Alkuperäinen nimi: 
Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
143
Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet
Jussi U. Pellonpää, Pe, 08/04/2022 - 19:49

Elokuva

On vuosi 1930. Tylypahkan professorin Albus Dumbledoren (Jude Law) taisto pimeyden velhoa Gellert Grindelwaldia (Mads Mikkelsen) jatkuu entistä vaarallisempna, kun han saa tietää tämän suunnittelevan tavallisten ihmisten, Jästi-kansan totaalista tuhoa. Apuun rekrytoidaan Lisko Scamander (Eddie Redmayne), joka muutaman muun taikaystävän, ihmeotuksen ja yhden jästileipurin, taikavoimattoman Jacob Kowalskin (Dan Fogler) avustamana punoo monimutkaisen suunnitelman Grindelwaldin voittamiseksi.

J. K. Rowlingin luomat esiosat Harry Pottereille ovat tulleet kolmanteen osaansa Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet, jossa kulminoituvat elokuvien Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (2016) ja Ihmeotukset: Grindenwaldin rikokset (2018) aloittama tarinakehys. Loppuun ei kuitenkaan vielä päästä, sillä sarja on suunniteltu jo alusta alkaen viisi osaiseksi.

Puikoissa jatkaa jo neljän viimeisen Potterin (Feeniksin kilta (2007), Puoliverinen prinssi (2009) sekä päätösosat Kuoleman varjelukset 1 ja 2 (2010 ja 2011) myötä Rowlingin maailmoihin täydellisesti tutustunut ja kaksi ensimmäistäkin Ihmeotus -elokuvaa ohjannut David Yates. Rowlingin avuksi on nyt napattu niin ikään Potterit elokuviksi sovittanut Steve Kloves.

Ja mieshän tekee tutun turvallista työtä, komeilla tehosteilla kuorrutettua elokuvamagiikkaa, jossa synkempiä kohtauksia kevennetään tasaisin väliajoin myös hauskalla huumorilla. Meininki on kuitenkin aiempia osia synkempää ja paikoin ahdistavampaakin, ja erityisen yllättävänä voi pitää kohtausta, joka paljastaa Dumbledoren ja Grindenwaldin menneisyydestä myös lämpimämpiä tunteita. Tilaa saavat myös taikamaailman politiikka ja valtataistelu, ja nyt nuo mainiot ihmeotukset, keulilla Liskon vihreä luottokaveri Pike.

Tutut näyttelijät jatkavat varmoin ottein. Nyt jo tyystin pääosaan ohi poikamaisen Eddie Redmaynen nostettu Jude Law on passeli nuoremmaksi Dumbledoreksi ja Johnny Deppin Grindelwaldina korvannut Mads Mikkelsen tietenkin karismaattinen tavalla, josta on jo tullut miehen tavaramerkki, roolista riippumatta. Hauskuutta kuviin tuo Dan Foglerin Kowalski, Callum Turner on Liskon veli Theseus, Jessica Williams professori Lande ja Victoria Yeates Bunty.

Yhteenveto

Nimensä mukaisesti Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet paljastaa varjeltuja asioita päähenkilönsä perheestä ja menneisyydesta nostaen mukavasti rimaa seuraavaa osaa odoteltaessa.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016