Alkuperäinen nimi: 
The A-Team
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2010
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
121
A-Team, The
Jussi U. Pellonpää, Pe, 11/06/2010 - 00:00

Elokuva
Irakin sodan veteraanin, eversti John ”Hannibal” Smithin (Liam Neeson), johtama, Rangereista koottu iskuryhmä saa vaarallisen tehtävän, joka kuitenkin osoittautuu omien asettamaksi ansaksi. Sotaoikeus tuomitsee nelikon, johon kuuluvat Hannibalin lisäksi hurmuriluutnantti Templeton ”Faceman” Peck (Bradley Cooper), umpihullu pilotti, kapteeni ”Howling Mad” Murdock (Sharlto Copley) ja kovapäinen kessu Bosco ”B.A.” Baracus (Quinton ”Rampage” Jackson), ankariin tuomioihin, mutta spesialistit pakenevat ja alkavat selvittää sotkuista vyyhtiä salailun ja petoksen takana. Peräänsä nelikko saa ison liudan eri agentuureja, mutta myös kapteeni Charisa Sosan (Jessica Biel), joka ei virkaveljiensä tapaan nielekään purematta ihan mitä tahansa valhetta Alpha Unitin kolttosista. Ruutia palaa ja irtainta rikotaan urakalla, ennen kuin päästään heittämään katsojalle se legendaarinen läppä siitä, että jos joudut pulaan, niin hommaa hoitamaan kandee palkata ne parhaat, The A-Team.

The A-Team perustuu Stephen J. Cannellin luomaan, 1983-1987 pyörineeseen tv-sarjaan, jonka perintö maailmalle oli lähinnä Mike Postin svengaava tunnari ja kaikkia hölmöjä maailman tappiin säälivä nyrkkeilysäkki Mr. T. Joe Carnahan (mm. tyly kyttäkuva Narc (2000) ja älyvapaa ruutifestari Smokin`Aces (2006)) on päivittänyt paitsi tapahtumat (telkassa paras A-ryhmä oli Vietnamin veteraaneja), myös muokannut henkilöhahmoja 2000-luvun tarpeisiin. Yksi tuottajista on Tony Scott, jonka vaikutusta lienee lopulliseen versioon tarttunut epileptisen vauhdikas editointi, koko ajan liikkeessä oleva kamera (puikoissa ammattimies Mauro Fiore) sekä tiukasti rajatut kuvakompositiot. Hurlumhei-henkinen popkornileffa tykittää tiuhaan tahtiin tuhteja toimintajaksoja, joista osa menee jo väkisinkin itseironisen kohelluskomiikan puolelle, mutta rento läpätys ja viihteellinen vedätys pitävät peräpään penkissä loppuun asti.

Liam Neeson on oivan itseironisessa vedossa vauvanjalan paksuisia sikareita ketjupolttavana liideri Hannibalina ja kovassa nosteessa oleva Bradley Cooper tälle passeli ykköshanska sinisine silmineen ja katseenkestäviksi pumpattuine abseineen. District 9 -leffassa (2009) vakuuttanut Sharlto Copley varastaa shown herjaherkkänä sekopäälentäjänä, eikä ammattitappelija Quinton Jacksonkaan jää särmässä originaalin mohikaanipää herra Teen varjoon. Söpönassu Jessica Biel ravaa perässä kantaen kurveihin istuvaa univormua tyylikkäästi, vaikka vauhkoilun ainoa naisrooli onkin enemmän silmäkarkki. Patrick Wilson nakuttaa naulan kantaan hahmotelman CIA:n korkkiruuvimaisesta operaattorista, ja leffan kehvelimäisestä käsikirjoituksestakin Carnahanin ja Skip Woodsin kanssa vastannut Brian Bloom on kilpailevan erikoisyksikön Black Forestin liipaisinherkkä ykköstykki Pike. Tv-sarjan originaalit Murdock ja Face, Dwight Schultz ja Dirk Benedict, vilahtavat pienissä cameorooleissa.

Robert Zemeckisin taustajoukoissa (mm. Back to the Future -trilogia (1985-1990), Cast Away (2000), A Christmas Carol (2009)) parhaimpaansa yltäneen säveltäjä Alan Silvestrin score on korkeaoktaanista konetykitystä. Silvestri pyörittelee teemoja väliin nokkelastikin, eikä nosta jalkaa kaasulta sen jälkeen, kun se on kerran pohjaan painettu. Mike Postin ja Pete Carpenterin telkkasarjan teemoja hyödyntävät hektiset The Plan ja jyhkeä Court Martial, actioniin ahtimet asettavat puhdikkaat Putting The Team Back Together, Flying A Tank sekä Shell Game ja kaiken kokoaa finaalin vetävät The Docks part 1 ja 2 sekä tunnelmat tiivistävä I Love It When A Plan Comes Together/Original The A-Team (Theme), jonka päälle lausutaan telkkasarjasta tuttu myyntipuhe. Silvestrin kiihkeät toimintateemat eivät tule jäämään historiaan, mutta toimivat Carnahanin vaahtosuisessa ravissa jyristelevän popkornpaukutuksen taustalla moitteettomasti.

Yhteenveto
Hurtilla huumorilla kieli poskessa kaahaava kesäfilkka on sukkela ja suruton. Vinolla virneellä vauhkoja vaaroja vyöryttävä rytinäraina ei vaadi aivoja, mutta tarjoaa hubaa hippaa koko rahan edestä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016