Jeti
Jussi U. Pellonpää, To, 17/10/2019 - 19:53

Elokuva

Shanghai, Kiina. Salaisesta tutkimuskeskuksesta pakeneva jeti, lumimies, päätyy edesmennyttä isäänsä kaipaavan Yin (Chloe Bennet) kotitalon katolle, ja hetken hirviötä ihmeteltyään, tyttö päättää auttaa tämän takaisin kotiseuduilleen maailman korkeimpaan kolkkaan, Mount Everestin vuorelle Himalajalle. Ystäviensä Pengin (Albert Tsai) ja Jinin (Tenzing Norgay Trainor) avulla Yi yrittää pysyä askeleen edellä ikävää ökyä, harvinaisia eläimiä keräilevää herra Burnishia (Eddie Izzard) sekä tohtori Zaraa (Sarah Paulson), joille Everest-nimen saanut maaginen olento on mittaamattoman arvokas saalis.

Jill Cultonin ohjaaman ja kirjoittaman elokuvan, alkuperäiseltä nimeltään Abominable, Iljetys, suomenkielisen nimen Jeti olisi voisi yhtä hyvin kirjoittaa muotoon j.E.T.i, sillä niin paljon tarinassa on lainattu Steven Spielbergin elokuvaa E.T. the extra-terrestrial (1982). Tässäkin kun on pääosassa yksinäinen nuori, joka ystävystyy muualta tulleen ja maagisia temppuja osaavan olennon kanssa, saa muutaman ystävänsä mukaan pelastusoperaatioon ja pakenee huipputekniikkaa hyödyntäviä saalistajia. Seikkailu onnistuu kuitenkin tuomaan pintaan myös uusia tasoja ja herkkää huumoria, joka uppoaa taatusti varsinkin nuorempiin katsojiin. Vanhemmille on varattu muutamakin leffareferenssi sekä jokunen viihdyttävä vitsi.

Plussaa löytyy myös upeasta teknisestä toteutuksesta sekä siitä, että päähenkilö Yi on ei ole perusvalkoinen sankari, vaan rohkeasti orientti. Ihmishahmoissa, ja varsinkin itse Jetissä, on paljon tuttua muun muassa saman yhtiön (Dreamworks animation´s) hittianimaatioista Shrek (2001, 2004, 2007 ja 2010) sekä Näin koulutat lohikäärmeesi (2010, 2014 ja 2019).

Alkuperäiset ääninäyttelijät, nuoret Chloe Bennet, Albert Tsai ja isoisänsä, vuonna 1953 Mount Everestin ensimmäisenä valloittaneen Sir Edmund Hillaryn nepalilaisen parin Tenzing Norgayn mukaan nimetty Tenzing Norgay Trainor, tekevät kaikki hyvää työtä. Shown varastaa kuitenkin aina taitava Eddie Izzard miljonääri Burnishina, Sarah Paulsonin tohtori Zaran jäädessä selkeästi sivuhahmoksi. Scoren säveltänyt Rupert Gregson-Williams antaa äänensä eversti Hummingille ja Everestin oudon verbaliikan takana on Joseph Izzo.

Petri Hantun ohjaamassa suomidubissa ääneen pääsevät Maaria Nuoranne (Yi), Riku Leskinen (Jin) ja Rasmus Kärkkäinen (Peng). Tohtori Zaralle äänensä antaa Elsa Saisio ja Robin Svartström on herra Burnish.

Yhteenveto

Tuttuudestaan huolimatta vauhdikas, mukava ja opettavainenkin koko perheen seikkailu.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016