Uglydolls
Jussi U. Pellonpää, Pe, 17/05/2019 - 06:39

Elokuva

Uglyville on kylä, jossa asustavat syystä tai toisesta epämuodostuneet tai muuten vain rumat nuket. Oudoista asukkaistaan huolimatta Uglyville on oikea onnen ja tasa-arvon tyyssija, missä outous on aina aihe juhlaan, eikä ketään arvostella ulkonäkönsä perusteella. Mutta aina optimistista Moxya (Kelly Clarkson) alkaa päiväå päivältä enemmän kiinnostaa, mistä uudet asukkaat tulla tupsahtavat kylän raitille. Jäljet johtavat outoon aukkoon, jonka takana on huhupuheiden mukaan se suuri maailma. Kun Moxy ja tämän ystävät, Ugly Dog (Pitbull), kyyninen leipuri Wage (Wanda Sykes) ja vahva Babo (Gabriel Iglesias), astuvat tunneliin, sen toiselta puolelta löytyykin jotain todella erikoista.

Muun muassa Shrek 2 (2004), Gnomeo ja Julia (2011) ja Smurffit: kadonnut kylä (2017) -elokuvat ohjanneen semilahjakkaan animaatioammattilaisen Kelly Asburyn Uglydolls on saanut inspiraationsa Hasbro-yhtiön vuonna 2001 julkaisemasta pehmolelubrändistä.

Sin Cityista (2005 ja 2014) sekä viimeksi Alitasta (2019) tutun Robert Rodriquezin tuottama ja Alison Peckin kanssa käsikirjoittama Uglydolls on kaikenikäisille passeli seikkailu, jossa yksinkertaisen satuisaan perustarinaan on upotettu arvokkaita ajatuksia ja oivia opetuksia tyyliin ”kauneus on sisäistä”. Kokonaisuus on kuitenkin tappiinsa asti tuotteistettu, kokopitkän leffaan määreet ajallisesti täyttävä mainos, jossa kaiken päällä leijuu synkkänä lelujätti Hasbron varjo.

Teknisesti Uglydolls on keskitasoa ilman sen suurempaa kunnianhimoa, joka näkyy ja kuuluu myös omaperäisyyttä hylkivässä käsikirjoituksessa. Kliseitä ja siirappia tarinaan lisää myös se, että nuket, niin rumat kuin nätitkin, puhkevat laulamaan tasaisin väliajoin, mutta useimmiten tyystin ilman mitään syytä. Moinen tosin selittynee, kun katsoo elokuvan alkuperäistä castia.

Suuri osa originaalin ääninäyttelijöistä kun ovat paremmin musiikin saralta tuttuja tähtiä, kuten Moxyn äänenä kuultava Kelly Clarkson sekä Emma Roberts, Pitbull, Nick Jonas ja Blake Shelton. Kotimaaksi rumanukeille äänensä antavat Heljä Heikkinen (Moxy), Jussi Tiainen (Ugly Dog) ja Tuomas Uusitalo (Babo). Muitta suomitalentteja edustavat Katja Aakkula, Sasu Moilanen, Joonathan Kettunen sekä Anni Kajos.

Yhteenveto

Suomen ikäraja (K-7) antaa mahdollisuuden kuskata leffaan pikkuväkeä aina neljästä vuodesta ylöspäin, joille tämä sokeripulla tuntuukin olevan tarkimmin suunnattu.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016