See How They Run
Jussi U. Pellonpää, Pe, 21/10/2022 - 07:44

Elokuva

On vuosi 1953 Lontoossa. West Endissä kuuluisa teatteri on menestyksekkäästi esittänyt Agatha Christien (Shirley Henderson) Hiirenloukkua jo sata kertaa, mutta juhlat katkaiseekinh julma murha. Uhri on ohjaaja Leo Köpernick (Adrian Brody), nokkava ja juoppo amerikkalainen, joka yritti vakuuttaa tuottaja John Woolfille (Reese Shearsmith), että näytelmästä on tehtävä myös elokuvaversio Hollywoodin tapaan. Julkea suunnitelma ei sovi ainakaan käsikirjoittaja Mervyn Cocker-Norrisille (David Oyelowo), eikä myöskään teatterin omistaja Petula Spencerille (Ruth Wilson), joka haluaa suojella omaansa. Mahdollisia motiiveja löytyy toki muiltakin kulisseissa kulkevilta komeljanttareilta, kuten Köpernickin loukkaamaa vaimoaan Sheila Simia (Pearl Chanda) raivoisasti puolustavalta päätähti Richard Attenboroughilta (Harris Dickinson). Veritekoa saapuu tutkimaan nukkavieru ja kyyninen tarkastaja Stoppard (Sam Rockwell), jolle on patistettu kumppaniksi kokematon, mutta yli-innokas konstaapeli Stalker (Saoirse Ronan).

Tv-veteraani Tom Georgen ohjaama ja Mark Chappellin kirjoittama See How They Run on hauska ja koukukas murhamysteeri, jännärin ja komedian mainio symbioosi parhaassa Agatha Christie -hengessä.

Christiensä tunteville, ja varsinkin Hiirenloukun lukeneille See How They Run on kuin runsaudensarvi, jossa referenssit ja detaljit eivät lopu kesken. Chappellin nerokkaasti luoma tarina kulkee eri aikatasoissa nokkelasti, tiputtelee vihjeitä ja riemastuttavia sisäpiirin vitsejä tasaisena virtana, yhdistelee todellisia henkilöitä ja faktoja fiktioon kekseliäästi, rikkoon neljännen seinänä muutamaankin kertaan ja käyttää kertojana kuollutta miestä. Lopputulema on toki yllätys, mutta myös täysin ymmärrettävä elokuvan siirtyessä vielä yhdelle uudelle metatasolle. Monimutkainen ja käänteikäs juonikudelma ei paljoa tarjoa hengähdystaukoja, mutta palkitsee kyllä tarkkaavaisen katsojan monin eri tavoin.

Sam Rockwell ja Saoirse Ronan ovat virkavallan edustajina loistava pari. Lakoonisuudesta taidetta tekevä Rockwell on jo monesti todistanut kykynsä venyä genreen kuin genreen, mutta Ronanilta toivoisi vieläkin enemmän komediallisia elokuvia. Myös sivustat ovat kansoitettu taitavilla tekijöillä, kuten Adrien Brody, Ruth Wilson sekä David Oyelowo.

Yhteenveto

See How They Run on syksyn kekseliäin "Kuka sen teki", viihdyttävä murhamysteeri ja hersyvän hauska komedia.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016