Alkuperäinen nimi: 
Once Upon a Time... in Hollywood
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
162
Once Upon a Time... in Hollywood
Jussi U. Pellonpää, To, 15/08/2019 - 16:14

Elokuva

Hollywood, vuonna 1969. Vuosikymmen aiemmin suurta suosiota tv-sarjansa Bounty Law myötä nauttinut veteraaninäyttelijä ja nykyinen tapajuoppo Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) pelkää, että hänen tähtensä on lopullisesti laskenut. Maailma, kuten myös Hollywood, on muuttunut ja uudet tuulet puhaltavat, tuulet, joita Rick ja tämän paras ystävä ja pitkäaikainen sijaisnäyttelijä, sotaveteraani ja Hollywoodin vaarallisin mies Cliff Booth (Brad Pitt) eivät enää tunnistaa omikseen. Rickin naapuriin muuttaa pariskunta, nosteessa olevaan elokuvaohjaaja Roman Polanski (Rafal Zawierucha) ja tämän nuorikkovaimo Sharon Tate (Margot Robbie), joiden tuella Rick toivoo saavansa uransa uuteen nousuun. Samaan aikaan Cliff törmää karismaattiseen kulttijohtaja Charles Mansoniin (Damon Herriman) ja tämän hippikommuuniin, jotka pitävät majaa George Spahnin (Bruce Dern) tilalla, missä Bounty Law:ta kuvattiin.

Elokuun 8. ja 9. päivän välisenä yönä vuonna 1969 kulttijohtaja Charles Mansonin fanaattiset seuraajat murtautuivat elokuvaohjaaja Roman Polanskin kotiin Los Angelesissa osoitteessa 10050 Cielo Drive ja murhasivat viisi ihmistä, mukaanlukien Polanskin raskaana olleen vaimon Sharon Taten. Tähän ajanjaksoon sijoittuu historiaa uudelleen kirjoittava Once Upon A Time… In Hollywood, Quentin Tarantinon yhdeksäs elokuva ja samalla tämän töistä aikuisin, henkilökohtaisin ja persoonallisin, mestariteos, josta huokuu tekijänsä rakkaus paitsi taiteenlajia, myös kotikaupunkiaan Los Angelesia kohtaan.

Tarantino rikkoo ja pyörittää aikajanaa, tiputtelee takaumia ja käyttää ulkoista kertojaa tavalla, jonka vain hän osaa. Miehen oma käsikirjoitus on siltä osin tuttua Q.T:tä, että nytkin fakta ja fiktio sekoittuvat suvereenisti toisiinsa, maestron naputellessa muutamankin historiallisen faktan uusiksi. Jokainen henkilöhahmo, olivatpa ne valkokankaalla sitten kuinka häviävän pienen hetken tahansa, on kirjoitettu aidoiksi persooniksi. Dialogi, kuten aina Tarantinon elokuvissa, on värikästä, nopeaa, hauskaa ja laadukkainta läppää mitä mies on koskaan tuottanut.

Teknisesti 35 milliselle filmille kuvattu (kuten kaikki Tarantinon elokuvat)  Once Upon A Time… In Hollywood on julmetun kaunis ja värikäs elokuva. Tarantinon luottokuvaaja Robert Richardsonin luomat kompositiot ja panoraamat hivelevät silmää, lavastus tuo aikakauden aidoksi ja epookin eläväksi. Once upon in Time... in Hollywoodin maailma on täynnä elokuvia ja ihmisiä, niin todellisia kuin fiktiivisiäkin, jotka synnyttävät aivan oman QT-universuminsa, ulottuvuuden, joka on olemassa jossain toden ja kuvitellun unenomaisilla rajaseuduilla. Kolmeen edelliseen Tarantinon elokuvaan, sarjakuvamaiseen sotaseikkailuun Kunniattomat paskiaiset (2009), eeppiseen kostowesterniin Django Unchained (2013) ja nihilistiseen lahtauslänkkäriin The Hateful Eight (2016), verrattuna Once Upon A Time… In Hollywood on syvästi henkilökohtainen, kaunis, jopa koskettavakin tarina miehistä, joista aika ajaa armotta ohi. Samalla se on hirtehinen sarja toisiinsa liittyviä tapaamisia ja hetkiä, jotka lopulta kulminoituvat yhteen yöhön ja graafisen rajuun väkivallan purkaukseen. Musaraita tulvii täydellisessä tasapainossa aikakauden hittejä ja vähemmän tunnettuja kappaleita, joille kaikille on perusteltu paikkansa kerronnassa. Vaikka Once Upon A Time… In Hollywood onkin päällisin puolin huvittava ja humoristinen kuvaus elokuvabisneksestä ja kaunis kumarrus Hollywoodin kulta-ajalle, se on myös ikärajansa K-16 vaivatta kuittaavan väkivaltainen ja brutaali tarina ajasta ja paikasta, joka on jäänyt Yhdysvaltain rikoshistoriaan yhtenä mustimmista.

Brad Pitt ja Leonardo DiCaprio näyttävät molemmat, miksi he ovat aikamme suurimpia ja arvostetuimpia elokuviatähtiä. DiCaprion hiipuvan uransa ja demoniensa kanssa kamppaileva Rick ja Pittin omia salaisuuksiaan sisällään kantava Cliff ovat rooleja, joita ei näyttelijöiden eteen tule turhan usein, ehkä ei koskaan. Kumpikin tekee niin täydellisen hyvää ja antaumuksellista työtä, että jos näistä rooleista ei palkintoja heru, ei sitten mistään. Paras valkokangaskaksikko sitten Paul Newmanin ja Robert Redfordin. Kolmantena vakuuttaa ihana Margot Robbie koskettavan viattomana Sharonina, vaikka Tarantino onkin kirjoittanut tälle hyvinkin rajatun roolin. Myös sivurooleissa riittää nimi-ihmisiä ja persoonallisia roolitöitä. Zoë Bell on stuntkoordinaattori Janet ja Kurt Russell  tämän kollega ja aviomies Randy Green Hornet -sarjan kuvauksissa. Russellin Randy toimii myös elokuvan narraattorina. Al Pacino tykittää karismalla Hollywood-pamppu Marvin Schwarzin roolissa ja Emile Hirsch on Taten entinen poikaystävä, julkkiskampaaja Jay Sebring. Todellinen löyty on Julia Butters, metodinäyttelemisen hallitseva lapsitähti Trudi, joka toimii Daltonin vastanäyttelijä tv-sarja Lancerissa.

Todellisten aikalaistähtien rooleissa nähdään niin ikään huipputulkkeja. Damian Lewis on aikansa supertähti, King of Cool Steve McQueen, Deadwood -sarjasta parhaiten tunnettu Timothy Olyphant tv-stara James Stacy, Mike Moh kung-fu-kunkku Bruce Lee, viimeiseksi jääneessä roolissaan entinen Beverly Hills 90210 -tähti Luke Perry Wayne Maunder ja Nicholas Hammond ohjaaja Sam Wanamaker. Mansonin murhakultin jäseninä nähdään muun muassa Dakota Fanning, Austin Butler, Sydney Sweeney, Harley Quinn Smith sekä Margaret Qualley. Sen lisäksi, että elokuva sai suuren suosion ja seitsemän minuutin aploodit viime toukokuussa Cannesin elokuvafestivaaleilla,  Pittin Cliff Boothin koirana nähtävä pitbullterrieri Brandy, voitti siellä Palm Dog -palkinnon parhaasta eläinroolista.

Yhteenveto

Once Upon A Time… In Hollywood on kuluvan kesä kohokohtia valkokankailla, 162 minuuttia silkkaa mannaa, kaikille elokuvan rakastajille.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016