Alkuperäinen nimi: 
Life Itself
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
118
Life Itself
Jussi U. Pellonpää, Su, 18/11/2018 - 17:31

Elokuva

Ihastumisia, rakkautta, syntymiä, eroja, kuolemia ja karuja kohtaloita tulvii kahdella eri mantereella asuvan sekalaisen sakin elämät. Will (Oscar Isaac) hyppää terapeuttinsa tohtori Cait Morrisin (Annette Bening) vastaanotolla koska vaimo Abby (Olivia Wilde) on ottanut eron. Abbyn ongelmat taas johtuvat tämän vanhempien, Irwinin ja Lindan (Mandy Patinkin ja Jean Smart), kolkosta kohtalosta, ja siitä, mitä Joe-setä (Bryant Carroll) teki. Kaukana Yhdysvalloista, Espanjassa, Vincent Saccione (Antonio Banderas) tarjoaa työntekijälleen Javierille (Sergio Peris-Mencheta) ja tämän tyttöystävälle Isabelille (Laia Costa) mahdollisuutta parempaan elämään. Willin ja Abbyn tytär Dylan (Olivia Cooke) taas saa tilaisuuden törmätä, kirjaimellisesti, Javierin ja Isabelin poikaan, Rodrigoon (Adrian Marrero), joka yhdistää kahden tyystin erilaisen perheen tarinat yhdeksi.

Disneylla käsikirjoittajana (Autot (2006), Bolt (2008), Kaksin karkuteillä (2010), Autot 2 (2011) aloittaneen, sittemmin aikuisempaan materiaaliin (Hölmö hullu rakkaus (2011), Last Vegas (2013) siirtyneen Dan Fogelmanin elämän yllätyksellisyyttä ja outoutta analysoiva, viiteen osaan jaettu episodielokuva Life Itself on kuin miehen luoman tv-hitin This Is Us elokuvaversio, jossa on vain enemmän verta, seksiä ja kiroilua.

Rakenteeltaan esimerkiksi Paul Thomas Andersonin Magnolian (1999) tai vuoden 2004 Oscar-voittajan, Paul Haggisin elokuvan Crash mieleen tuova mosaiikki on voinut paperilla vaikuttaa äärimmäisen mielenkiintoiselta, mutta elokuvalliseen muotoon puettuna se on uskottavuuden korkealta ylittävä ja katsojan ymmärrykselle keskisormea näyttävä epäluottamuslause. Life Itself sisältää paljon hyvin tehtyjä ja hienosti näyteltyjä kohtauksia, mutta Fogelmanin käsissä ne eivät jäsenny toimivaksi kokonaisuudeksi.
Kerronta sopisikin paljon paremmin pitemmäksi tv-sarjaksi kuin kahteen tuntiin täyteen tupatuksi elokuvaksi. Sinne tänne rimpuilevaa, koherenttiutta kaihtavaa juonta yrittää suitsia kaksikin kertojaa, mutta Fogelmanin kirjoittamat kohtaukset ja kohtalot tuntuvat kaikessa groteskiudessaan menevän loppua kohden yhä enemmän ylikirjoitetuiksi.

Vaikka tarinat ovat mitä ovat, näyttelijäntyö on kautta linjan kehujen arvoista. Kohtalon kummassa rulettipöydässä kuulina pyörivät mm. Oscar Isaac, Olivia Wilde, Antonio Banderas, Annette Benning, Jean Smart, Mandy Patinkin ja Samuel L. Jackson.

Yhteenveto

Puhki selitetty ja ylikirjoitettu parin tunnin terapiasessio.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016