Alkuperäinen nimi: 
Stephen King´s Doctor Sleep
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
152
Stephen Kingin Doctor Sleep
Jussi U. Pellonpää, Pe, 01/11/2019 - 23:36

Elokuva

Danny Torrance (Ewan McGregor) on koko ikänsä osannut ”hohtaa”, saamaan yhteyden kaltaisiinsa, mutta myös näkemään elävät ja kuolleet, menneen ja tulevan kauhut. Dannyn 40 vuotta sitten kokemat kauhut Overlook-hotellissa, jossa hänen isänsä Jack menetti järkensä, ovat tehneet miehestä alkoholistin, joka juomalla yrittää vaientaa menneisyyden äänet. Jonkinlainen apu löytyy lopulta AA-kerhosta, mutta rauhaisampi olemassaolo kuitenkin järkkyy, kun saman hohtamisen kyvyn omaava nuori Abra (Kyliegh Curran) lähestyy Dannya ja pyytää tältä apua. Julma ja armoton Hattu-Rose (Rebecca Ferguson) ja tämän seuraajat, Tosi solmu-ryhmä, kun käyttävät hohtajia ravinnokseen.

Vuonna 1977 maailman menestynein kauhukirjailija Stephen King julkaisi yhden pääteoksistaan Hohdon, jonka 1980 ensi-iltansa saanut, saman niminen elokuvasovitus Stanley Kubrickin ohjaamana kauhistutti katsojia ympäri maailmaa, ja on yhä yksi kauhuelokuvien merkkiteoksia. King palasi aiheeseen vuonna 2013 romaanillaan Tohtori Uni, jonka on nyt adaptoinut valkokankaalle kauhun parissa hyvää jälkeä jo aiemminkin tehnyt Mike Flanagan (Kingin novellin perustunut Julma leikki (2017 sekä Netflixin hittisarja The Haunting of Hill House (2017-2020).

Äärimmäisen tuotteliaan kirjailijan, kauhun kingin, Stephen Kingin tarinoita on filmatisoitu eri formaatteihin kohta muutaman sata kertaa niin valkokankailla kuin tv:ssä, kokopitkinä ja  lyhäreinä, eikä jälki ole aina ollut tasavahvaa. Onnistuneiden sovitusten joukkoon voidaan laskea esimerkiksi esikoisteos Carrie (1976, ohj. Brian DePalma), Cujo (1983, ohj. Lewis Teague), Viimeinen yhteys (1983, ohj. David Cronenberg), Christine (1983, ohj. John Carpenter), Stand by me - viimeinen kesä (1986, ohj. Rob Reiner), Piina ((1990, ohj. Rob Reiner), Dolores Claiborne (1995, ohj. Taylor Hackford) sekä Mallioppilas (1998, ohj. Bryan Singer). Varsinkin ohjaaja Frank Darabont on tehnyt hyvää jälkeä Kingin alkuperäistekstien pohjalta elokuvissaan Rita Hayworth - avain pakoon (1994), Vihreä Maili (1999) ja The Mist (2007). Monitoimisen Mike Flanaganin (mies kirjoittaa, ohjaa, tuottaa ja leikkaa) Stephen Kingin Doctor Sleep kuuluu myös onnistumisten joukkoon.

Doctor Sleepin mystisen keskuksen avainsana on hieman yllättäenkin alkoholismi, josta niin isä Jack, jota Hohdossa esitti ikimuistoisesti Jack Nicholson, sekä poika Danny kärsivät. Sama teema myös yhdistää vahvimmin kaksi elokuvaa toisiinsa. Toinen on se, että vanhojen Hohto-otosten käyttämisen sijaan Flanagan on rekonstruoinut kohtauksia seuraten laserintarkasti Kubrickin kuvakulmia ja sijoitteluja hetkissä, joissa paluu Overlook hotelliin tuntuu täysin aidolta ja autenttiselta. Vaikka kyseessä onkin muotopuhdas kauhuelokuva, Doctor Sleep jättää fiksusti pois halpahintaiset hyppyshokit, keskittyen olemaan enemmänkin melankolinen kasvukertomus ja koskettava kuvaus lopullisesta lunastuksesta.

Ja vaikka elokuvalla on mittaa yli kaksi ja puoli tuntia, se ei tunnu lainkaan venytetyltä vaan päinvastoin. Tutun hyytävä tunnelma nappaa mukaansa ensimmäisestä ruudusta lähtien, josta pitävät huolen taitava ja oman olemuksensa ymmärtävä ohjaus, erinomainen tekninen toteutus (kameran takana Michael Fimognari ja editoimassa ohjaaja Flanagan) sekä Andy Grushin ja Taylor Newton Stewartin, eli The Newton Brothersin musiikki, joka lainailee taitavasti Wendy Carlosin ja Rachel Elkindin alkuperäistä Hohdon scorea.

Ewan McGregor tekee erinomaisen hyvää työtä Dannyna, löytää juuri oikeat nynassit kipuilevan ja toipuilevan rapajuopon elämästä ja osaa jalostaa ne aidoksi olemukseksi. Mission Impossible -elokuvista (Mission: Impossible - Rogue Nation (2015) ja Mission: Impossible - Fallout (2018)) ihastuttaneelle Rebecca Fergusonille siunaantunut hohtovampyyri Rosen rooli ei ole niitä palkitsevimpia, mutta lahjakas lady klaaraa silti osansa kunnialla. Energinen Kyliegh Curran tuo Abrana kuviin saman kulman kuin nuori Danny Hohdossa. Carl Lumbly nähdään Dick Halloranin roolissa ja Zahn McClarnon ja Emily Alyn Lind verenhimoisen Tosi Solmun jäseninä. Bruce Greenwood on Dannyn AA:n vetäjä, tohtori John Dalton, ja Cliff Curtis Dannyn sponsori Billy. Alex Essoe ja Henry Thomas tekevät komeat näköisroolit Shelley Duvallista ja Jack Nicholsonista Dannyn vanhempina, Wendyna ja Jackina.

Yhteenveto

Doctor Sleep onnistuu mahdottomassa, ollen itsenäinen jatko-osa ja samalla syvästi originaalille kumartava pastissi, jonka ei tarvitse hetkeäkään hävetä vanhempansa rinnalla. Mike Flanaganista kuullaan vielä.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016