Red Sparrow
Jussi U. Pellonpää, Pe, 02/03/2018 - 23:20

Elokuva

Kylmä sota ei suinkaan ole päättynyt, vaan hajonnut pirstaleiksi, jotka jatkavat omaa elämäänsä. Venäläisen balettitanssijan Dominika Egorovan (Jennifer Lawrence) lupaava ura katkeaa onnettomuuteen, mutta valtiolla on hurmaavalle naiselle muuta käyttöä kuin esiintymislavat. Dominikasta koulitaan kovin ottein Varpunen, vakooja, jonka tehtävänä on seksiä käyttäen hurmata kohteet ja nyhtää näistä tarvittavat tiedot keinolla millä hyvänsä. Dominikan ensimmäinen kohde on Moskovassa operoiva CIA:n veteraaniagentti Nate Nash (Joel Edgerton), joka ei kuitenkaan lankea loveen, vaan haista rotan jo kaukaa. Alkaa manipulaatioiden spiraali, jossa petokset ja sumutukset seuraavat toisiaan, ja samalla kun kahden supervallan salaisuudet ovat uhassa paljastua, on pahan pelinappuloina käytettävien ihmisten valittava lopullinen puolensa.

Francis Lawrencen (I am Legend (2007), Nälkäpeli - vihan liekit (2013), Nälkäpeli - Matkijanärhi, osat 1 ja 2 (2014 ja 2015)) ohjaama Red Sparrow on piristävä poikkeus vakoojagenressä, sillä vaikka monia tuttuja kyttäyselementtejä kuurupiilossa piisaakin, meininki on yllättävän rajua, sekä fyysisesti että psykologisesti. Lawrence rakentaa brutaalin koulutusjakson sekä itse pääoperaation psykologisilla jännitteillä ja paikoin hyvinkin brutaalilla väkivallalla, jotka genrestä poiketen on vahvan henkilökohtaista pahoinpitelyä normaalin ammuskelun ja räjäyttelyn sijaan. Uransa parhaassa vedossa ohjaaja Lawrence hallitsee ajan ja tilan upeasti, kehittelee tilanteet jäätävän rauhallisesti ja luo maailman, joka on pelottava siksi, että se tuntuu aidolta. Hyytävän rauhallisesti kohti yllättävää kliimaksiaan kulkevan trillerin rytmitys on kohdillaan ja tunnelmat tasapainossa. Juuri Red Sparrown iholle tuleva ote ja ahdistus ovatkin niitä voimavaroja, joilla se erottuu edukseen monista kaltaisistaan.

Justin Haythen (The Lone Ranger (2013), A Cure for Wellness (2016)) koukukas ja mietittyjä mutkia ovelasti sisältävä käsikirjoitus pohjaa entisen CIA-operatiivin Jason Matthewsin romaanitrilogian (Red Sparrow, Palace of Treason, The Kremlin`s Candidate) ensimmäiseen osaan, ja toivoa sopii, että myös kaksi jälkimmäistä näkisivät päivänvalon myös valkokankailla.

Jennifer Lawrence (Winter`s Bone (2010), Nälkäpeli (2012), American Hustle (2013), Joy (2015), Mother! (2017)) on jo useaan otteeseen todistanut olevansa muhkeiden palkkioidensa väärti, eikä Red Sparrow tee tähän poikkeusta. Dominikan rooli on kaikin puolin rankka ja haastava, mutta Lawrence ottaa hahmon vaivatta haltuun. Yhtä hyvin pärjää myös Joel Edgerton monet kolhut kokeneena veteraaniagenttina. Sivummalla nähdään vahvoja vetoja mm. Matthias Schoenaertsilta Dominikan korkealla salaisen palvelun portailla seisovana Vanja-setänä, Jeremy Ironsilta kenraali Korchnoina sekä Charlotte Ramplingilta varpusopiston Valtakunnankoulu 4:n hyytävänä emäntänä. Hyviä tukirooleja ovat myös Mary-Louise Parker senaattori Boucherina, Joely Richardson Dominikan Nina-äitinä, sekä Ciaran Hinds eversti Zaharovina.

Yhteenveto

Mainion modernisti manipuloiva kuumankylmä trilleri. Tyylikäs, tyly ja koukuttava keikka.

 

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016