Alkuperäinen nimi: 
21 Jump Street
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
109
21 Jump Street (blu-ray)
Jussi U. Pellonpää, La, 16/08/2014 - 00:00

Elokuva
On vuosi 2005, ja niin nörtti hikari Morton Schmidt (Jonah Hill) kuin atleettinen tyhjäpää Greg Jenko (Channing Tatum) mokaavat kumpikin mahdollisuutensa osallistua koulunsa päätöstanssiaisiin. Seitsemän vuotta myöhemmin epäsuhtainen pari valmistuu poliisikoulusta, mutta työ rantsussa fillaripoliiseina ei vastaa kummankaan käsitystä coolista kyttätyöstä. Moka pidätystilanteessa heittää miehet 21 Jump Streetin erikoisyksikköön, jossa nuorilta näyttävät poliisit saavat tehtäväkseen soluttautua takaisin koulumaailmaan tutkimaan ja estämään siellä rehottavaa huumekauppaa, vasrinkin kun uusi ja huippusuosittu synteettinen H.F.S.-trippi (Holy Fucking Shit) on aiheuttanut yhden oppilaan kuoleman.

Poutapilviä ja lihapullakuuroja -animaatiolla (2009) läpilyönyt ohjaajakaksikko Phil Lord ja Christopher Miller tekevät hyvää työtä 1987 - 1991 suomessakin pyörineen suositun tv-sarjan 21 Jump Street törkyturpaisessa ja vauhdikkaassa elokuvaversiossa. Leffa ottaa heti alustaan välimatkaa vakavampaan isäntäänsä uuttaessaan konekivääridialogiin tukuttain kirosanoja ja muita mauttomuuksia. Samalla raikkaalla tavalla se kierrättää toiminta- ja poliisielokuvien kuluneimpia kliseitä heittäessä niistä avointa herjaa tai kääntäessään ne täysin päälaelleen.

Meininki pysyy pitkään pirteänä kymmenien koulukomedioiden koukkuja uusiokäyttävänä hassutteluna, kun taas ultarväkivaltainen finaali voisi olla mistä tahansa John Woon tai Tony Scottin hyperaktiivisista actiontykityksistä. Messevän meiningin kruunaa pääkaksikon Hill ja Tatum ehdottoman sujuva synkka, jotka saavat kaiken sekoilun keskellä hervottomiin henkilöhahmoihinsa jopa syvyyttä ja kasvuakin. Siinä määrin hyvin 21 Jump Street teatteri- ja varsinkin dvd-julkaisuna faneja hankki, että leffan lopun profetiasta tulee tänä vuonna totta, kun 22 Jump Street saa juuri ensi-iltansa.

Michael Bacallin kanssa käsikirjoitustakin viilannut pulska Jonah Hill on varsin varteenotettava kyky paitsi koomikkona, myös vakavampana näyttelijänä, josta hyvinä esimerkkeinä on nähty hienot ja Oscar-ehdokkuudetkin tuoneet roolit Bennett Millerin Moneyballissa (2011) ja Martin Scorsesen The Wolf of Wall Streetissa (2013). Schmidtina Hill lataa lujaa ja tekee oletetusta tukevasta sidekickista koko touhun kantavan voiman. Yhtä lailla monenlaisissa rooleissa menestystä hakenut komeakroppainen ja naistenlehtien kansikuvista tuttu Channing Tatum yllättää hillittömän hallitulla koomisella ajoituksellaan, tarjoten Hillin hahmolle tasavertaisen tuen ja vastavoiman.

Sivummalla entinen räp-äijä Ice Cube hauskuttaa 21-ryhmän alituiseen raivoavana kapteeni Dicksonina, joka tuo hahmonsa tuttuuden esiin myös hulppeassa dialogissa. Dave Franco on Eric, yksi koulun pääepäillyistä, Brie Larson Schmidtiin ihastuttava draamaopiskelija Molly ja kymmenistä pikkurooleista niin tv:ssä kuin elokuvassakin tutuksi tullut koomikko Rob Riggle liikuntamaikka herra Walters. Originaalista tv-sarjasta nousi yksi näyttelijä tähtiin ylitse muiden ja tämä herra oli Johnny Depp, joka heittää kohtalokkaaksi käyvän cameon entisen Jump Street -kollegansa Peter DeLuisen kanssa.

Tekniikka
Värikylläinen ja kaikki tasot ensiluokkaisesti toistava kuvanlaatu ja tuhdisti tykittävä äänimaailma edustavat blu-ray-julkaisujen parempaa päätyä.

Lisämateriaali
Mukava paketti extroja sisältää muun muassa ohjaajakaksikko Phil Lordin ja Christopher Millerin informatiivisen kommenttiraidan, höystettynä päätähtien Jonah Hillin ja Channing Tatumin napakoilla anekdooteilla. Parikymmentä poistettua kohtausta kertovat kuvin kuinka laajalle elokuvan maailma oli monin kohdin vaarassa karata ja hillitön Gag Reel todistaa, että komedian tekeminen on paisti äärimmäisen vakava asia, myös joskus aivan mahdottoman hauskaa. Paketista löytyy myös kuusi erillistä minidokkaria, joista puolet keskittyvät sivurooleissa nähtävien Johnny Deppin, Ice Cuben ja Rob Rigglen läsnäoloon ja performansseihin, loppujen esittellessä elokuvan tekoa yleisemmältä kantilta.

Yhteenveto
Ronski ja vauhdikas toimintakomedia, joka ei ota itseään turhan vakavasti.

Kuvasuhde: 
16:9 (2.40:1)
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Sony Pictures Finlandille arvostelukappaleesta
Ääni: 
DTS-HD Master Audio 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016