Eipä pitkään saa Toretton perhe, isä Dom (Vin Diesel), äippä Letty (Michelle Rodriquez) ja näiden pieni poika Brian (Isaac ja Immanuel Holtane) elää pittoreskilla maatilallaan rauhassa, kun tulee tieto jengin kanssa kaveeraavan CIA-agentti Nobodyn (Kurt Russell) joutumisesta pahaan pulaan. Pahanteon takana on tuo tuttu (Fast & Furious 8, 2017) terroristi Cipher (Charlize Theron), joka niljakkaan miljardööri Oton (Thue Ersted Rasmussen) kanssa on jälleen uhkaamassa maailmaa lopulla. Kaiken lisäksi pahiksilla on vielä käsikassaranaan Domin hylkiöveli Jakob (John Cena), joka kantaa tavallista raskaampaa kaunaa broidilleen. Muuhan ei sitten auta, kuin kerätä vanha jengi kasaan ja lähteä jälleen uudelle maailmakiertueelle tuhoamaan hyvän nimissä silmittömästi irtaimistoa ja ajoneuvoja.
F&F -sarjaa kolmannesta osasta (Hurjapäät: Tokio Drift, 2006) osaan kuusi (Fast & Furious 6, 2013) asti ohjannut Justin Lin palaa vuoden koronaviiveellä julkaistavassa Fast & Furious 9:ssä ratin taakse jo vuonna 2001 elokuvasta Hurjapäät alkaneeseen ja miljardibisneksen synnyttäneeseen toimintasarjaan.
Hurjapäitä ympäri maailmaa, Montenegrosta Tokioon, Lontoosta Edinburghiin ja Tbilisistä aina maata kiertävälle radalle juoksuttavan, tyystin ämpäriälyttömän pääjuonen kyljessä Lin saa jälleen tilaisuuden ylistää perhekeskeyttä, joka onkin alusta alkaen ollut yksi F&F-saagan peruskiviä. Siksipä tilaa annetaankin runsain mitoin Domin ja Jakobin välit rikkoneelle tapahtumaketjulle. Hymyilyttävän romantisoituun saippuaoopperaan ja hyperkineettiseen romuralliin juvenaalia huumoria tuovat Tyrese Gibsonin ja Chris 'Ludacris' Bridgesin jatkuvasti yksriviä lohkovat Roman ja Tej.
Aina vain mahdottomampia temppuja, stuntteja ja irtiottoja tekevät Hurjapäät erottaa Marvelin ja DC:n supersankareista ainoastaan se, ettei kaahailijat pukeudu kokotrikoisiin tai kanna cooleja kutsumanimiä. Jos seuraavassa osassa, parin vuoden päästä ensi-iltaansa tulevassa Fast & Furious 10:ssä, sankarit seikkailevat jo vaikkapa vierailla planeetoilla, eipä sekään enää sen suuremmin yllättäisi. Kaahausta ja hävitystä annostellaan siirappisten perhekohtausten lisäksi myös perinteisemmillä pahoinpitelyillä niin nyrkein kuin aseinkin. Kaikesta logiikan ja fysiikan lait unohtavasta hölmöydestään huolimatta Fast & Furious 9 laittaa jokaisen pelimerkkinsä valkokankaalle, jossa rytisee ja paukkuu koko rahan edestä. Vaikka leffa onkin ennalta-arvattavuudessaan ja mahdottomuudessaan vaarassa muuttua jo parodiaksi itsestään, puhtaana fanituotteena se tarjoaa juurikin sitä, mitä on tilattukin: 142 minuuttia aivotonta vauhtia ja viihdettä.
Vin Diesel käyttää tasapuolisesti kaikkia kahta ilmettään (vihainen ja todella vihainen) eikä Michelle Rodriquez näytä onnelliselta edes hymyillessään. Aina kelpo Charlize Theron palaa kyberterroristi Cipherin rooliin, mutta heikoin lenkki on Thue Ersted Rasmussenin eurokonna Otto, kun taas painijasta näyttelijäksi kivuttomasti siirtynyt John Cena pärjää ihan hyvin kitkeränkatkeran Jakob Toretton roolissa. Aiemmista osista tuttujen lihaskimppujen Dwayne Johnsonin ja Jason Stathamin poissaoloa paikkaavat pikarooleissa mm. Helen Mirren, Michael Rooker ja Lucas Black, joka oli pääosassa sarjan kolmannessa osassa Tokio Drift. Toretton poikien tulehtuneita välejä avaavissa takaumajaksoissa nuorina Domin ja Jakobina nähdään Vinnie Bennett ja Finn Cole. J.D. Pardo on poikien kuinka ollakaan kilpa-ajajana elantonsa tienaava isäukko Jack. Briiffin videoviestin lisäksi Kurt Russellkin nähdään vain takaumajaksoissa. Jordana Brewsterin lisäksi takaisin tuodaan, aikajanasta ja logiikasta piittaamatta myös Sung Kangin jo elokuvassa Fast & Furious 7 (2015) kuollut Han, jonka sukunimi Seoul-Oh lausutaan leffan toisena Star Wars-vitsinä So-lo. Ihkauusina tulokkaina nähdään musiikkimaailmasta tutut Cardi B ja Ozuna.
Kuumana kesäpäivänä viileä leffateatteri, kola ja paukkumaissi sekä F9 on aivan yhtä viihdyttävä vaihtoehto kuin huurteinen täyteen tupatulla terdellä. Ja itse asiassa halvempikin.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja