Isle of Dogs
Jussi U. Pellonpää, To, 10/05/2018 - 07:20

Elokuva

Tuhat vuotta on Kobayashin kissoja rakastava suku pitänyt vihaa koiria vastaan, ja nyt, 20 vuoden päässä tulevaisuudessa, pormestari Kobayashi (Kunichi Nomura) on julistanut Megasakin kaupungin koirista vapaaksi alueeksi, ja karkottanut kaikki kuonokuumetta levittävät karvaturrit asumiskelvottomalle Roskasaarelle. Mutta pormestarin ottopoika, 12-vuotias Atari (Koyu Rankin), ei niin vain halua luopua henkivartijakoirastaan Spotsista (Liev Schreiber), vaan varastaa lentokoneen ja lentää etsimään tätä kielletyltä alueelta.
Siellä vastaan tassuttelee sekarotuinen sakki hännäkkäitä, kyyninen ihmisvihaaja Chief (Bryan Cranston) ja joka asiaan äänestämistä kannattava Rex (Edward Norton), sekä kaksikkoa kaikkialle seuraava kolmikko King (Bob Balaban), Boss (Bill Murray) ja Duke (Jeff Goldblum). Tästä alkaa eeppinen matka kohti suuren salaisuuden ydintä, joka tulee muuttamaan niin koirien kuin ihmistenkin tulevaisuuden.

Indiesuosikki Wes Andersonin paluu non-stop-animaation pariin sitten mestarillisen Fantastic Mr. Foxin (2009) on vähintään yhtä vakuuttava kuin Roald Dahlin klassikkokertomukseen pohjannut kettuseikkailukin.

Andersonin Jason Schwartzmanin, Roman Coppolan ja Kunichi Nomuran kanssa käsikirjoittaman Isle of Dogsin tarinan voi ymmärtää huomattavasti laajemmassakin mittakaavassa kuin sen hellyttävästi liikkuvat nuket sen esittävät, sillä tarinasta löytyy tasoja aina yhteiskuntarakenteista rasismiin ja eläinten kohteluun. Siksipä vanhempien kannattaakin miettiä ikärajaa, ennen kuin ihan pikkuväkeä teatteriin koirasaarta katsomaan kuskaavat, sillä paikoin Andersonin visiot ovat hyvinkin aikuisia ja jopa pelottavia. Tämän lisäksi kannattaa muistaa, että Isle of Dogs on kokonaan kissoilta kielletty.

Teknisesti Isle of Dogs on riemastuttavan käsintehdyn näköinen, mutta pinnan alla kulkee mahtava määrä ammattitaitoa ja eri animaatiolajien saumatonta yhdistelemistä. Hillittömän nokkela on myös elokuvan ääniraita, jossa ainostaan koirat puhuvat englantia, kun taas ihmisten kieli on japani, joka kuitenkin tulkataan katsojille kekseliäästi monin eri tavoin.

Yllämainittujen talenttien, Bryan Cranston, Edward Norton, Jeff Goldblum ja Bill Murray, lisäksi äänensä eläimille antaa suuri joukko toinen toistaan nimekkäämpiä tähtiä. Ääniraidalla kuullaan mm. Frances McDormandia, Scarlett Johanssonia, Greta Gervigiä, Harvey Keitelia, Ken Watanabea, Tilda Swintonia ja F. Murray Abrahamia. Tämän sikermän lisäksi mukana ovat myös Yoko Ono tiedeassistentti Yoko Onona, Courtney B. Vance kertojana ja Angelica Huston mykkänä villakoirana.

Yhteenveto

Täydellisen omaperäisestä, hillittömän hauskasta ja vahvaa sanomaa julistavasta elokuvasta voi jokainen katsoja löytää jotain ylivertaisen sympaattista ja aitoa. Paitsi siis, jos sattuu olemaan kissa.
 

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016