Harry Potter ja Feeniksin kilta
J. Hakulinen, Su, 06/01/2008 - 00:00

Elokuva
Harry Potterin (Daniel Radcliffe) viides lukuvuosi Tylypahkan velhokoulussa alkaa ikävästi hämärän oloisella syytöksellä taikuuden käyttämisestä jästien läsnäollessa. Vaikka syytös kumotaankin Albus Dumbledoren (Michael Gambon) puolustettua Harrya, ei nuoren velhon itseluottamus tunnu palaavan. Uuden, hieman liiankin tomeran rehtorin johtamassa Tylypahkassa melkein kaikki tuntuvat uskovan, että Harry on valehdellut pahan lordi Voldemortin (Ralph Fiennes) paluusta, mikä pahentaa asioita entisestään. Joukko ystäviä on kuitenkin Harryn tukena, ja yhdessä he alkavat valmistautua tulevaa taistelua varten.

Potter-saaga kehittyy jokaisen uuden elokuvan myötä joka suhteessa – päähenkilöiden varttuessa tarinoista tulee kypsempiä, henkilögalleria alkaa kasvaa sellaisiin mittoihin, ettei kaikkia hahmoja tahdo edes muistaa ja sivujuonten määrä saa pään lopullisesti sekaisin. Hyvän ja pahan (Harryn ja Voldemortin) välinen taistelu, tai pikemminkin sen pohjustus, on edelleen kaiken keskiössä, mutta ohjaajien on yhä vaikeampaa sisällyttää rainoihin kaikki ne sivupolut, joilla Harry ystävineen jokaisen oppivuoden aikana käyskentelee. Viidettä Potteria vaivaakin pitkälti sama ”tauti” kuin muitakin sarjan leffoja: varsinainen tapahtumien, henkilöesittelyiden ja pienten vihjeiden ähky, jonka sulattaminen käy työstä. Kahdella katsomisella suurimman osan pystyy jo sisäistämään, ja sitä kautta elokuvasta saa enemmän irti.

Onneksi Harry Potter –elokuviin on haalittu Iso-Britannian osaavimpia näyttelijöitä, sillä tässä sarjassa pienelläkin roolityöllä on suuri merkitys. Feeniksin killassa arvostettuun joukkoon liittyvät sekopäisyydessään vaikuttava Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange), tiukkapipoinen Imelda Staunton (Dolores Pimento) sekä nuori ja näpsäkkä Natalia Tena (Nymphadora Tonks). Siinä missä uudet hahmot tuovat oman lisänsä tarinan kehitykseen, jatkavat Daniel Radcliffe, Rupert Grint ja Emma Watson hienoa työtään päärooleissa. Nuorten kehittymistä näyttelijöinä on yhtä ilo seurata kuin Harryn seikkailujakin. Vanhan kaartin (tai tässä tapauksessa killan) edustajat Gary Oldman, Brendan Gleeson, Alan Rickman ja Michael Gambon sekä tutut konnat Ralph Fiennes ja Jason Isaacs jäävät mieleen loistavien, vaikkakin turhan lyhyiden roolisuoritustensa myötä.

Feeniksin kilta herättää jälleen monia kysymyksiä ja kahta viimeistä Harry Potter –elokuvaa jää odottamaan entistä suuremmalla mielenkiinnolla. Kunpa vain taso pysyisi yhtä korkealla tulevissakin osissa, tai mieluusti vielä hieman nousisi. Killan lopun taikataistelu on jo sitä luokkaa, että saagan finaalin onkin sitten parasta olla todella komea.

Tekniikka
DVD-toteutus on juuri niin laadukasta kuin Warnerilta voi odottaakin. Anamorfinen kuva (2.40:1) skaalautuu hienosti eikä sisällä silmin nähtäviä virheitä. Dolby Digital 5.1 –surroundraita tuo hienon äänisuunnittelun hyvin esille ja luo sopivan taianomaisen tunnelman.

Lisämateriaali
Ylimääräiset kohtaukset eivät juurikaan säväytä, ja vaikka Nymphadora Tonksia esittävä Natalia Tena vaikuttaa ihan mukavalta, ei hänen vetämänsä studiokierros Trailing Tonks onnistu herättämään mielenkiintoa. Siinä onnistuu paremmin The Hidden Secrets of Harry Potter –dokumentti, jossa nivotaan Potter-asiantuntijoiden johdolla yhteen tähän mennessä paljastuneet johtolangat ja juonenpätkät. Harry Potter: The Magic of Editing taas päästää katsojat kokeilemaan yhden kohtauksen editointia ohjaaja David Yatesin ja leikkaaja Mark Dayn opastamana. Yksinkertainen ”editointiohjelma” ei vakuuta toteutuksellaan, vaikka tarjoaakin hetken huvin.

DVD-ROM –ominaisuudet (joita en tämänhetkisellä laitteistollani valitettavasti voinut kokeilla) poislukien olisin kuvitellut, että tämän luokan elokuvan lisukkeiksi olisi löytynyt paljon enemmänkin tavaraa. Jopa perinteinen making of –dokumentti loistaa poissaolollaan, vaikka kyseessä on sentään ”kahden levyn erikoisjulkaisu”.

Yhteenveto
Harry Potter –elokuvasarja paranee vanhetessaan, aivan kuin sen pääosien esittäjätkin. Feeniksin killassa sukelletaan entistä synkempiin tunnelmiin, ja jännitys kasvaa saagan loppua kohti.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset arvostelukopiosta Warner Bros. Entertainment Finland Oy:lle.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016