Alkuperäinen nimi: 
Paranoia
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
105
Paranoia
Jussi U. Pellonpää, Pe, 13/09/2013 - 00:00

Elokuva
Wyatt Corpissa alemmalla tasolla työskentelevä, mutta kovasti mammonalle ja makealle elämälle perso softasuunnittelija Adam Cassidy (Liam Hemsworth) saa kierolta pomoltaan Nicholas Wyattilta (Gary Oldman) tarjouksen, jota ei voi vastustaa. Neropatin on soluttauduttava kilpailevaan Eikon-yritykseen, jota johtaa kännykkäbisneksen uranuurtaja ja Wyattin entinen kumppani Jock Goddard (Harrison Ford) ja varastaa tämän kohta markkinat valtaava huippukeksintö. Uuden innovaation vohkiminen toisi Adamille muhkeasti massia, kun taas tyriminen vaarantaisi oman, ystävien ja raihnaisen isäukonkin (Richard Dreyfuss) hengen.

Robert Luketicin Paranoia on tarttuvinaan päivänpolttavaan aiheeseen kuvatessaan suuryritysten huipuilla operoivien superketkujen edesottamuksia. Joseph Finderin kirjan pohjalta käsiksen vääntäneet Jason Dean Hall ja Barry Levy vetelevät kuitenkin jokaisen mutkan suoraksi, piirtävät henkilöhahmot yhdellä viivalla ja onnistuvat uuttamaan mukaan ainoastaan yhden käänteen, jota ei kyllä sitäkään, aivan yllätykseksi saata kutsua. Tunnelma tuntuu muutenkin anastetun juppihuuman klassikkokuvauksesta Wall Street (1987), aina omatunnon kasvattavaa päähenkilöä myöten.

Luketicin ohjaus on trendikästä ja kuvallisilla kikoilla briljeeraamista, mutta yhtä kaikki persoonatonta ja tyhjää rockvideo-estetiikalla täytettyä pullavaa. Kaikki käänteet tapahtuvat käsittämättömän helposti ja nopeasti, vaikka joka mutkassa muistutetaan katsojaa yritysvakoilulta suojautumisesta ja teknologioista, joilla moiset epelit kyetään pitämään kurissa. Nimessä mainittua oiretta ei onnistuta synnyttämään oikeastaan kertaakaan ja lopputuloksenkin arvaa yhtä helpolla kuin Elopin motiivit entisen Nokian johdossa.

Isoveljeään Chris ”Thor” Hemsworthia reippaasti olmimpi Liam jää Adamina värittömäksi ja tarnsparentiksi ilmestykseksi, kuten voi tapahtua nuoren miehen koko uralle, jos valinnat ovat tulevaisuudessakin Paranoian kaltaisia läpihuutojuttuja. Harrison Ford ja Gary Oldman vetävät roolinsa rutiinilla, Oldmanin sentään väläyttäessä hetken legendaarista raivotilaansa, Fordin tyytäessä murahtelemaan repliikkinsä tutulla tavalla. Amber Heard on söpönassu Emma Jennings, Goddardin suojatti, johon Adam iskee silmänsä, Julian McMahon Wyattin veritekoihinkin kykenevä käsikassara Meechum ja Embeth Davidtz saman firman tummanpuhuva persoonakouluttaja. 

Yhteenveto
Veltto ja kesy esitys, kuin halvalla kyhätty androidi paremmista esikuvistaan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016