Alkuperäinen nimi: 
Greenland
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
120
Greenland
Jussi U. Pellonpää, Pe, 14/08/2020 - 20:18

Elokuva

Kun tieto maailmanlopusta valtavan, Clarkeksi nimetyn komeetan iskeytymisestä maapallolle leviää globaalisti, ihmisille tulee kiire löytää suojaa. Yhdysvaltain hallitus työstää listan tulevaisuudelle tärkeistä henkilöistä, jotka ovat syytä pelastaa, ja yksi heistä on Garrityn perhe, isä John (Gerard Butler), äiti Allison (Morena Baccarin) ja heidän nuori poikansa Nathan (Roger Dale Floyd). Kun median puheista huolimatta komeetan kappaleita alkaa putoilla tuhoisasti Telluksen pintaan, Garrityt saavat huomata myös sen pahimman pedon, ihmisen, todelliset tarkoitusperät. Paniikin ja hysterian levitessä kun kanssaeläjille ei enää mikään ole pyhää tai kiellettyä oman henkirievun puolesta taisteltaessa. Alkaa mutkikas matka siihen ainoaan mahdoliseen turvaan, kauas Grönlantiin ja sen maanalaisiin bunkkereihin.

Vuonna 2018 Greenlandin ohjaksiin oli hyppäämässä loistavalla scifistelyllään District 9 (2009) läpilyonyt Neill Blomkamp ja keulille tulossa Captain America Chris Evans, mutta loppupeleissä päätekijät vaihtuivat toisiin. Kolmannen vedon Gerard Butlerin tähdittämään Fallen -trilogiaan (Olympos Has Fallen (2013), London Has Fallen (2016), Angel Has Fallen (2019) ohjannut ex-stuntti Ric Roman Waugh teki toden näköisesti sen verran hyvää työtä ainakin tuottajanakin toimineen Butlerin mielestä, että herra pääsi jälleen kameran taakse kavereiden yhteiseen katastrofikuvaan Greenland.

Chris Sparlingin käsikirjoitus on sitä tuttua huttua ihmisistä hädässä, joiden matkalle kohti mahdollista pelastusta ripotellaan eri kokoisia ja näköisiä vastoinkäymisiä. Muutenkaan ei Greenlandia seuratessa tarvita kovinkaan kirkasta kristallipalloa lopputuleman ennaltänäkemiseen, vaikkei meedion lahjoja omaisikaan. Muutamat teemat sivuavat nokkelasti nykyhetkeä ja metaforisesti koronapandemiaa päättäjien arpoessa pelastuksen arvoisia, vaikka samoja kysymyksiä on Greenlandin kaltaisissa katastrofielokuvissa puitu jo useasti aiemminkin. Budjetin pienuudesta johtuen räjähtävimpiä visioita käytetään varsin säästeliäästi pääpainon ollessa olosuhteiden pakosta hajonneen perheen epätoivoisissa yrityksissä jälleen yhdistyä, monessakin mielessä.

Teknisesti Greenland on perushyvää katastrofirainaa, joka ei kuitenkaan ole kovinkaan paljoa ole petraantunut sitten Armageddonin ja Deep Impactin (molemmat 1998) päivien. Suomalaisille on Greenlandissa varattu yllättävä, ja jos sen enteenä ottaa, ihan kiva pikku paikka.

Gerry Butlerissa on toki karismaa ja kantavuutta kannatella Greenlandinkin kokoista ja näköistä semimöhkälettä, mutta pikkuhiljaa alkaa toivoa miehen tekevän joskus muutakin kuin pelastavan päivän. Deadpooleista (Deadpool (2016), Deadpool 2 (2018)) tuttu ihana Morena Baccarin tekee niin ikään hyvän ja uskottavan roolin, ja myös nuori Roger Dale Floyd onnistuu mukavasti, olematta normaalisti ylinäyttelevä lapsonen. Vanha veteraani Scott Glenn piipahta kuvissa roolissa, joissa näitä ahavoituneita jääriä usein näkeekin, kovapäisenä isoisänä joka ei kotiaan jätä edes täystuhon edessä.

Yhteenveto

Kevýesti kerran katsottava selviytymisseikkailu.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016