Fast & Furious 8
Jussi U. Pellonpää, Ke, 12/04/2017 - 08:58

Elokuva

Dominic Torretton (Vin Diesel) ja Lettyn (Michelle Rodriquez) häämätka Kuubassa keskeytyy tylysti, kun kuvioon ilmestyy mystinen nainen, Cipher (Charlize Theron), joka uhkaa Domin menneisyydestä sitä ainoaa asiaa, jolla on tulevaisuus.
Epävarmana johtajansa siirtymisestä pimeälle puolelle, loput Hurjapäät lähtevät takaa.ajoon, joka puolelle ehtivän CIA- agentin, herra Nobodyn (Kurt Russell), johdolla. Kun mukaan keikkaan sekoitetaan vielä muskelipoliisi Luke Hobbs (Dwayne Johnson) ja vankilassa viruva, kostonhimoinen tappaja Deckard Shaw (Jason Statham), saadaan aikaan ralli, joka kiertää latinalaisesta Amerikasta Berliinin ja New Yorkin kautta aina kauas Venäjän jäisille lakeuksille.

Kun kolme viimeisintä Fast & Furious -leffaa (2009, 2011, 2013) ohjannut Justin Lin karkasi galaksiin tekemään Star Trek Beyondia (2016), Hurjapäät -saagaan puikkoihin hyppäsi pätevä ammattimies F. Gary Gray, jonka suitsittamana Fast & Furious 8 on tutusti sitä itseään, silkkaa silmäkarkkia ja korkeaoktaanista viikariviihdettä vailla järkeä ja logiikkaa.

F&F -sarjaa menestyksekkäästi aina sen kolmannesta osasta Hurjapäät: Tokio Drift (2006) alkaen kirjoittaneen Chris Morganin loihtimat juonenkäänteet uhmaavat jälleen paitsi logiikkaa, myös saagan omaa aikajatkumoa, mutta jos asia ei ole aiemminkaan katsojia sen suuremmin vaivannut, miksipä siihen puututtaisiin nytkään? Draaman puolella F&F 8 herättääkin lähinnä hymyilyä, vaikka tapahtumien taustalla onkin varsin vakavia aihioita ja synkkää uhkaa, mutta moniselitteiset metaforat perheen kaikkivoipaisesta voimasta ja koston polttavasta tulesta tuntuvat kirjoitetun ainoastaan siksi, että täytyyhän liki kaksi ja puolituntisessa elokuvassa nyt jotain välillä puhuakin.

Homman nimi on vauhti, ja sitähän tässäkin kaahauksessa piisaa, aina alun Havannan kisasta Ison Omenan romuralliin ja täydelliseksi supersankaritouhuksi menevään finaali-invaasioon Barentsinmeren jäällä, joissa mennään digitehosteiden ja praktikaalien tuhostunttien saumattomassa yhteistyössä, ja tuhotaan oikeastaan kaikki mahdollinen.

Karaktääririntamalla parhaat pojot keräävät Dwayne Johnson ja varsinkin nyt kunnolla tilaa saava velmu Jason Staham, joiden kukkoilu niin fyysisesti kuin verbaalisestikin tarjoavat tohinan parhaat lainit. Vin Dieselin hommaksi jää lähinnä näyttäminen vihaiselta, mutta selvästi hauskaa on pitänyt myös Kurt Russell, jonka ketku agentti Nobody saa lohkoa asiasta kuin asiasta vitsejä. Charlize Theron jäätävänä pahisblondina sopii porukkaan vallan mainiosti, ja onpa mukaan saatu myös Helen Mirren, jonka merkitys käänteille on lyhyistä kohtauksista huolimatta merkittävä. Uutena tulokkaana porukkaan liittyy myös Nobodyn uusi appari, Pikku-Nobody, jota esittää aina vain enemmän ja enemään isältään näyttävä Scott ”Clintin poika” Eastwood.

Yhteenveto

Jo muutaman miljardin kerännyt saaga tulee jatkumaan vielä ainakin kahdella osalla, ja mikäs siinä, jos fanit lippuja nykymalliin yhä ostavat, sillä Fast & Furious 8 on juuri sitä, mitä on tilattukin. Älytöntä vauhtiviihdettä ilman pääkoppaa rasittavia ajatusaihioita.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016