Hotel Artemis
Jussi U. Pellonpää, To, 26/07/2018 - 15:53

Elokuva

Tavallinen keskiviikko Los Angelesissa vuonna 2028. Kansa on kaduilla mellakoimassa puhtaan veden saannin katkaissutta ClearWater-yhtiötä vastaan. Poliisin avuksi on rekrytoitu yksitynen turvayhtiö ProShield, joilla on lupa tappaa. kaaoksen keskellä on kuitenkin keidas, vain jäsenille, luvan lunastaneille rikollisille ensihoitoa tarjoava sairaala Hotel Artemis, jota johtaa Hoitajana tunnettu vanha nainen (Jodie Foster) Everestiksi kutsutun mieshoitajansa (Dave Bautista) kanssa. Muutama Artemisin huoneista on jo varattu, kun Sherman (Sterling K. Brown) raahaa paikalle pankkiryöstön yhteydessä pahasti osumaa ottaneen pikkuveljensä Lew:n (Brian Tyree Henry). Tarkkoja sääntöjä seuraavan sairaalan arki järkkyy pahemman kerran, kun selviää, että joku sen asukeista on erehtynyt varastamaan jotain Enkelten kaupungin alamaailmaa johtavalta Wolf Kingilta (Jeff Goldblum), joka saapuu kohortteineen paikalle rankaisemaan syyllisiä.

Iron Man 3:n (2013) ja Mission Impossible: Rogue Nationin (2015) käsikirjoittajana läpi lyöneen Drew Pearcen esikoisohjaus Hotel Artemis on tyylitelty ja karski dystopia, jonka perusta tuo mieleen John Wick -elokuvien vain rikollisille tarkoitetun Continental hotellin, joka niin ikään oli muulta maailmalta suljettu rauhan tyyssija määrätyn statuksen saavuttaneille ammattitappajille. Selkeästä yhtäläisyydestä huolimatta Pearcen myös kirjoittama Hotel Artemis pärjää silti hienosti omillaan. Useampaa tarinalinjaa seuraava ja ne taitavasti yhdistävä trilleri hyödyntää hienosti suljettua tilaa, jonka eri paikkakuntien mukaan nimetyissä huoneissa ja sokkeloisilla käytävillä käydään lopulta taistelua elämästä ja kuolemasta. Myös henkilöhahmoihin on uutettu isolla kauhalla särmää ja persoonallisuutta, jokaisen pelurin ollessa omanlaisensa. Chung-hoon Chungin kamera liitelee ympäri eri värein koodattua hotellia, pysytellen silti koko ajan tapahtumien keskiössä, henkilöitä lähellä.ja kokonaisuuden kruunaa Cliff Martinezin täsmästi aikaan, paikkaan ja varsinkin kalmaisaan atmosfääriin sopiva score. Traagisenkin tarinan taustalla kulkee myös vahva sosiaalinen kommentaari kapitalismin mädättämästä yhteiskunnasta, jossa joillain on kaikki, toisilla ei taas mitään.

Hotel Artemis tulee tuskin saamaan palkintoja, mutta ainakin sen ehdottomassa pääosassa nähtävä Jodie Foster ansaitsee työstään Hoitajana tunnustuksen. Fosterin roolityö on kokonaisuuden vahva katalyytti, tarinan sydän ja omatunto, jonka kautta kaikkien muiden Artemisiin kirjautuneiden kohtalot kulkevat. Tähän saakka lähinnä tv-töistään tuttu Sterling K. Brown on elokuvan toinen dynamo veljestään aitoa huolta kantavana Shermanina. Dave Bautista on yllättäen elokuvan sympaattisin hahmo vuoren mukaan nimettynä Everstinä, ja vaikka Jeff Goldblumin rooli ei Susikinginä olekaan järin suuri, mies tuo kuviin aimo annoksen karismaa ja puhdasta uhkaa. tärkeä roolinsa julmaksi menevissä tapahtumissa on myös Sofia Boutellan ammattitappaja Nicella sekä Charlie Dayn törkysuisella asekauppiaalla Acapulcolla.

Yhteenveto

Nokkelasti kirjoitettu ja tyylikkäästi ohjattu jännäri pitää otteessaan mietittyyn finaaliinsa asti. 

 

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016