Transformers: Rise of the Beasts
Jussi U. Pellonpää, Ke, 07/06/2023 - 22:47

Elokuva

Kauan, kauan sitten ikipaha Unicron (Colman Domingo) tuhosi Maximalien, jotka löysivät piilopaikan maapallolta, kotiplaneetan. Nyt eletään vuotta 1994 ja persaukisuutensa kanssa kipuileva Noah Diaz (Anthony Ramos) päättää varastaa auton, joka kuitenkin osoittautuu nopeasti vallan muuksi kuin normaaliksi kulkuneuvoksi. Samaan aikaan museon tutkija Elena Wallace (Dominique Fishback) erehtyy avaamaan portin ulottuvuuksien välille, joka saa maapallolla seitsemän vuotta piileskelleen Optimus Primen (äänenä yhä legendaarinen Peter Cullen) kutsumaan Autobotit koolle, sillä suuri sota on alkamassa, panoksena koko universumin tulevaisuus.

Lelujätti Hasbron 1984 lanseeraama lelusarja Transformers kasvoi nopeasti suuren luokan tuotesarjaksi, joka on käsittänyt niin videopelejä, sarjakuvia kuin televisissarjoja ja animaatioelokuvia. Live-versionina valkokankaille muuntuvat robotit tulivat rytinällä vuonna 2007, kun ensi-iltansa sai elokuva Transformers. Vuonna 2009 tuli jatko-osa Transformers: Kaatuneiden kosto, jota seurasi Transformers: Kuun pimeä puoli vuonna 2011. Transformers: Tuhon aikakausi näki päivänvalon 2014 ja saagan viides esitys, Transformers: Viimeinen ritari vuonna 2018. Jokaisen näistä ohjasi tuhovimmastaan ja hektisestä editointityylistään ruusuja ja risuja saanut Michael Bay. Siinä missä elokuvien efektimyrskyt kasvoivat expotentiaalisesti, tarinapuoli alkoi laahata ja suuri yleisö hylkiä Autobotien ja Decepticonijen ikiaikaista taistelua. 2018 saaga sai pienen piristysruiskeen Travis Knightin elokuvassa Bumblebee, joka toi toiminnan takaisin lähemmäksi maan kamaraa.

Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen robotit ovat täällä taas, nyt Creed II -elokuvalla (2018) isojen sakkiin päässeen Steven Caple Jr.:n ohjaamassa elokuvassa Transformers: Rise of the Beasts, jonka taustalla on Beast Wars -sarjakuvat.

Ja Transformers: Rise of the Beasts onkin mukavan perinneteitoinen yllätys, ensimmäisen elokuvan ja erityisesti Bumblebeen (joka nyt kommunikoi leffareploilla) tapaan hahmoihin keskittyvä, viihdyttävä seikkailu. Uutta plasmaa tuttuun skenaarioon uuttavat Terrorconit, Predaconit sekä erityisesti Maximalit, eläinhahmoiset robotit, joiden faunasta löytyy niin gorilla, kotka, pantteri kuin sarvikuonokin. Myös päärooleihin vitivalkoisten sankareiden sijaan valitut afroamerikkalainen ja latino piristävät finaalistaan silkaksi Marveliksi menevää rymistelyä. Teknisesti rytinäralli on tietenkin varsin näyttävää efektimyrskyä ja hävityksen kauhistusta, vaikkain Bayn mammuttimurskajaisia pienemmässä mittakaavassa.

Uusina tuttavuuksina Anthony Ramos ja Domique Fiscback tekevät hyvää työtä pallot kateissa keskellä massivista rymistelyä ryntäilevinä ihmisinä, kun taas vastapuolellta löytyy enemmänkin tuttuja nimitekijöitä. Monenmoisten robottisotureiden ääninä kuullaan jo 1980-luvun tv-sarjassakin Optimus Primena murisseen Peter Cullenin ohella muun muassa Ron Perlmania (Optimus Primal), Peter Dinklagea (Scourge), Michelle Yeoha (Airazor), David Sobolovia (Rhinox) sekä Pete Davidsonia (Mirage). Dean Scott Vasquez  on Noahin nuorempi veli Kris ja juurikin mainion ääniroolin Spider-Man: Across the Spider-Versessa (2023) tehnyt Luna Lauren Vélez poikien äiti Breanna.

Yhteenveto

Ihme ja kumma, mutta eipä ole vielä veto poissa Transformerseista. Rise of the Beasts, vaikka pelaakin yksinkertaisilla palikoilla varman päälle, onnistuu silti viihdyttämään koko kestonsa ajan. Loppukuva antaa vielä vihjeen Hasbro-universumin yhdistymisestä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016