Toy Story 4
Jussi U. Pellonpää, To, 05/09/2019 - 17:51

Elokuva

Andyn (John Morris) lähdettyä opiskelemaan, Woody (Tom Hanks), Buzz (Tim Allen) ja muut lelut saivat uuden kodin naapurin pikkutyttö Bonnien (Madeleine McGraw) luota. Uusi seikkailu alkaa, kun Bonnie väkästää lastentarhassa kertakäyttöhaarukasta ja piippurassista itselleen uuden lelun ja antaa sille nimeksi Kahveli (Tony Hale). Muiden lelujen tapaan myös Kahveli herää eloon, mutta eksistentiaalinen kriisi ajaa sen etsimään tarkoitustaan muualta Woodyn päätyessä sen perässä mutkikkaalle matkalle. Samaan aikaan kun Buzz aloittaa suurimittaisen etsintä- ja pelastusoperaation, Woody tapaa reissulla vanhan lelututtunsa, vuosia sitten pois annetun Bo Peepin (Annie Potts).

Toy Story - leluelämää (1995) oli ensimmäinen täysin tietokoneanimoitu kokopitkä elokuva ja ilmestymisvuotensa tuottoisin elokuva, Toy Story 2 (1999) taas ensimmäinen täysin digitaalisesti valmistettu leffa ja oman vuotensa menestynein animaatio.

Toy Story 3 (2010) voitti kaksi Oscaria (paras animaatioelokuva ja paras laulu, (Randy NewmaninWe Belong Together”) ja oli Pixarin toiseksi tuottoisin elokuva Ihmeperhe 2:n (2018) jälkeen. Harvoin, jos koskaan, elokuvat paranevat jatko-osissa, varsinkaan jos järjestynumero on jo neljä. Poikkeuksiakin onneksi on, kuten Josh Cooleyn ohjaama iki-ihana Toy Story 4, joka vielä kerran tuo valkokankaille suuresti rakastetut lelut, joiden seikkailuista ollaan saatu nauttia jo kolmessa elokuvassa.

Toy Story 4 on hillittömän hauska, vinhan vauhdikas ja äärimmäisen koskettava elokuva, kauniit jäähyväiset yksille valkokankaan rakastetuimmille hahmoille. Paitsi että Toy Story 4 on silkka silmäkarkki, visuaalisesti häikäisevän upea elokuva, se tulvii sisäpiirin vitsejä, hahmoja ja tarkkaavaisuutta vaativia ”pääsiäismunia”, joiden bongaaminen vaatii ehdottomasti muutamankin katselukerran. Andrew Stantonin ja Stephany Folsonin käsikirjoitus on älykäs ja aikuinen pohdiskelu maailman muuttumisesta ja ystävyyden merkityksestä. Pikkuväelle piisaa vitsejä ja kommelluksia, mutta myös varttuneempi katsoja saa viettää laatuaikaa oivaltavan tekstin parissa. Opetus ja sanoma ovat universaaleja: Tärkeintä elämässä on ystävät.

24 vuotta samoissa rooleissa, Woodyna ja Buzzina, Tom Hanks ja Tim Allen ovat antaneet katsojille satoja muistoja, niin nauruja kuin kyyneleitäkin, ja herrat itsekin myönsivät haastatteluissa, että neljännen elokuvan viimeiset äänitetyt lainit nostivat palan kurkkuun kummallekin. Suloisen melankolinen finaali tekee taatusti saman myös katsomossa, vaikka kuinka kova karju tai karjutar penkillä istuisi.

Sivurooleissa on huikea rivi Hollywoodin nimisakkia, kuten Joan Cusack (Jessie), Bonnie Hunt (Dolly), Carl Weathers (Combat Carls), Bill Hader (Axel), Timothy Dalton (Piikkis), John Ratzengerger (Röh) sekä Mel Brooks (Melephant Brooks). Uudet lelukaraktäärit, Keegan-Michael Keyn Tipu ja Jordan Peelen Pupu ovat loistava lisä jo muutenkin persoonallisen lelukatraaseen salamasanailevana kohelikasikkona, mutta huimin hahmo on ilman muuta Keanu Reevesin kanadalainen hurjapää stunttikuski Kingi Kabum, jonka myötä Hollywoodin mukavimpana miehenä tunnettu Reeves tekee uransa ensimmäisen Disney-elokuvan. Kaiken muun hyvän lisäksi Tony Halen filosofinen Kahveli on yksi Pixarin nerokkaimmista hahmoista ikinä. Toy Story 4 on omistettu 2017 edesmenneelle koomikkolegendalle Don Ricklesille, joka antaa yhä äänensä Herra Perunapäälle.

Suomidubissa jatkavat jo aiemmista Toy Storyista tutut ja hyviksi havaitut äänitalentit. Antti Pääkkönen on Woody, Santeri Kinnunen Buzz ja Helmi Kallio Bonnie. Kahvelille äänensä antaa aina taitava Joonas Nordman, Robin Svartsröm on Kingi Kabum, Köpi Kallio Pupu, Viki Eerikkilä Tipu, Sanna Majuri Bo Peep ja Petteri Summanen Röh.

Yhteenveto

Mitäpä muutakaan voisi animaatioiden aateliselta, tuotantotalo Pixarilta, odottaa, kuin täydellisen ihanaa, hilpeää, vauhdikasta ja sydämellisen sympaattista elokuvailtaa. Ja juuri sitä kaikkea Toy Story 4 tarjoaa, vieden katsojan kohti äärettömyyttä, ja sen yli.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016