Alkuperäinen nimi: 
Crimes of the Future
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
107
Crimes of the Future
Jussi U. Pellonpää, Pe, 07/10/2022 - 08:40

Elokuva

Jossain lähitulevaisuuden hämärässä maailma on muuttunut uudenlaisen bioteknologian avulla. Ihmiskehoa voidaan muokata loputtomiin ja sen sisuksissa voidaan tuottaa mutatoituneita uusioelimiä. Myös kivun tunne on poissa ja livenä suoritettavista kirurgisista operaatioista on tullut äveriäämmän kansanosan suurta huvia. Performanssitaiteilija Saul Tenser (Viggo Mortensen) avaa teatterin lavalla itsensä kirjamellisesti katsomossa hurraavalle yleisölle. Mutta yhteiskunnan tasapainoa ja oikeudenmukaisuutta ei ole kuitenkaan onnistuttu muuttamaan, joten varjoissa kulkee henkilöitä, jotka haluavat saada valtaapitävien keskuudessa muutoksen aikaiseksi.

Kahdeksan pitkän vuoden tauon (Maps to the Stars, 2014) jälkeen mestarillisen omaperäinen ja täysin uniikki auteur, kanadalaisohjaaja David Cronenberg palaa valkokankaille elokuvallaan Crimes of the Future.

Crimes of the Future on tekijälleen tyypilliseen tapaan tyyliteltyä bodyhorroria, varmaa Cronenbergia, jossa ihmiskeho kokee kovia. Vinolla tavalla kiehtova dystopia ja makaaberin groteski draama kuvittaa ihmiskunnan biologista huomista tyystin uniikilla tavalla imaisemalla katsojan keskellä synkkää ja pelottavaa labyrinttia, maailmaa, jossa valtarakenteet ovat kaikesta uudesta teknologiasta huolimatta pelottavan tuttuja ja kipu seksin uusi ulottuvuus. Groteskit leikkausoperaatiot ovat kuvattu ja toteutettu karmaisevan kauniilla tavalla, ilman yhtään ylimääräistä shokkia, joka tekee niistä mahdollisesti vieläkin surrealistisempia. Make up- ja erikoistehosteryhmät ovat saaneet tehdä pitkää päivää tuodakseen Cronenbergin visiot lihaksi.

Tarinan hahmotelmana on toiminut Cronenbergin käsikirjoitus Painkillers vuodelta 2001, kun taas elokuvan nimi juontaa pitkälle ohjaajan omaan historiaan, sillä hänen ensimmäinen elokuvansa vuodelta 1970 oli niin ikään myös nimeltään Crimes of the Future. Käsikirjoitus on myös täysin Cronenbergin omaa käsialaa, ensimmäinen sitten elokuvan ExistenZ (1999). Tutun upea on myös Cronebergin luottosäveltäjän Howard Shoren score, parivaljakon 18. yhteinen elokuva sitten kauhudraama Broodin vuodelta 1979.

Viidettä kertaa (A History of Violence (2005), Eastern Promises (2007), A Dangerous Method (2011)) Cronenbergin kanssa yhteistyötä tekevä Viggo Mortensen (jonka omassa ohjaustyössä Falling (2020) Croneberg näytteli) on löytänyt kanadalaismestarista itselleen täydellisen kumppanin. Mortensenin Saul Tenser on koko keskus, dynamo ja ensisijainen kokija. Tärkeitä tekijöitä tarinalle ovat myös Léa Seydoux Tenserin kumppanina Capricena, Kristen Stewart Kansallisen elinrekisterin toimiston operaatioista kiihottuvana assistentti Timlinina, Don McKellar saman työnantajan etsivänä Wippetina sekä Scott Speedman lapsensa traagisesti menettäneenä Langina.

Yhteenveto

Psykedeelinen ja kierosti kiehtova, provosoivan erikoisella tavalla eroottinen Crimes of the Future on mitä tervetullein paluu ensi vuonna jo 80-vuotiaalta David Cronenbergilta. Tekijän katalogin tuntevalle tuttua ja turvallista, mutta myös äärimmäisen vaarallista elokuvaa. Mestari on palannut.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016