi kasvanut Robert Pattinson Washingtonin kolleegana Neilinä. Elisabeth Debicki on Kat, kaiken keskiössä oleva äiti ja yhden uransa hurjimmista vedoista valkokankaille täräyttävä Kenneth Branagh antagonisti Andrei Sator. Sivummalla nähdään Aaron Taylor-Johnson, Martin Donovan sekä Nolanin maskotti Michael Caine.

Yhteenveto

Vuoden parasta elokuvaa valittaessa meillä on tässä nyt yksi vahvimmista ehdokkaista. Tenet on vuoden suurin ja vaikuttavin elokuva.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016