Godzilla vs. Kong
Jussi U. Pellonpää, To, 13/05/2021 - 20:33

Elokuva

51 vuotta on kulunut siitä, kun King Kong löytyi Pääkallosaarelta ja viisi vuotta siitä, kun Godzilla pelasti maailman kukistamalla ilkeän hirviökollegansa Ghidoran. Nyt jättiapina ottaa relaa Pääkallosaarellaan, Monarch-yhtiön tarkassa monitoroinnissa kun kiltisti käyttäytynyt Godzilla hyökkää yllättäen Apex Cyberneticsin salaiseen fasiliteettiin, aiheuttaen mittavaa tuhoa. Monarchin neropatit päättävät valjastaa Kongin voimat yleiseen hyvään ja usuttavat kaksi Titaania vastakkain. Mukana hävityksen keskellä kirmaavat myös ihmiset, kuten mukavat tohtorit Nathan Lind (Alexander Skarsgård) ja Ilene Andrews (Rebecca Hall), salaliittoteoreetikko Bernie Hayes (Brian Tyree Smith) sekä nuori Jia (Kaylee Hottle), kuuro pikkutyttö, joka luo Kongiin yhteyden viittomakieltä käyttäen. Osansa kataklysmeihin ovat myös umpikierolla liikemiehellä Walter Simmonsilla (Demián Bichir) sekä tämän vasallilla, telepaattisella Ren Serizawalla (Shun Oguri).

Pienillä, mutta persoonallisilla elokuvillaan (A Horrible Way to Die (2010), You´re Next (2011), The Guest (2014), Death Note (2017)) uransa aloittaneen Adam Wingardin ohjaama Godzilla vs. Kong on Legendary Picturesin Monsterversen neljäs esitys (Godzilla (2014), Kong: Pääkallosaari (2017), Godzilla: King of the Monsters (2019)) legendaarisista hirviöistä. Samalla se on 36. Godzilla -elokuva ja 12 filkka, jossa päätähtenä touhuaa King Kong. Vielä sen verran triviaa, että viimeksi jättiläiset jakoivat valkokankaan vuonna 1963 Ishiro Hondan elokuvassa King Kong vs. Godzilla.
Viiden käsikirjoittajan (Terry Rossio, Michael Dougherty, Zach Shields, Eric Pearson ja Max Borenstein) rustaama tarina on todellinen sekametelisoppa, ämpäriälytön ralli, jonka ei ole tarkoituskaan toimia loogisesti, vaan ainoastaan selittää hatarasti kovalla volyymilla ja näyttävillä tuhokuvilla operoivan elokuvan käänteitä. Sen lisäksi, että tapahtumien takana on jälleen kerran ihmisen pohjaton ahneus ja vallanhimo, taustalle on onnistuttu rakentamaan myös tärkeä ja varsin vihreä sanoma ilmaston lämpenemisestä.

Teknisesti Godzilla vs. Kong on kuitenkin komeaa katsottavaa ja eritoten kuunneltavaa. Mahtavalla määrällä massia ja tietotaitoa tuotetut erikoistehosteet ja upeasti tomivat digiefektit tuottavat genren ystäville monta hyvää hetkeä elokuvateatterissa, missä etuseinältä tykitetään katkemattomana virtana ronskia, mutta ikäraja huomioon ottaen, varsin veretöntä rytinää. Kaiken ryminän ja hävityksen keskellä elokuva muistaa myös olla ottamatta itseään liian vakavasti, vaikka koko maailman tulevaisuudesta taistoja käydäänkin. Sangen hymyilyttäviä ovat pääkaksikon ihmismäiset persoonallisuudet sekä varsinkin lähitaistelukontaktit, joissa jaellaan niin koukkuja, suoria, potkuja, heittoja ja hedareitakin kuin vapaaottelukehissä. Kuviin on upotettu myös mittava määrä referenssejä lukemattomiin hittileffoihin, joiden kaikkien bongaaminen edes parilla katsomiskerralla ei liene mahdollista. Godzilla vs. Kong onkin ilman muuta elokuva, joka kuuluu nähdä mahdollisimman isolta kankaalta mahdollisimman hyvillä äänillä, sillä sen mahtavaa mittakaavaa ei mikään kotiteatteri kykene millään kokonaisuudessaan toistamaan.

Alexander Skarsgårdin johdolla näyttelijät tekevät kaikki sen verran hyvää työtä, mitä nyt vihreän kankaan edessä pelehtiessä tehdä voi. Vaikka loppujengi, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Shun Oguri, Eiza González, Julian Dennison, Kyle Chandler ja Demián Bichir, eivät aivan a-ryhmää edustakaan, jokainen saa silti hetkensä keulilla.

Yhteenveto

Siinä missä Godzilla oli vakava toimintaelokuva ja Godzilla: King of the Monsters umpityperä kohellus, Godzilla vs. Kong kiilaa suoraan Monsterversen kakkoseksi, heti perinnetietoisen ja vauhdikkaan hauskan Kong: Pääkallosaaren perään.Jatkostakin huhuillaan jo.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016