Oppenheimer
Jussi U. Pellonpää, Pe, 21/07/2023 - 23:24

Elokuva

Keskellä Toisen maailmansodan aikaista kilpavarustelua amerikkalainen fyysikko J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) valitaan käynnistämään huippusalainen Manhattan-projekti Los Alamosissa, keskellä New Mexicon erämaata. Hankkeen tarkoituksena on ehtiä ennen saksalaisia rakentamaan ase, niin suuri pommi, että se lopettaisi kaikki sodat kertaheitolla. Oppenheimer tarttuu haasteeseen innolla, mutta mitä konkreettisemmaksi Trinityksi nimetty ydinkoe kasvaa, sitä enemmän hän alkaa kyseenalaistaa työnsä seuraukset.

Nyt minusta on tullut kuolema, maailmojen tuhoaja”: lukee hindulaisuuden pyhässä kirjassa Bhagavad Gitassa. Samoja sanoja lainaa myös J. Robert Oppenheimer, antaen niille pelottavan todellisen merkityksen.

Visionäärisen elokuvantekijän Christopher Nolanin nimi yhdistyy aina laatuun, eikä Oppenheimer, kertomus miehestä, joka kiistatta muutti ihmiskunnan historiaa sekä tulevaisuutta, tee tähän poikkeusta. Koko ihmiskunnan kannalta elintärkeitä asioita käsittelevä Oppenheimer kulkee tutusta historiallisesta kehyksestään huolimatta kuin trilleri, vaikka itse tapahtumat ja niiden seuraukset (Nagasakin ja Hiroshiman pommit) ovatkin hyvin tiedossa. Yhtä lailla Nolan vetää verenpunaisia viivoja myös nykymaailman tapahtumiin ja pelkoon ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta. Nolan rakentaa detaljirikkaan kuvan tieteeseen intohimoisesti suhtautuvasta miehestä, joka ymmärtää innovaationsa merkityksen liian myöhään ja kääntyy sitä vastaan, millintarkasti todellisiin tapahtumiin pohjaten. Nolanin eri aikatasoissa liikkuvan, monitasoisen ja pohdiskelevan käsikirjoituksen pohjana on Kai Birdin ja Martin J. Sherwinin vuonna 2005 julkaistu ja Pulitzerilla palkittu Oppenheimerin elämänkerta American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer.

Teknisesti Hoyte van Hoyteman kuvaama elokuva on, kuten Nolanin tapauksessa on jo totuttu, aivan uskomattoman upeaa elokuvakerrontaa, jota tukevat täydellisesti Jennifer Lamen editointi sekä Ludwig Göranssonin mahtava musiikki. Myös elokuvan uskomattoman rikas äänisuunnittelu on täydellisen loistavaa.

Nolanin luottomiehenä jo (Batman Begins (2005), Yön ritari (2008), Inception (2010), Yön ritarin paluu (2012), Dunkirk (2017)) viidesti työskennellyt Cillian Murphy tekee pääroolissa nimihenkilönä uransa upeimman työn, jota voi jo nyt pitää varmana Oscar-ehdokkaana. Loistavan Murphyn rinnalle Nolan on saanut järjettömän katraan nimikasvoja, kuten Robert Downey Jr., Matt Damon, Gary Oldman, Kenneth Branagh, Casey Affleck ,Benny Safdie sekä Rami Malek, joista varsinkin kaksi ensin mainittua voivat hyvinkin olla rooleistaan myös ehdolla Akatemian palkinnoille. Elokuvan tärkeimmissä naisrooleissa nähdään Emily Blunt Oppenheimerin vaimona Kittyna sekä Florence Pugh traagisena rakastajatar Jean Tatlockina.

Yhteenveto

Oppenheimer on yksi vuoden vaikuttavimmista elokuvaelämyksistä, jännittävä ja dramaattinen historiantunti, tarina, joka on syytä kertoa yhä uudelleen ja uudelleen.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016