Fast & Furious X
Jussi U. Pellonpää, Ke, 17/05/2023 - 22:04

Elokuva

Yli kymmenen vuotta sitten Dominic Torretton (Vin Diesel) hurjapääjengi pisti Riossa ojennukseen raakalaismaisen huumekauppiaan Hernan Reyesin, vaan yksi pala jäi pelistä huomaamatta. Isänsä kolkon kohtalon todistanut Dante Reyes (Jason Momoa) on hautonut rumaa kostoa ja nyt on tullut aika se toteuttaa. Hengissä pysymistä hankaloittaa entisestään myös se, että Domin ja kumppaneiden perässä painaa aseet tanassa myös muita verta janoavia saalistajia. Matkan varrella Dom saa myös huomata, että vihollisen vihollinen voikin olla ystävä.

Vuonna 2001 elokuvalla Hurjapäät alkanut Fast & Furious -saaga on paisunut paisumistaan vuosien varrella. Niin logiikka, painovoiman vaikutus kuin fysiikkakin on heitetty romukoppaan jo aikoja sitten, kuolleita kaahareita tuotu takaisin yleisön pyynnöstä samalla kun temput ja stuntit ovat lentäneet suoraan supersankari-osastolle.

Louis Leterrierin ohjaama Fast & Furious X lupaili ennakkomainoksissaan tien päättyvän tähän, mutta älkääpä unta nähkö. Päähahmona muriseva ja tuottajanakin toimiva Vin Diesel on jo ehtinyt paljastaa, että finaalia on suunniteltu trilogiaksi, joista ensimmäinen, Fast X: Part 2 saadaan ensi-iltaan 2025. Ja uskokaa pois, ei tämä vielä siihenkään pääty.

Justin Linin, Zach Deanin ja Dan Mazeaun käsikirjoitus on pahimmillaan aivan naurettavan kornia, perheykseyttä ja uskontoa ylistävää siirappia ja nolostuttavan huonoja yksrivisiä kaiken tulimereksi ja romuksi pistävän hävityksen keskellä. Ja mitä enemmän valkokankaalla rytisee ja räiskyy, sitä vähemmälle jää katsojalle aikaa huomata tarinoiden onttous ja yksinkertaisuus. Vuoden 2021 yhdeksänteen osaan verrattuna X on kuitenkin viihdyttävämpi, josta kiitos muutamalle pelurille, vaikka täysin seinään päättyvä finaali lähteekin sitten lapasesta toiseen potenssiin korotettuna.

Vin Dieselin lisäksi mukana pyörivät yhä tutut Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris ”Ludacris" Bridges, Jordana Brewster, Scott Eastwood, Helen Mirren, Sung Kang, John Cena sekä Jason Statham ja Charlize Theron. Poissaolollaan sitä vastoin loistaa Kurt Russell. Eniten hommasta tuntuu vilpittömästi nauttineen rennon röyhkeä Jason Momoa, joka on saanut uutena vieraana seurakseen Brie Larsonin, Alan "Jack Reacher" Ritchonin sekä Torretton klaanin matriarkkaa, isoäiti Abuelaa esittävän Rita Morenon.

Yhteenveto

Tällä kerralla ei päädytäkään grillijuhliin kohottelemaan maljoja, vaan Fast X lopetetaan yllättävällä tavalla. Siitä, miten tarina jatkuu, saadaan pieni vihje lopputekstien sekaan piilotetusta lisäkohtauksesta, jonka taustalla haisee vahvasti ovela markkinointi.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016