John Wick: Chapter 4
Jussi U. Pellonpää, Ke, 22/03/2023 - 22:50

Elokuva

Mestaritappaja John Wickillä (Keanu Reeves) alkaa olla ystävät vähissä ja kun salamurhaajajärjestö High Table vielä nostaa tämän päästä luvattua palkkiota, on tullut aika laittaa piste pakenemiselle ja käydä viimeiseen hyökkäykseen. Vapaus olisi lunastettavissa kohtaamalla High Tablen armoton uusi johtaja, markiisi de Gramont (Bill Skarsgård), mutta maailma on täynnä äärimmäisen vaarallisia vihollisia samalla kun aika uhkaa käydä todella vähiin.

Chad Stahelskin ohjaamat ja Derek Kolstadin luomat John Wick -elokuvat (John Wick (2014), John Wick: Chapter 2 (2017), John Wick: Chapter 3 - Parabellum (2019)) ovat kasvaneet kymmenen vuoden aikana pienestä toimintaelokuvasta täysiveriseksi spektaakkeliksi ja ennen kaikkea miljoonia tuottaneeksi franchiseksi. Kolmen kovan kuvan treeniputki kirkastuu nyt timantiksi nimeltä John Wick: Chapter 4.

Kolstadin vetäydyttyä saagasta kynään tarttuivat Shay Hatten ja Michael Finch, jotka, jos mahdollista, laajentavat entisestään salamurhaajien killan hierarkiaa ja monimutkaisia sääntöjä, vaikka pääpaino on yhä käsittämättömän kineettisissä toimintakohtauksissa, jotka tykittävät täydellä teholla alusta loppuun. Wickien väkivalta on paitsi brutaalia, myös äärimmäisen kaunista. Entisenä stunttina Stahelski tietää tarkkaan miten extremetoimintaa tehdään ja kuin tappavaksi tanssiksi koreografioidut taistelujaksot ovatkin paikoin silkkaa liikkeen juhlaa ja puhdasta elokuvakerronnan neroutta. John Wick: Chapter 4 saakin katsojan useammankin kerran kummastelemaan: "Miten helvetissä ne ovat tämänkin tehneet?" Normaalien aseiden ja ajoneuvojen lisäksi melkein mitä tahansa tavaraa tappamiseen käyttävä tykitys on niin upean hengästyttävää kokonaisuus, että 169 minuuttia menee kuin siivillä. Lopputekstien jälkeen nähdään vielä klippi mahdollisesta tulevaisuudesta.

Keanu Reeves on rakentanut John Wickistaan aivan uudenlaisen antisankarin; surumielinen ja tilanteessa kuin tilanteessa täydellisesti cooliutensa säilyttävä tappamisen ammattilainen on kiehtova hahmo, omaa yksinkertaista agendaansa järkähtämättömästi toteuttava kone, jonka toivoo lopultakin saavuttavan haluamansa rauhan. Genrelegenda Donnie Yen on Wickin entinen ystävä Caine, Hiroyuki Sanada samuriaperinteen edustaja Shimazu ja Rina Sawayama tämän letaali tytär Akira. Mukana ovat myös Ian McShanen murhamiesten turvapaikkaa, Continental hotellia johtava Winston sekä viime viikolla kaikkien suureksi suruksi edesmennyt Lance Reddick saman paikan isäntä Charon. Laurence Fishburne palaa Bowery Kingin rooliin, kun taas uutena hahmona nähdään lukuisten huonojen toimintaelokuvien b-stara Scott Adkins, hassussa läskipuvussa saksalaismurskaaja Killana. Shamier Anderson on herra Nobody, Natalia Tena Katja ja nähdäänpä vanha karismakarhu Clancy Brownkin kuvissa Neuvoston viestintuojana..

Yhteenveto

Tässä se on, taatusti yksi vuoden 2023 kovimmista ja brutaaleimmista toimintaelokuvista. John Wick: Chapter 4 on jättiannos adrenaliinia.ja kalmaisaa kauneutta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016