Gringo
Jussi U. Pellonpää, Pe, 27/04/2018 - 07:27

Elokuva

Chicagolainen Harold Soyinka (David Oyelowo) tuskastelee tuhlailevan vaimonsa Bonnien (Thandie Newton) rahankäytöstä ja pelkää henkilökohtaista konkurssia. Aina vain tuskaisemmaksi elo kääntyy, kun Harold saa kuulla työnantajansa, lääkeyhtiö Promethiumin pomojen Richard Ruskin (Joel Edgerton) ja Elaine Markinsonin (Charlize Theron) suunnittelevan fuusioitumista, joka tapahtuessaan toisi vielä kengän kuvankin jo valmiiksi aukinaiseen persukseen. Lopullisesti homma lähtee lapasesta työmatkalla Meksikossa, kun keskelle kidnappausdraamaa joutuva Harold saa peräänsä vielä Mustana pantterina tunnetun kartellipomo Villegasin (Carlos Corona), tämän liipasinkerkät hanslankarit ja moraalinsa kanssa painiskelevan palkkasoturin (Sharlto Copley).

Yhdessä pääosassa nähtävän Joel Edgertonin velipojan, Nash Edgertonin, ohjaama Gringo on rääviläppäinen ja moraaliltaan sysimusta toimintakomedia, ei ollenkaan uniikki tai edes etäisesti omaperäinen, mutta sen verran käänteikäs, että sen katselee kivuitta ainakin kerran. Anthony Tambakisin ja Matthew Stonen käsikirjoitus lainaa monista lähteistä, mutta onnistuu, kiitos hyvien näyttelijöiden, kasaamaan keskushenkilö Haroldin niskaan niin monumentaalisen kasan epäonnea ja tylyjä sattumuksia, että miehen tuulisesta tulevaisuudesta alkaa hiukan välittämäänkin. Finaalin tultaessa tarina maalaa itsensä sen verran pussiin, että sieltä siirtymiseen tarvitaan tarpeettoman rankkaa väkivaltaa.

David Oyelowo (A United Kingdom, 2016)) on enemmän draamanäyttelijä kuin koomikko, mikä tulee selväksi ojan ja allikon välillä paiskottavan Haroldin roolissa harvinaisen selväksi. Viimeksi tylyssä toimintapätkässä Red Sparrow (2017) nähty Joel Edgerton vetää roolinsa kaameana pomona alarekisteriin, kun taas tämän aisaparia, totaalista ylinarttua näyttelevä Charlize Theron tykittää rankkasuisena Elainena täysillä. Sharlto Copley on lähinnä oma itsensä pahasti balanssinsa kadottaneena ammattisotilaana. Kuvissa poikkeavat soppaa sekoittamassa salakuljetuskuvioita suunnittelevina jenkikinuorina myös Amanda Seyfried, Harry Treadaway ja popkuningas Michael Jacksonin tytär Paris Jackson ensimmäisessä elokuvaroolissaan.

Yhteenveto

Väkivaltainen ja ilkeästi irvistelevä, helposti unohdettava toimintakomedia, jonka hauskuus jää rankistelun varjoon.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016