Alkuperäinen nimi: 
Batman Begins
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
134
Batman Begins
Jari Tomppo, Ke, 07/12/2005 - 00:00

Elokuva

Valtavirrasta poikkeavalla Mementolla kulttimainetta itselleen hankkineen Christopher Nolanin ohjaama Batman Begins on ensimmäinen yritys selittää valkokankaalla, mikä teki lapsena orvoksi jääneestä jättiomaisuuden ainoasta perijästä jakomielitautisen oman käden oikeuteen uskovan, mustaan kevlariin pukeutuvan Batmanin. Jo ennen kuin elokuvasta oli kuvattu ensimmäistäkään kohtausta, keskustelu tulevasta Batman-leffasta kävi kiivaana internetin keskustelufoorumeissa. Erityisesti näyttelijämiehitys kuulosti etukäteen suorastaan pelottavan vahvalta.

Usein nimekkäät näyttelijät yhdistettynä koviin ennakko-odotuksiin johtavat väistämättömästi pettymykseen, mutta ei Batman Beginsin tapauksessa. Kyseessä on hyvä elokuva, joka hienosti kuvaa sitä muodonmuutosta, jonka nuori Bruce Wayne joutui kokemaan ennen kuin miljardiomaisuuden perijästä tuli Gotham Cityn varjoissa rikollisia vaaniva Batman, joka ei henkisesti ole kovinkaan kaukana jahtaamistaan konnista. Christan Bale elokuvan nimiroolissa tekee erinomaista työtä onnistuen olemaan vakuuttava sekä sisäisten demoniensa vainoamana Bruce Waynenä että tämän sivupersoonan, Batmanin, roolissa. Balen suoritusta voi hyvin verrata Michael Keatonin loistavaan tulkintaan kahdessa Tim Burtonin ohjaamassa Batman-elokuvassa. Siinä missä Keatonin Bruce Wayne on vanhempi ja kypsempi, elämään kyynisellä huumorilla suhtautuva mies, on Christian Balen tulkitsema Bruce Wayne kuitenkin täynnä kostonhimoa ja vihaa rikollisia kohtaan. Bruce Waynen sydänkäpystä näyttelevään Katie Holmesiin liittyvät ennakkoaavistukset kävivät valitettavasti toteen. Neiti on roolinsa kanssa juuri niin pihalla kuin voi odottaa, ja kaiken lisäksi hänen hahmonsa on kirjoitettu kovin ontoksi. 

Elokuvan muu miehitys onnistuu huomattavasti Holmesia paremmin rooleissaan. Waynen kartanon arvonsa tuntevaa hovimestaria Alfredia näyttelevä Sir Michael Caine on täydellinen valinta osaansa. Hän tuo hahmoon sekä brittiläistä arvokkuutta että Alfredille tyypillistä kuivaa huumoria. Gotham Cityn poliisipäällikkö Gordonina nähdään Gary Oldman kerrankin hyvän miehen roolissa. Oldman osoittaa taas kerran monipuolisuutensa olemalla ilmetty Gordon. Liam Neeson ja Morgan Freeman onnistuvat hyvin rooleissaan, mutta toisaalta hahmot ovat erittäin tuttuja heidän aikaisempien elokuviensa perusteella. Wayne Enterprises -yhtymän hallituksen puheenjohtajan roolissa Liftari ja Blade Runner -elokuvista tuttu Rutger Hauer tekee mainiota työtä.

 

Elokuvan varsinainen tarina ja etenkin loppuhuipennus ovat sarjakuvamaisella tavalla korneja, mutta tässä tapauksessa sillä ei ole kovin suurta merkitystä. Batman Begins on ennen kaikkea psykologinen tutkielma oikeudenmukaisuuteen uskovasta miehestä, joka joutuu ottamaan lain omiin käsiinsä saadakseen väärintekijät tuomiolle. Kuvaavaa on myös se, että lapsuuden järkyttävän kokemuksen takia lähes sairaalloisesti lepakkoja pelkäävä Bruce Wayne suunnittelee öisen kostajan puvun juuri lepakkoa muistuttavaksi. Tämän elokuvan Batman ei kuitenkaan ole pohjattomalla varustevyöllä varustautunut voittamaton lelufriikki, vaan synkkä ja pelottava väkivallan vihollinen. Kaikesta huolimatta Batman on kuitenkin lihaa ja verta oleva ihminen, joka tuntee alamaailman kulkijoiden iskut nahassaan suojapanssaristaan huolimatta.

Mainitsemisen arvoinen on myös Batmanin kulkupeli. Aikaisemmista leffoista tutun sulavalinjaisen Batmobilen sijasta käytössä on tällä kerralla testosteronia uhkuva järkälemäinen malmikasa, joka sopii tämän elokuvan synkkään tyyliin kuin nenä päähän. 

Elokuvan tarkemmasta analyysista kiinnostuneet voivat lukea Sami Turusen kirjoittaman kattavan Batman Begins -elokuva-arvostelun.

Kuva
Anamorfinen kuva on kautta linjan hyvälaatuinen toistaen Gotham Cityn maailman juuri niin hyytävässä muodossa kuin tekijät ovat tarkoittaneet. Melkoinen osa elokuvan tapahtumista sijoittuu öiseen aikaan ja jopa näissä, kuvauksellisesti vaikeissa olosuhteissa, kuva pysyy hyvälaatuisena. Vain muutamissa kohtauksissa kuva on hivenen epäselvä.

Ääni
Dolby Digital 5.1 -ääniraita on ensiluokkaista työtä alusta loppuun, toistaen niin dialogin kuin toimintakohtaukset mallikelpoisesti. Elokuvan tapahtumia kierrätetään esimerkillisellä tavalla kaikkien käytettävissä olevien äänikanavien kautta sortumatta kuitenkaan liialliseen kikkailuun.

Lisämateriaali
Ykköslevyllä on elokuvan lisäksi vain elokuvan traileri. Muuten lisämateriaali on sijoitettu kakkoslevylle. Kuluttajaystävällisesti Batman Begins DVD on lokalisoitu myös oheismateriaalin osalta. Lisämateriaalin esillepanoa ei voi kuitenkaan pitää kovin toimivana, sillä kakkoslevyn sarjakuvamaisiin valikoihin on sijoitettu sikin sokin yhtä sun toista. Kukaties joku kokee moisen kikkailun hyvinkin hauskana, mutta seitsemännessä samannäköisessä sarjakuvaruudussa seikkaillessani aloin hieman kyllästyä.

Onneksi vihoviimeiseltä sivulta löytyy myös selkeässä luettelomuodossa bonuslevyn sisältämät dokumentit, joskin eri järjestyksessä kuin sarjakuvasivuilta.

Batman - The Journey Begins (14:17)
Shaping Mind and Body (12:50)
Gotham City Rises (12:49)
Cape and Cowl (8:18)
Batman - The Tumbler (13:40)
Path to Discovery (14:14)
Saving Gotham City (13:01)
Genesis of the Bat (14:53)

Kaikkiaan em. dokumenteista muodostuu 104-minuuttinen, melkoisen kattava esittely Batman Begins -elokuvan syntyvaiheista, näyttelijävalinnoista ja kaikesta mahdollisesta aiheeseen liittyvästä.

Sarjakuvasivuille on lisäksi piilotettuna useita lyhyitä videopätkiä, englanninkielisiä tekstisivuja ja kuvagallerioita, joilla esitellään tarinan henkilöitä, Batmanin varusteita ja elokuvan julistehahmotelmia.

Yhteenveto
Batman Begins on synkkä ja yllättävän psykologinen elokuva ollakseen sarjakuvafilmatisointi. Christian Bale onnistuu loistavasti kaksoisroolissaan, eikä elokuvasta varsinaisia heikkouksia Katie Holmesin lisäksi löydy.

DVD on teknisesti mainiota työtä, tosin itse arvostan enemmän selkeän yksinkertaista esillepanoa lisämateriaalin suhteen.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- Traileri - Dokumentti (104 min) - Henkilöiden ja varusteiden esittelyjä - Julistegallerioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016