Alkuperäinen nimi: 
Neljä pientä aikuista
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
123
Neljä pientä aikuista
Jussi U. Pellonpää, To, 28/12/2023 - 14:07

Elokuva

Kun Juulia Kronström (Alma Pöysti) saa selville, että hänen miehellään Matiaksella (Eero Milonoff) on salasuhde Ennin (Oona Airola) kanssa, sen sijaan, että potkaisisi petollisen siipan ulos edustuskodista, hän päättääkin avata avioliittonsa. Kun parisuhteesta tulee pari suhdetta ja neljänneksi pyöräksi jaetun rakkauden kehään astuu vielä nuori Miska (Pietu Wikström), kuinka pitkään polyamoria voi toimia, ennen kuin syyllisyys, epävarmuus ja omistushalu nostavat rumia päitään? Paineita monisuhteisuuteen tuovat lisää niin läheiset kuin myös Kronströmien julkiset ammatit, Juulian toimiessa kansanedustajana, kun Matias taas on seurakuntansa arvostama pappi virat, joilta on aina totuttu odottamaan perinteiden ja sääntöjen seuraamista.

Selma Vilhunen on siitä harvinaisempi suomalainen elokuvaohjaaja, että hän on ollut myös Oscar-ehdokkaana lyhytelokuvastaan Pitääkö mun kaikki hoitaa? vuonna 2012. Pitkät elokuvat, Tyttö nimeltä Varpu (2016) ja Hölmö nuori sydän (2018) olivat myös yleisö- ja arvostelumenestyksiä, eikä uusimmaltakaan mitään muuta voi odottaa. Neljä pientä aikuista kun on ehdottomasti yksi vuoden parhaita suomalaisia elokuvia.

Vuoden ajanjakson käsittävä Neljä pientä aikuista on fiksu ja moderni syväluotaus elämästä, jossa rakkaus ei suinkaan lopu, vaan päinvastoin, sitä riittää kodin ulkopuolellekin. Pohjimmiltaan kyseessä on tarkkaan ja harkitusti aikaamme ja ihmissuhteita analysoiva draama, joka ei välttämättä anna vastauksia, mutta esittää tärkeitä kysymyksiä. Neljä pientä aikuista edustaa myös erään aikakauden loppua, sen ollessa rahoitusongelmiin päätyneen tuotantoyhtiö Tuffin (mm. Korso (2014), Hölmö nuori sydän, Tottumiskysymys (2019), Seurapeli (2020)) viimeinen pitkä elokuva.

Päänelikko, Kuolleiden lehtien (2023) lisäksi taatusti toisen pääosa-Jussi-ehdokkuuden nappaava Alma Pöysti, pidätellystä hiljaisuudesta taidetta tekevä Eero Milonoff, herkkä ja impulsiivinen Oona Airola sekä taitava tulokas Pietu Wikström tekevät kaikki erinomaisen hyvää työtä monenlaisten tunnemyrskyjen ja purkausten ristitulessa. Tukea antavat myös taitavat veteraanit Pertti Sveholm, Esko Roine ja Kaija Pakarinen. Myös Iivo Tuuri on mainio Juulian ja Matiaksen Miro-poikana.

Yhteenveto

Neljä pientä aikuista -elokuvan aihepiiri voi pelottaa perinteisempään meininkiin tottunutta katsojaa, mutta riski kännattaa tässä tapauksessa ottaa. Kyse kun on vain ja ainoastaan rakkaudesta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016