Luolamies
Jussi U. Pellonpää, Pe, 23/03/2018 - 07:45

Elokuva

Kauan, kauan sitten, aikojen alussa, meteoriitti iski maapallolle, lähelle Manchesteria, jotakuinkin lounasaikaan. Taivaankappaleesta paljastui artefakti, pallo, joka tulee muuttamaan (esi)historian suunnan. Muutama aikakausi myöhemmin jäniksiä metsästävien luolamiesten askeettinen arki muuttuu, kun jo pronssikaudelle siirtyneen, katalan lordi Noothin (Tom Hiddlestone) johtama heimo uhkaa viedä kehityksessä jälkeen jääneiden kivikautisten sukulaisten kotilaakson. Aikakauden karuissa olosuhteissa jo vanhaksi (32 vuotta) ikääntyneen Päällikkö Borisin (Timothy Spall) johtamia luolamiehiä uhkaa kaiken lisäksi orjuus kaivoksissa, mutta kylän kekseliäs nuoriherra Tuk (Eddie Redmayne) keksii esi-isiensä kehittämän tavan voittaa valloittajan aikomukset. Ratkaisuksi järjestetään jalkapallo-ottelu rahalla rakennettua Real Pronssiota vastaan, tosin ensin luolamiesten olisi jälleen opittava pelaamaan vihreän veran shakkia.

Vaikka brittiläinen Aardman onkin opittu tuntemaan yhtiönä, joka latelee täysosumia (Kananlento (2000), Late Lammas (2015) ja viisi Oscaria voittanut Wallace & Gromit -sarja (1989-2010)), pieni huti ei poista sitä tosiasiaa, että tuotantotalo on yhä oman alansa, käsin tehtyjen savianimaatioiden, kiistaton mestari. Vaikka Aardmanin uusin, firman kultapojan Nick Parkin ohjaama Luolamies ei aivan yllä edellä mainittujen mestariteosten tasolla, sehän ei suinkaan tee siitä vielä huonoa elokuvaa.

Monet tempuista ja vitseistä ovat vain jo aiemmin nähtyjä kymmenissä muissa, joko urheilumaailmaa tai esihistoriaa kuvaavissa elokuvissa, ja vaikka hahmotkin ovat yhä niitä turvallisia isohampaisia pallosilmiä, tuttuuden tunteesta huolimatta Luolamies tarjoaa silti tuhdin tukun kekseliäitä gageja ja oivia osumia paitsi ihmisolennon kehityksestä, myös maailman seuratuimmasta urheilulajista jalkapallosta. Arjen detaljeja piisaa tuhlattavaksi asti ja joukkueiden pelaajien hahmoissa on monia hilpeitä yksityiskohtia todellisista futissankareista. Elokuvan alkuperäinen työnimi olikin Early Man United.

Originaalit ääninäyttelijät, Eddie Redmayne, Tom Hiddleston, Timothy Spall, Rob Brydon ja Maisie Williams ovat jokainen Englannin eturivin näyttelijöitä, jotka klaaraavat hommaan himaan hyvin arvosanoin.Samoin suomidubbiin on hankittu nimitekijöitä ja äänityön ammattilaisia, jotka paiskovat läppää joko paksun ulkomaisesti murtaen tai hilpeesti tamperetta tavaamalla. Joukkoa johtaa Tukin roolissa Riku Nieminen, Antti Pääkkönen on Nooth, Jarmo Koski päällikkö Boris ja Jenny Pitkänen kentän ainoa naispelaaja Goona.

Yhteenveto

Keveydestään huolimatta kelpo viihdettä koko perheelle.

Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016