Ohjus
Jussi U. Pellonpää, Pe, 02/02/2024 - 16:33

Elokuva

Joulukuu 1984. Inarinjärveen syöksyy neuvostoliittolainen ohjus ja koko Lappi menee sekaisin. Keskelle järjettömäksi mediafarssiksi paisuvia tapahtumia tempautuu myös mokailusta taidetta tehnyt yksinhuoltaja Niina (Oona Airola), joka päätyy paikallislehden toimittajaksi ja saa pian huomata olevansa keskellä kansainvälistä selkkausta, jossa totuuden, peittelyn ja valheen rajat hämärtyvät.

Mainiolla elokuvallaan Aurora (2019) ilahduttaneen Miia Tervon Ohjus on tarkkaan ja harkitusti suunnattu draamakomedia. Kaikin puolin taitavasti rakennettu elokuva onnistuu vaikuttamaan paitsi jännärinkin piirteitä saavana tilintekona tosipohjaisesta tapahtumaketjusta, myös kivan terävänä kasvutarinana nuoren naisen taistelusta omien rajojensa puolustamisessa. Samalla kun Ohjus onnistuu antamaan tilaa omien ongelmiensa kanssa rimpuilevan Niinan kasvutarinalle, Tervo tasapainoilee taitavasti yksityisen ja yleisen rajapinnalla, näyttää satiirin keinoin 40 vuoden takaisin suomettumisen ja mediakiiman. Komedian, historiallisesta statuksestaan huolimatta ajankohtaisen satiirin ja napakan ihmissuhdedraaman yhdistäminen ei ole helppo keissi, mutta Ohjus onnistuu siinä paikoin kadehdittavan hyvin.

Jo kahdesti Jussilla palkittu (Hymyilevä mies (2017) ja Oma maa (2019)) ja viimeksi hienossa Neljä pientä aikuista -elokuvassa (2023) nähty ihana Oona Airola on yksi tämän hetken parhaista suomalaisista näyttelijöistä, joka Ohjuksessa jatkaa vahvojen roolitöidensä sarjaa Niinana. Tukea tarjoavat myös erinomaiset sivuhahmot, kuten hillittömällä peruukilla kuositettu Hannu-Pekka Björkmanin paikallislehden päätoimittaja Esko, Tommi Korpelan Supon tuppisuu tutkija Keinänen, Pyry Kähkösen hävittäjälentäjä Kai, Tommi Erosen esittämä, Niinan vankilasta vapautuva ex-mies Tapio. Mukana ovat myös Sakari Kuosmanen, Ona Kamu, Kai Lehtinen, Kari Väänänen, Jarkko Niemi ja Milka Ahlroth.

Yhteenveto

Kotimainen elokuvavuosi on alkanut harvinaisen vahvasti Myrskyluodon Maijan ja Räkä ja Roiskis -elokuvien myötä ja samalle korkealle kiertoradalle lentää myös maanmainio Ohjus.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016